Andreas-Östling-1

Andreas Östling hoppas på en offensivare roll i GAIS

GAIS har gjort klart med ytterligare en pusselbit inför säsongen 2018 i och med att Andreas Östling ansluter från ÖIS.

I vanliga fall brukar det ju uppstå rykten om övergångar och inte minst om de är mellan två Göteborgsklubbar, men att Andreas Östling är klar för GAIS slog ner som en bomb tidigare i veckan. På något sätt hade Makrillarna lyckats hålla intresset och pågående diskussioner hemliga ända fram till att transfern var klar. Därmed blir Östling Bosko Orovics tredje nyförvärv under hösten (efter Marcus Bergholz och Jesper Westermark) och den fjärde nya spelaren som ansluter inför 2018 (inklusive Edin Hamidovic).

Det är alltså ÖIS tidigare mittfältsmotor som ansluter till Makrillarna vilket kommer att ge ytterligare trygghet i det possession-spel som Orovic vill se. Andreas har också en bakgrund i Västerås SK och spelade i Superettan med klubben redan som 17-åring. Totalt har den 24-årige spelfördelaren avverkat 70 matcher i Superettan och 76 i Norrettan.

GAIS.se fick en pratstund med Andreas för att välkomna honom till klubben och för att höra lite mer om vad grönsvarta supportrar kan förvänta sig att få se på planen under nästa år.

Välkommen till GAIS, Andreas!

Tack så mycket, det känns kul att det är klart nu.

Låt oss börja med själva övergången, det är ju lätt att inse att det är känsligt att flytta mellan två lokalrivaler. Hur har du tänkt kring det?

– Jag är såklart medveten om att det är en känslig situation och det känns inte bra att göra folk besvikna. Men jag hade en tuff avslutning på säsongen där jag inte fick spela så mycket efter en skada och det gjorde väl att jag började fundera. När säsongen var slut så hade jag några möten med Bosko och jag gillade verkligen det han pratade om och hur han vill spela fotboll och det gjorde valet enklare.

– Sedan har jag tagit det här beslutet för att jag tror att det är bra för min utveckling. Det känns som att Bosko tänker på ett sätt som gör att jag kan ta ytterligare steg som spelare och det är såklart också viktigt för beslutet. Nu känns det i alla fall bra och jag ser verkligen fram emot att få starta den nya säsongen.

Du nämnde en skada under hösten, vad var det för något?

– Jag hade lite problem med en ljumske som gjorde att jag fick stå över några matcher. När jag sedan var tillbaka så blev det lite mindre speltid och så kan det ju vara när det är hård konkurrens i truppen. Men nu är jag återställd sedan länge och jag är helt frisk och tränar för fullt för att hålla igång inför nästa säsong.

Om vi blickar lite bakåt i din karriär så har du spelat som senior i först Västerås SK och därefter i ÖIS. Kan du berätta lite om din bakgrund?

– Jag har varit i ÖIS i fyra år och haft en roll som central mittfältare och ofta i den roll som är lite mer defensiv. Jag vill ha mycket boll och haft i uppgift att hämta boll långt ner och vara delaktig i speluppbyggnaden. Det har varit jättebra år i ÖIS och jag har successivt fått större och större ansvar på planen och helt klart blivit en bättre fotbollsspelare på köpet.

– När jag spelade i VSK så hade jag en liknande roll på mitten men hade kanske inte riktigt samma ansvar där. Jag var ju ganska ung när jag kom med i A-laget och då fick jag spela lite högre upp i planen.

Du debuterade i VSK 2009 så du var alltså bara 16 år när laget gick upp från Norrettan till Superettan?

– Ja, jag var rätt ung då. Det var givetvis kul att få debutera tidigt i VSK och året i Superettan var också roligt även om vi åkte ur. Sedan följde ett par säsonger som var lite struligare och där klubben hade problem med ekonomin. Så när jag chansen att flytta till Göteborg och ÖIS kändes det helt rätt.

– I efterhand är det också enkelt att se att det var ett stort steg, att flytta hemifrån och lämna den trygga miljön för något helt annat, men det gör ju också att man mognar som människa. Det var bra i Västerås men det var rätt steg att flytta vidare.

För de som inte har så bra koll på dig ifrån din tidigare karriär, kan du berätta lite om vilka egenskaper du har som spelare?

– Jag är en löpstark innermittfältare som vill ha mycket boll. Sedan är jag en utpräglad lagspelare och tänker i första hand på gruppens prestation och hur det går för laget. Sedan har jag väl god speluppfattning och är en bra passningsspelare. Min bild av mig själv är väl också att jag egentligen är en lite mer offensiv spelare än den roll som jag haft de senaste åren.

Om man tittar på din matchstatistik så ser man att du inte varit någon poängmaskin. Hur ser du på det?

– Nej, så är det. Jag har väl gjort två mål för ÖIS och det hade gärna fått vara fler såklart. Men delvis är det ju en förklaring att jag spelat i en ganska defensiv roll, om man översätter till hur GAIS spelar så är det rollen som 6:a och då kommer man inte till lägen framför mål så ofta.

– Men jag ser mig egentligen som en spelare som gärna har en lite mer offensiv roll och därför var det kul att höra Boskos tankar om det. Han berättade att han såg mig som en 8:a eller 10:a och spelar man i någon av de rollerna så borde bli fler både mål och assist. Man vill ju alltid få ut maximalt av sig själv eftersom det gynnar laget och då tror jag att det är bra att spela lite högre upp. Just det här var ju också något som spelade in i beslutet att fortsätta karriären i GAIS.

Du nämner några egenskaper som också går igen hos andra spelar som Bosko plockat in, t ex lagspelare, löpvillig och trygg med boll. Är det saker som ni pratat extra om?

– Bosko har ju pratat mycket om hur han vill att GAIS ska spela och att det ska vara hög energi, mycket löpningar, sätta laget främst och att vi ska styra matcher genom att kontrollera bollen. Det där passar bra in på mig och stämmer med hur jag vill spela fotboll och jag förstår att han söker spelare som har den profilen.

När får vi se dig i GAIS-sammanhang?

– Jag kör igång med övriga truppen efter nyår och fram till dess kör jag på egen hand.

Igen, varmt välkommen till klubben och lycka till under de kommande åren.

– Tack så mycket, det ska bli riktigt jäkla kul.

Bildcredd: gp.se 

Truppen 2018
GAIS trupp inför 2018 ser i dagsläget ut som följer: Damir Mehic, Daniel Janevski, Calle Nyström, Ajdin Zeljkovic, Niclas Andersén, Carl Wede, Edin Hamidovic, Daniel Bennassar Nilsson, Alexander Leksell, August Wängberg, Johan Svahn, Erik Westermark, Marcus Bergholtz, Jesper Westermark, Andreas Östling och Emin Grozdanic (U).