1

Läget i lagen inför Superettans omstart – del 1

Efter fyra veckors uppehåll är det äntligen dags för Superettan att dra igång igen och som vanligt är semesterperioden en händelserik period i lagen. Idag och i morgon får du chansen att uppdatera dig på vad som hänt hos de 16 klubbarna i serien.

På lördag är det dags för omstart i Superettan och den 15:e omgången bjuder som vanligt på en rad matcher som känns avgörande för de inblandade lagen. Under två dagar tar GAIS.se tempen på lagen i serien för att kolla läget inför det att höstsäsongen drar igång. Vi startar med de åtta lag som ligger på seriens nedre halva idag och fortsätter med de åtta på övre halvan i morgon.

Vi hoppas att du känner dig uppdaterad på serien när du läst dessa två artiklar och givetvis också att du är sugen på att starta om med att följa GAIS under hösten. Du fixar biljett till GAIS-Östers IF, måndag 24/7 kl. 19.00, via denna länk.

16. Gefle IF (8 poäng)
Om det är något lag som är värt att sätta krisstämpel på i Superettan så är det ex-allsvenska Gefle IF som verkligen inte rosat marknaden. Att man bara tagit tre poäng hemma på fina Gavlevallen är riktigt uselt – sämst i serien såklart – och med ett sådant facit hänvisas man till jumboplatsen i tabellen. Laget har knaprat åt sig något fler poäng – nämligen fem – på bortaplan, men den utdelningen är inget som dämpar oron hos klubbens supportrar.

Klubben sparkade tränaren Thomas Andersson när resultaten blev alltför hopplösa och uppgiften att rädda klubben kvar på elitnivå tillföll Poya Asbaghi som tidigare tränat Dalkurd. Han jobb blev inte enklare av att klubben nyligen sålde Johan Oremo till HBK – men kanske den påstådda miljonen som man ska ha fått i ersättning kan komma till undsättning? Dock inte säkert då klubben lider av ekonomisk kris och driver en insamlingskampanj över sommaren där man försöker få supportrar och partners att bidra med några extra kronor för att klubben ska fixa elitlicensen.

Gefle IF har en jobbig resa framför sig och som läget ser ut just nu så är det enkelt att förstå de som tippar klubben som säker nedflyttningskandidat. På lördag (22/7) åker klubben till Varberg för att i mötet med BoIS visa att domedagsprofeterna har fel.

15. IK Frej (10 poäng)
IK Frej har varit tippade som avstigningskandidater under sina tidigare säsonger i Superettan och så även i år. Tack vare klok ledning av Bartosz Grzelak har laget dock lurat nedflyttningsspöket och klarat sig kvar med hygglig marginal. Men i år verkar det vara svårare för gänget från Vikingavallen att lura tyngdlagen. Förortslaget är nästjumbo och har bara samlat ihop 10 poäng på 14 omgångar. Sex poäng på hemmaplan är riktigt svagt och klart sämre än tidigare år och fyra poäng på bortaplan är heller inget att skriva hem om.

Nu är det Roberth Björknesjö, tidigare sportchef i BP, som ska styra skutan under höstsäsongen och klubben har under sommaren lånat in Joseph Ceesay från Djurgården. En förmildrande omständighet avseende den svaga poängskörden är att laget haft stora skadeproblem under en längre period av våren. Under 5-6 veckor hade klubben lika många spelare borta och samtliga dessa förväntas vara tillgängliga när serien startar om. Kanske det kan göra att Täbylaget får en mer angenäm resa under hösten?

För Frej och Björknesjö är det upp till bevis som gäller direkt då man tar emot topplaget Dalkurd på Vikingavallen på söndag (23/7).

14. Norrby IF (15 poäng)
GAIS premiärmotståndare har blivit allt bättre under vårsäsongen och när Niklas Savolainen och Adam Ståhl gemensamt har axlat manteln efter Ricky Yarsuvat och agerat skytte- och assistkung har det lossnat för nykomlingen. NIF har kapat 15 poäng under våren – och man har därmed fem respektive sju poäng ner till nedflyttningskandidaterna Frej och Gefle. Ett avstånd som kan bli guld värt under hösten?

Dock är det framför allt på Borås Arena som man varit konkurrenskraftiga. På bortaplan har man tagit tre poäng efter en seger på sju försök medan man på hemmaplan bara har en förlust på lika många matcher. Om man kan få ordning på bortaspelet under hösten så har man goda möjligheter att undvika platserna som innebär direktnedflyttning.

Under sommarfönstret har klubben fått in offensive Leonard Pilana som närmast kommer ifrån Dalkurds överskottslager. Kanske får han chansen att visa framfötterna på sin nya hemmaplan på lördag (22/7) då Falkenbergs FF kommer på besök.

13. Syrianska FC (15 poäng)
Syrianska ligger på en av de två negativa kvalplatserna och har två poäng upp till säker mark. Att man hamnat i bottenstriden beror främst på att man varit riktigt usla på bortaplan och bara bärgat två poäng på sju försök. Hemma är man dock fortsatt starka trots att man under våren brutit samarbetet med sina supportergrupper – bråket i samband med hemmamötet med DFF var nådastöten.

Syrianska är som vanligt en klubb som det svänger om. Rotationen på spelare i truppen är fortsatt hög och under sommaren har duktige ytterbacken Victor Wernersson och Abdel Diarra lämnat klubben. Klubben har under våren också haft flera avbräck på grund av skador och avstängningar och man har gett hela 23 spelare matchtid – mest i serien.

Nyligen har man knutit till sig anfallaren Nikola Gacesa och försvararen/mittfältaren Nikola Krcmarevic men då Sharbel Touma sagt att man söker både mittback och vänsterback så kan vi nog räkna med fler namn in (just nu ryktas det att Mohanad Jeahze som varit utlånad från Peking till Degerfors under våren skulle flytta till SFC). För att få råd med vidare förstärkningar så kör man samma reptrick som man gjorde i januari, det vill säga en insamling till klubben och som vanligt har ett antal privatpersoner länsat spargrisarna för att de rödgula ska kunna spela vidare på elitnivå.

På söndag (23/7) har Syrianska möjlighet att betala tillbaka genom att göra en bra match hemma mot IFK Värnamo.

12. Varbergs BoIS (17 poäng)
Vad är det som har hänt med Varbergs BoIS i år? Det tidigare defensivt starka och svårspelade laget har gjort hela 26 mål framåt men också släppt in 23 bakåt – båda noteringarna högre än väntat. BoIS som kommit in på fina femteplatser både 2015 och 2016 hade förmodligen siktet inställt på att klara minst något liknande i år, varför man knappast är nöjd med den tolfte plats där man ligger idag.

Varberg har tappat fyra spelare under sommarledigheten där Elias Anderssons övergång till Sirius kommer att vara det mest kännbara tappet. Men man har också fått skicka tillbaka de tre lånespelarna Billy Nordström, Sebastian Starke-Hedlund och Lumala Abdu till sina respektive allsvenska klubbar. Men som vanligt är den Wålemarksledda klubben skicklig på att rekrytera ersättare och få dessa att prestera bra. Nya namn är t ex Jakob Olsson som vi känner från tiden i GAIS samt Gustav Berggren som kommer från BK Häcken – båda dessa är för övrigt på lån. Räkna dock med att man kommer att plocka in ytterligare spelare under sommarfönstret och med all säkerhet åtminstone en försvarare.

BoIS får möjlighet till en flygande start efter semestern på lördag (22/7) då man tar sig an jumbon Gefle IF på hemmaplan. En vinst där och laget kan titta mer uppåt i tabellen än nedåt.

11. GAIS (18 poäng)
GAIS har på hela taget gjort en svag vårsäsong och den sista månaden inför semestern var riktigt jobbig. Storstryk i Varberg, blekt spel. halvtomma läktare och sparkad tränare är saker som biter till och med på härdade gaisare. Men kanske kan man ana en svag förskjutning i stämningarna nu inför omstarten?

Bosko Orovic kommer in som ny tränare och han gör det med fina vitsord från tidigare klubbar. Dessutom visar han karaktär direkt när han leder första träningen från rullstol – en unik händelse som förvisso också öppnar upp för en rad tänkbara skämt om resultaten skulle vara haltande (ursäkta) under hösten.

Atleterna har också knutit till sig Anton Wede från HIF, en spelare som under 2014-2016 visat god Allsvensk kvalitet men som i år inte fallit Peo Ljung på läppen. Under sommaren har Steven Old lämnat GAIS, lånet av Rickson Mansiamina har avslutats och Pascal Olsson har lånats ut till Assyriska BK.

Men skulle Makrillarna vinna över Östers IF i den 15:e omgången så är det faktiskt den poängmässigt bästa vårsäsongen sedan 2013. Så även om den allmänna känslan hos de grönsvarta varit dålig under våren så är läget inför hösten inte på något sätt hopplöst. Kan Orovic få fart på det grönsvarta spelet är avståndet uppåt i tabellen inte större än att målet om topp-5 är klart inom räckhåll. Men ska det bli realitet måste Grönsvart börja hitta målet, 12 bollar i nät under våren är sämst i serien.

Mötet med Östers IF avslutar den 15:e omgången på måndag 24/7 kl. 19.00.

10. Åtvidabergs FF (18 poäng)
ÅFF har plockat 12 poäng på bortaplan, bland annat tre mot GAIS, men har konstigt nog haft det tuffare hemma på Kopparvallen. Där har det blivit blygsamma sex pinnar vilket är en klar besvikelse för de annars hemmastarka östgötarna. En anledning till det är såklart att man har haft svårt att få in bollen i mål och laget har bara noterat 15 fullträffar under våren.

Förmodligen hoppas Roar Hansen att det ska lossna till hösten då man lånat in talangen Teddy Bergqvist från Malmö FF. Anfallaren har mycket goda vitsord med sig från fotbollsskåne, men att slå sig in i MFF:s starka forwardsuppställning är att begära för mycket av en 18-åring. Men räkna med att han kommer att ge försvarare i Superettan ett och annat grått hår.

ÅFF hoppas att man hittat lösningen på hur man ska ta fler poäng på hemmaplan redan till på lördag då man tar emot serieledande BP.

9. IFK Värnamo (18 poäng)
Nye tränaren Christian Järdler har fått bra fart på IFK Värnamo trots att laget fått skifta många spelare sedan förra året. Laget har spelat med klart högre fart än vad vi vant oss vid från tidigare år och man har varit klart mer benägna att styra händelserna snarare än att vänta på att motståndaren ska blotta sig. Dessutom har laget under Järdler flyttat fram sina försvarspositioner i planen och det är också en tydlig skillnad mot tidigare säsongen i Superettan.

Men laget har skiftat för mycket mellan en hög och en lite lägre nivå och man hade en tung period under merparten av maj. Efter en lysande start på serien så sackade man i tabellen och kunde till slut ta semester på plats nio. Laget har i hälften av sina poäng på hemmaplan och hälften på någon av de sex bortaarenor som man besökt hittills.

Laget har några poängtapp under våren som man inte är nöjda med och en av dessa är mötet med GAIS på Gamla Ullevi. Då hade de vitblå 23 avslut men lyckades bara få in en boll bakom Damir Mehic. Om Värnamo lyckas hålla fast vid sin fartfyllda fotboll till hösten finns möjlighet att försvara och kanske förbättra positionen mitt i tabellen. För att öka chanserna till bra prestationer under hösten har laget knutit till sig 21-årige brasilianske anfallaren Paulo Marcelo. Men det största nyförvärvet som klubben gjort under sommaren är nog ändå att man knutit Jonas Thern som ansvarig för klubbens akademi.

IFK åker till Södertälje på söndag för att försöka knipa poäng på SFC:s plastmatta.

Inför omstarten

Detaljerna
Vad: GAIS-Östers IF
När: Måndag 24/7 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Alexander Pavlovic, Göteborg.
Avstängda: Elmin Nurkic, Fritiof Björkén och Sebastian Crona, Östers IF samt Emin Grozdanic, GAIS (Emin avstängd efter ett rött kort i en U19-match).

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid förköp för att slippa köer på matchdagen. Du löser enklast din biljett via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Frej ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 4 poäng:  Luka Mijaljevic (3+1).
  • 3 poäng: Dardan Rexhepi (2+1).
  • 2 poäng: James Sinclair (0+2), Malkolm Moenza (1+1) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1) och Ajdin Zeljkovic (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Östers IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 4 varningar: Niclas Andersén, Calle Nyström och Johan Svahn.
  • 3 varningar: Dan Keat och James Sinclair.
  • 2 varningar: Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
  • 1 varning: Erik Jonasson Westermark och Damir Mehic.