GAIS-SYR 2017 Vinst-6

Krigaren Silverholt: Vi får ta det långsiktigt

Efter flera års skadehelvete är Simon Silverholt, 24 år, nu redo för att ta nästa steg. Förhoppningvis kommer det i den grönsvarta dressen och publiken har redan fått se en försmak av den kvicke yttern.

I hemmadebuten mot Syrianska FC behövde han bara drygt en kvart på sig för att visa prov på snabbhet, teknik och målfarlighet. Efter ett fint uppspel från backlinjen via mittfältet hittade Niclas Andersén fram till en djupledsspringande Silverholt. Efter en fin nedtagning och att la lagt bollen till rätta tvekade han inte utan tryckte in bollen utom räckhåll för Dwayne Miller i SFC-buren. Du hittar såväl Simons som de andra två målen i matchen via denna länk.

En fin start på matchen för nyförvärvet som sedan följde upp med att oroa bortaförsvaret vid upprepade tillfällen och gjorde en match som han var nöjd med:

– Ja, det kändes bra och för egen del så gick det betydligt bättre än mot Öster. Men framför allt är jag glad över lagets insats där vi verkligen kämpar för varandra och kan hålla ut till en seger.

Att göra mål i hemmadebuten måste kännas fint?

– Ja, det var en skön start såklart. Vi har pratat mycket om att vi som spelar på ytterpositionerna ska löpa i djupet och det kändes faktiskt lite extra bra att det var just det som vi fick utdelning på. Jag får en bra boll av Andersén och kan spinga mot deras backar och att få utdelning på matchplanen kändes bra för hela laget.

Efter 78 minuter var hemmapremiären över då han byttes av mot Andreas Petersson efter att ha haltat under se sista minuterna, men det var inte värre än att han kvarten senare var tillbaka på planen för att fira med lagkamraterna.

– Nej, det ska inte vara någon fara. Jag hade sagt till i paus att jag hade lite besvär men blev ombedd att köra vidare lite till. Det är inte någon smäll eller skada utan ett sår som måste läka och det kommer nog bara behövas någon dag så är jag tillbaka.

Hans premiärmål för GAIS hade bidragit till att laget kunde ta en mycket viktig seger i kampen om att komma undan bottenstriden. Det gick inte att ta miste på glädjen hos den tidigare HBK-spelaren efter matchen.

GAIS-SFC-5

Silverholt är snart 100%

Den Hallandsbördige Silverholt representerade moderklubben BK Astrio fram till 2010. Då ringde distriktets största lag, Halmstads BK, och knöt upp den talangfulla mittfältaren som också kan spela anfallare. Seniordebuten kom 2013 och han skulle komma att göra ytterligare 31 seriematcher för HBK, merparten av dessa i allsvenskan. 31 matcher på fyra år kan tyckas blygsamt, men då ska man ha i åtanke att SIlverholt varit rejält otursförföljd av skador. Dessutom har han fått kämpa med spelare som Sead Haksabanovic och Johan Blomberg om startplatser på kanterna.

– Jag har haft både oturliga och återkommande skador. Jag har dragit båda nyckelbenen, till exempel. Jag opererade också hälen efter att en av senorna gått av, så jag fick spela med en sena under en hel säsong…det tog ett helt år att upptäcka problemet. Så jag fick en operation i januari och var borta i fem månader, men därefter har jag fått vara skadefri, säger Simon.

– Nu har jag hållit igång länge med många matcher och är nästan 100 procent. Allt med konditionen, fysiken och steget börjar komma mer och mer. Det är bara att fortsätta utvecklas så kommer tekniken mer och mer.

I år har Silverholt spelat matcher i U21-serien för ”Bollklubben”. Kontraktet närmade sig sitt slut och Simon började sukta efter ett miljöombyte.

– Jag hade varit där i många år. Det är en klubb som jag kommer komma ihåg väldigt mycket, jag kom till HBK som 16-åring och jobbade mig hela vägen upp till A-laget. Jag hade stora möjligheter men skadorna kom tyvärr på följd. Nu gick mitt kontrakt ut och jag fick begränsat med speltid, och jag är i den åldern då jag behöver speltid, så när jag hörde att GAIS var intresserade så var det ett självklart val.

– Min agent berättade att GAIS var intresserade av en spelartyp som mig. Jag vet om att det är en väldigt fin klubb med bra supportrar och en fin miljö. Det är en storklubb i Göteborg, större än de flesta lagen här, och har supportrar som stöttar i vårt och torrt. Det kändes som ett perfekt tillfälle för mig att kunna utveckla min fotboll och kunna hjälpa GAIS, säger han om klubbvalet.

Blixtdebut i Grönsvart

”Det går fort i hockey”, säger en gammal idrottssägen. Men som alla vet kan det gå ännu snabbare i fotboll. Fråga bara Simon Silverholt.

– Jag hade precis haft en U21-match med Halmstad och fick reda på allting (om övergången) i bussen. Efter den så åkte jag upp hit, skrev på kontraktet, tränade och träffade alla grabbar.

Redan under sin andra dag som gaisare blev det match och Simon fick förtroendet fick start. Dessvärre för Simon och hans lagkamrater, samt den röststarka GAIS-klacken, slutade det i en 2-0-förlust borta mot Öster i onsdags. Detta trots att hemmalaget fick en tidig utvisning.

– Jag är inte nöjd alls med premiären. Varken med min eller lagets insats. Av det jag sett innan av GAIS i år så vet jag att vi kan spela så mycket bättre än mot Öster. Vi trodde nästan att det skulle lösa sig av sig självt efter utvisningen. Men vi gick ner i tempo, saknade aggressivitet och vann inte andrabollar. Det var inte bra alls.

– Med tanke på hur det såg i Växjö var det skönt att hemmapremiären kom att bli desto bättre och det var härligt att vi kunde ta en seger.

GAIS har under 2017 fått möjlighet att spela 11-mot-10 vid två tillfällen (först i vårderbyt), men inte lyckats kapitalisera det numerära övertaget. Kan det rent av ibland vara svårare att spela med en man mer?

– Egentligen ska det inte vara så, självklart inte. Men oftast så blir det så. Man tänker att det kommer gå av sig självt, men motståndarna kommer ut med 110 procent och vet att de måste kriga för att ta poäng. Då går de upp oss samtidigt som vi går ner oss. Jag har sett flera matcher där det har hänt i fotboll, det är inte sista gången, men det är inte okej!

GAIS-SYR 2017Silverholt

Vi får ta det långsiktigt

Förlusten innebar att Grönsvart fick obehagligt liten marginal till negativt kval – något som Simon sedan fick var med att reparera i och med vinsten mot SFC. Tabellplaceringen är dock ändå en missräkning för alla inblandade i klubben, men den kloke Simon  är redan inställd på vad som gäller.

– Vi ligger lite risigt till i tabellen. Det är upp till oss att sköta det och jag vill kunna bidra med poäng till GAIS. Man vill alltid komma så högt upp som möjligt men man får också ta det långsiktigt. Det gäller att klättra så högt vi kan den här säsongen. Jag skrev ju bara på till december, men går det bra så är jag kvar nästa år. 2018 siktar vi mot högre höjder.

Silverholt är ett av truppens sju sommartillskott. Konkurrensen om startplatserna hårdnar men i Silverholt får Bosko Orovic en spelare med tydliga spetsegenskaper.

– Jag har en snabbhet som passar bra på en kant i ett 4-3-3-spel. Förhoppningsvis kan jag få bollen på kanten, utmana och slå inlägg eller avsluta. Men jag kan också spela på andra kanten och skära in genom mittbackarna och hota i djupled. Spelar vi 3-5-2, som senast, kan jag spela som djupledshotande anfallare och skapa ytor till nummer 10-rollen. Jag bidrar förhoppningsvis med assist, mål och snabbhet!

Den som har koll på svensk fotboll känner säkert också till att Simon har en bror som för tillfället huserar i Varbergs BOIS, Oliver. Vänsterbacken är utlånad från Hammarby och det kan bli så att de båda bröderna ställs mot varandra på samma kant i höstmötet.

– Jag brukar kolla på hans matcher, han har gjort det bra. Det är en duktig fotbollsspelare! Vi möter Varberg i sista omgången, det hade varit kul att få möta honom på hans kant och ge honom en omgång.

Förhoppningsvis blir slutresultatet något annat än det som skedde i vårmötet?

– Den matchen tycker jag inte att vi ska ta upp…vi får vända på siffrorna den här gången!

Du kan räkna med att det är många gaisare som hoppas att din önskan slår in, Simon. Vi avslutar med att säga grattis till vinsten mot Syrianska och målet i hemmadebuten. Vi hoppas på en liknande fortsättning framöver!

– Tack så mycket. Och tack för det fina stödet från läktaren. Det är verkligen guld värt och speciellt i slutet när tröttheten böjar komma. Att man då kan plocka fram lite extra energi kan vara avgörande för matchen.

Nästa chans att se Simon och GAIS är i bortamatchen mot Helsingborgs IF den 20/8. Både Makrillarna och Gårdakvarnen kör bussar till matchen och du kan anmäla dig via respektive supporterklubbs hemsida.

Text: Victor Westlund
Bilder: Mattias Järelöv och Claes Hillén.