GAIS-Varnamo_2017_MJ(WEB)-3

Läget i lagen inför Superettans omstart – del 2

Igår gjorde vi en genomgång av läget i åtta av lagen i Superettan och idag fortsätter vi med de resterande lagen.

Som vanligt har det hänt mycket under sommarveckorna och när serien startar om i helgen finns det en hel del nya ansikten att hålla koll på. Igår tittade vi på vad som hänt hos lagen på tabellens undre halva och idag har turen kommit till lagen som har det bäst förspänt inför hösten.

Vi hoppas att du känner dig uppdaterad på serien när du läst dessa två artiklar och givetvis också att du är sugen på att starta om med att följa GAIS under hösten. Du fixar biljett till GAIS-Östers IF, måndag 24/7 kl. 19.00, via denna länk.

8. Falkenbergs FF (20 poäng)
GAIS tog årets första seger i Falkenberg men Laget vid havet har ändå samlat ihop fler poäng än Grönsvart under våren. De 20 poäng som man samlat ihop under våren räcker alltså till en trygg placering i tabellens mitt, men siktet är inställt på att avancera under hösten. Tränare Hasse Eklund har ambitionen att utveckla lagets spel och att det ska leda till en bättre tabellplacering än vad laget har just nu.

Det har inte bubblat så mycket silly season-rykten kring FFF och kanske nöjer sig Eklund med befintlig trupp. Men för att få bästa utdelning är det nog viktigt att laget kan korta skadelistan som innehåller namn som Zlatan Krizanovic, Hampus Svensson och Amin Nazari medan Dominic Chatto, Stefan Rodevåg, Linus Andersson och Erik Zetterberg är på väg tillbaka efter sina respektive åkommor.

Falkenberg åker i 15:e omgången till Borås Arena för ett möte med nykomlingen Norrby IF på lördag (22/7). En vinst för det ex-allsvenska laget där och man har fått medvind inför hösten.

7. Trelleborgs FF (20 poäng)
”Kvalplatsen är jättemöjlig” konstaterade TFF:s tränare Patrik Winqvist när skåningarna tog semester efter att ha slagit BP i vårens sista match. Han summerar också lagets prestation med att man har hög högstanivå men faktiskt också hög lägstanivå, inga genomklappningar här inte! Men han anmärker på att laget inte fått tillräcklig utdelning på sitt bollinnehav – och matchen mot GAIS på Gamla Ullevi är ju ett bra bevis för just det. Kan TFF fortsätta att vara svårslagna på Vångavallen men också bli lite skarpare i sitt bortaspel så finns det definitivt möjlighet att avancera i tabellen.

I offensiven är laget väldigt beroende av skyttekungen Salif Camara-Jönsson som smällt in 12 bollar under våren och därmed leder seriens skytteliga i överlägsen stil. Men nu är motståndarna förvarnade och under hösten kan Camara-Jönsson förvänta sig hårdare uppvaktning från motståndarnas backar.

Trelleborgs FF inleder hösten med att åka till Degerfors och match på Stora Valla på lördag (22/7).

6. Örgryte IS FF (21 poäng)
Tack vare stabilt hemmaspel parkerar den rödblå fotbollsföreningen på sjätte plats i serien. Av de 21 poäng som man samlat ihop kommer bara fyra från lagets resor och därmed är alltså hela 17 tagna på hemmaplan. Fem segrar och bara en förlust på Gamla Ullevi under våren imponerar medan man säkert försöker glömma att klubben har målskillnaden 4-18 på bortaplan.

Under uppehållet har ÖIS släppt två spelare, Dardan Mustafa som varit långtidsskadad och Alexis Yougouda Kada som inte gjort något större avtryck under sin tid i klubben, men också rekryterat två nya förmågor. Det är tidigare mittbacken Petter Björlund som ansluter efter spel i Norge samt mittfältaren Albin Skoglund som lånas in från BK Häcken. Klubbens supportrar har ställt sig frågande till vilket spelsystem som ska gälla under hösten då man tycker att laget lider brist på anfallare. Förmodligen levererar Bundesligalegenden Marcus Lantz svaret när serien startar om efter uppehållet.

Fotbollsföreningen från Göteborgs östra förorter inleder sin höst med ett möte med Helsingborgs IF på lördag kväll (22/7).

5. Degerfors IF (21 poäng)
Supportrar till brukslaget var säkert nöjda med att kunna ta semester som femma i serien. Det var många som tippade att DIF skulle få kämpa på nedre halvan av serien i år men så här långt har man visat sig vara mer konkurrenskraftiga än t ex 2016. Att Shpetim Hasani och Sargon Abraham gjort fem mål vardera i ett annars målsnålt DIF har hjälpt klubben till 21 friska poäng.  Notabelt är också att försvararen Marcus de Bruin gjort fyra fullträffar.

Under sommaren har laget knutit till sig en ny målvakt. Det är Dario Miskic som närmast kommer ifrån Dynamo Zagreb som ansluter rödvitt så snart pappersarbetet är klart.

Om Degerfors vill göra anspråk på de högre placeringarna i tabellen så får man en fin möjlighet att visa sin klass när Trelleborgs FF kommer på besök på lördag (22/7).

4. Östers IF (21 poäng)
Östers IF är förvisso bara seriens näst mest framgångsrika nykomling men man är säkert riktigt nöjda med sin vårsäsong. Smålänningarna stoltserar med en fjärdeplats med bara tre poängs lucka till allsvensk kvalplats. En viktig del i att klubben presterat så bra under våren är att man varit så stabila på bortaplan och fått ihop mer än hälften (11) av sina poäng utanför Myresjöhus Arena.

Vad gäller insatserna på hemmaplan så har det inte varit något större fel på de heller, men den roligaste nyheten för klubben är kanske att publiken verkar hitta tillbaka. Öster ligger tvåa i publikligan och har lockat i snitt 3112 personer till sina matcher.

Vi får se vad det innebär att klubben under sommaren har sålt sin bäste målskytt, Jonathan Levi, till Norge. Den duktige mittfältaren har fem mål och två assist under våren men de 8 miljoner som man rapporteras ha fått för affären bör räcka för nyförvärv som kompenserar förlusten av Levi. Dessutom har klubben vid sidan av den inkomstbringande Levi-affären drivit en kampanj där man samlar in pengar för att ytterligare dryga ut den rödblå kassan.

Sportchef Mattias Concha har börjat spendera pengarna och förstärkt offensiven med Dragan Kapcevic men också värvat två defensiva pjäser, Simon Strand från Assyriska och norrmannen Morten Sundli. Kanske det är ett tecken på att lagledningen inte är nöjda med att laget släppt in 22 mål på 14 matcher?

Öster åker till Göteborg på måndag för att möta ett revanschsuget GAIS på Gamla Ullevi (24/7).

3. Helsingborgs IF (24 poäng)
Ex-allsvenska Helsingborgs IF har startat om i Superettan och varit tydlig i sin kommunikation kring att man nu verkar efter nya förutsättningar och att man bygger nytt inom mer begränsade ekonomiska ramar. Men Peo Ljung har ändå lyckats styra mjölkkossan till en tredjeplats vilket skulle, om de lyckas hålla den till november, ge dem chansen att ta revansch på förra årets misslyckade kvaldrama mot HBK. Skåningarna har samlat ihop en fin poängskörd trots att man haft svårt att hålla tätt bakåt. Man har släppt in 22 mål vilket kan jämföras med 11 respektive 9 för BP och DFF.

Men det där med att man bygger nytt med en slankare budget är kanske inte helt sant? Laget leer publikligan på finfina 7291 och det skänker såklart visst handlingsutrymme. Under sommaren har man lyckats att plocka hem tidigare målisen Pär Hansson samt knutit till sig Bajens mittfältskämpe Johan Persson. Möjligen har detta gjorts möjligt av de 12 miljoner som det rapporterades om att investerare skulle samlat ihop. Seriekollegorna kan möjligen hoppas att tappet av Anton Wede kommer att minska lagets slagstyrka under hösten.

HIF spelar i den 15:e omgången hemma mot ÖIS på lördag kväll (22/7). Ett spännande möte mellan kring det allsvenska kvalstrecket.

2. Dalkurd FF (29 poäng)
Förra året missade DFF kvalplatsen till Allsvenskan i seriens elfte timma, men i år har klubben tagit en fin position för att kunna vara med i toppstriden under hösten. Hemma på Domnarvsvallens plastmatta är man fortsatt obesegrade och har imponerande målskillnaden 21-2. På bortaplan har man varit någon mänskligare att tas med men totalt sett har man en marginal om fem poäng ner till HIF och åtta poäng ner till gänget som jagar strax bakom kvalplatsen.

Trots att DFF gjort en stark vårsäsong så skeppade man iväg tränaren Poya Asbaghi som senare dök upp i Gefle IF. In kom istället nygamle Anders Brännström som på klubbens hemsida konstaterar att klubben har en bra position inför hösten och att klubben alltid är favoriter att vinna sina matcher. Han ber också klubbens supportrar att öka trycket på läktaren efter att man inte nått snart lyfter taket-nivån i år – vilket ju i och för sig kan förklaras av att man bara samlar 1296 personer i snitt på hemmamatcherna.

Dessutom har den hittills ekonomisk oberoende klubben drivit en kampanj under sommaren för att samla in pengar från sina supportrar. Har de kurdiska bröderna som tidigare hostat upp stålar till ett dussin nya spelare per år dragit åt svångremmen? DFF tar i alla fall börsen och åker till Täby för att starta om med ett söndagsmöte med IK Frej (23/7).

1. IF Brommapojkarna (34 poäng)
BP har gjort stor succé under vårsäsongen och nykomlingen har tagit sig an Superettan utan någon överdriven respekt. På Grimsta har man varit fenomenala och har vunnit samtliga sju matcher medan man på bortaplan tappat poäng mot Dalkurd, Falkenberg och Trelleborg. Den offensiva trion Victor Gyökeres, Kevin Kabran och Christoffer Brandeborn har producerat 18 mål ihop och har stor del i att de rödsvarta har gjort flest mål i serien under våren.

Olof Mellberg leder för närvarande en segermaskin som, om trenden fortsätter, kan vara klara för Allsvenskan redan i september. Det enda som saknas nu för förortsklubben är möjligen publiken då man trots sportsliga framgångar bara lockat i snitt 1004 personer till hemmamatcherna (bara Frej och Norrby är sämre).

BP startar om serien genom att åka söderut till Åtvidaberg för möte med ortens stolthet på lördag (22/7).

Inför omstarten

Detaljerna
Vad: GAIS-Östers IF
När: Måndag 24/7 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Alexander Pavlovic, Göteborg.
Avstängda: Elmin Nurkic, Fritiof Björkén och Sebastian Crona, Östers IF samt Emin Grozdanic, GAIS (Emin avstängd efter ett rött kort i en U19-match).

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid förköp för att slippa köer på matchdagen. Du löser enklast din biljett via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Frej ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 4 poäng:  Luka Mijaljevic (3+1).
  • 3 poäng: Dardan Rexhepi (2+1).
  • 2 poäng: James Sinclair (0+2), Malkolm Moenza (1+1) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1) och Ajdin Zeljkovic (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Östers IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 4 varningar: Niclas Andersén, Calle Nyström och Johan Svahn.
  • 3 varningar: Dan Keat och James Sinclair.
  • 2 varningar: Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
  • 1 varning: Erik Jonasson Westermark och Damir Mehic.