Jesper-Westermark-2 (UBK)

Lagspelaren Jesper Westermark hatar att förlora

Det var en glad Bosko Orovic som idag kunde avslöja att vinnarskallen och poängspelaren Jesper Westermark ska spela i grönsvart nästa år. GAIS får därmed in en spelare som hatar att förlora och som hoppas på att göra avtryck i grönsvart dress. 

Den senaste pusselbiten i GAIS lagbygge inför 2018 är 24-årige anfallaren Jesper Westermark som ansluter från Utsiktens BK. Därmed följer han i storebror Eriks fotspår och lämnar Ruddalen för Gaisgården med övertygelsen att en stark vilja att vinna kommer att hjälpa laget till framgång.

GAIS.se fick en pratstund med Jesper på väg hem efter dagens träning för att få lite klarhet i vad det är för en spelare som ansluter till Atleterna 2018.

Jesper, vi har kunnat läsa om dig i lokalpressen under senaste tiden och att det var intresse från flera klubbar, så det känns roligt att äntligen få säga välkommen till GAIS.

– Tack ska du ha, det känns kul för mig också.

Hur mycket sanning låg det i det där med intresse från flera klubbar?

– Jo, det stämmer nog rätt bra. Men så är det väl när man spelar anfallare och har ett hyfsat poängsnitt. Då får folk upp ögonen för en, så är det.

Du har brorsan Erik i GAIS och du har jobbat med Bosko tidigare. Var det avgörande för ditt beslut?

– Ja, båda har såklart med saken att göra – framför allt Bosko. Erik och jag står varandra nära men jag träffar ju honom mycket ändå så just den aspekten var inte så viktig. Men jag har ju jobbat med Bosko tidigare och det är den tränare som fått mig att utvecklas mest av alla tränare som jag haft tidigare.

– Sedan har han verkligen gjort jobbet under den här processen. Har har pratat mycket med både mig och min agent och verkligen gjort det tydligt att han ville att jag skulle vara en del av det lag som han och GAIS bygger. Det är viktigt att känna det genuina intresset från tränaren.

Bosko har berättat lite om dig som spelare och gett dig många lovord. Men med dina egna ord, vad är du för en spelartyp?

– Jag är en offensiv spelare och en stark egenskap är min inställning, jag ger aldrig upp. Jag sätter gruppen framför mig själv och jag gör alltid jobbet för laget. Som spelare är jag rivig och en krigare, men jag gör också en del poäng och det är såklart viktigt om man spelar i en offensiv position.

Bosko nämnde att du hatar att förlora.

– Ja, jag hatar verkligen att förlora. Verkligen hatar. Men om man inte har något emot att förlora så ska man inte hålla på med idrott på elitnivå, så det är jag nog inte ensam om.

– Men det där är faktiskt en sak som också bidrog till att jag blev lockad av det som händer i GAIS. Att jag ser en linje i det lag som Bosko bygger och där egenskaper som en stor vilja att vinna till varje pris känns helt rätt. Det gör ju också att jag hoppas att kunna passa in bra under den kommande säsongen.

Kan du berätta lite om hur din säsong i Utsikten såg ut?

– Det har gått bra, tycker jag. Vi har spelat 4-3-3 mestadels och 3-5-2 ibland och jag har spelat på alla offensiva positioner. Men Bosko ser mig som anfallare snarare än mittfältare och det är där jag helst spelar, så det känns bra. Det blev 13 mål i serien och två i Svenska cupen och en del assist på det också. Jag har skapat mycket chanser för lagkamraterna och en del straffar också, det bör man ju också väga in när man summerar säsongen.

Om vi tittar ännu längre tillbaka, hur ser din karriär ut fram till idag?

– Jag började ju, precis som brorsan, i Sävedalen och där spelade ju vi ihop för länge sedan. Men sedan skildes våra vägar åt när jag flyttade till Häcken som 14-åring. Erik blev kvar och la ju till och med skorna på hyllan innan han kom igång igen, men höll sig i de lägre divisionerna.

– För min del så var Häcken en väldigt positiv start och jag blev väl omhändertagen i deras akademi. Sedan gjorde jag ett år i A-truppen och det var också bra även om det var tuff konkurrens. Men det är en proffsig klubb och jag utvecklades bra där.

– Sedan flyttade jag till Oddevold och bodde ett och ett halvt år i Uddevalla, vilket var en nyttig erfarenhet. Jag lärde mig väldigt mycket om seniorfotboll i Oddevold och jag hade ett poängsnitt runt 20 per säsong. Sedan lockade ju Utsikten när de gick upp i Superettan och jag har trivts där också under de tre åren som det blev där.

– Det var ju också där som jag återförenades med Erik och vi fick spela ihop igen fast nu som seniorer och på en högre nivå. Det var faktiskt jag som bad att Erik skulle få provspela med Utsikten och han tog ju dem med storm när han fick chansen. Så nu blir det ju kul att få återförenas med honom igen under nästa år.

Låt oss avsluta med att titta lite framåt. Vad har du för förväntningar på den kommande säsongen?

– Jag kan bara säga att jag har höga förväntningar. Jag kommer till GAIS för att jag vill göra avtryck. Min inställning kommer alltid att vara att vi går in för att vinna alla matcher som vi ställer upp i och det hoppas jag kan smitta av sig.

– Jag hoppas också att kunna utvecklas avseende fysiken. Jag känner ju Conor sedan tidigare och jag vet att han kan hjälpa mig att bli bättre och starkare.

– Sedan har jag såklart förväntningar om att fortsätta att utvecklas och jag litar på Bosko i det avseendet. Jag kommer att göra det jobb som han ber mig om och jag vill gå in och göra de saker som jag är bra på, sedan har vi andra spelare som ansvarar för det som inte är min uppgift. Sen vill jag gärna finslipa på avslut och bli ännu stabilare vad gäller att göra poäng.

Tack Jesper och stort lycka till under den kommande säsongen. Jag hoppas att vi får många anledningar att prata med dig under säsongen om poängsnitt och vad viljan att vinna bidragit med.

Tack själv. Det hoppas jag också så vi säger väl att vi hörs när säsongen drar igång?