208

Kontraktet säkrat!

I och med segern borta mot IF Brommapojkarna säkrade GAIS kontraktet för spel i Superettan även år 2016. Detta efter att ha manövrerat ut Brommpojkarna på Grimsta med komfortabla 2-0.

Första halvlek

De första 5 minuterna är jämna. Båda målvakterna får känna på bollen vilket torde vara speciellt viktigt för BPs sjuttonåriga startman Viktor Göranzon. GAIS skapar matchens första riktiga lägen när man biter sig fast kring offensivt straffområde efter matchens första hörna. Bollen hamnar hos Yussif Chibsah som slår ett inlägg från kortlinjen in mot Patrik Ingelsten. Patrik förlorar luftduellen; bollen nickas ut till Linus Tornblad som från en position precis bakom straffpunkten skjuter ett hårt skott mot mål men en BP-spelare täcker undan avslutet.

Ett par minuter senare har Sandeep Mankoo två bra aktioner. En fint kring mittlinjen som håller GAIS kvar i anfall och kort senare tar han bollen från BPs anfallare Christian Kouakou som var på väg att komma rättvänd mot GAIS mittbackar med en stark axeltackling.
BPs första chans får vänsteryttern Pontus Åsbrink efter knappt 11 minuter. Ett inlägg snett inåt bakåt från högerkanten når honom vid kanten av straffområdet. Åsbrink drar till på volley men skottet går högt över vid sidan av mål. GAIS får en frispark i anfallet efter BPs chans när Linus utmanar och blir fälld. Björn Anderssons skott går visserligen på mål men är alldeles för löst och målvakten kan lätt plocka upp det i skopan.
Minuterna går och GAIS är det bättre laget men man skapar inte några farliga chanser. BP känns lite farliga när någon av deras tre anfallare kommer rättvända men de har stora problem i uppspelsfasen där GAIS stör inte minst med sina två centrala mittfältare Reuben Ayarna och Chibsah som båda oftast vinner sina närkamper. GAIS anfallsspel består mest av inlägg från högerkanten men känslan är ändå god, Gårdakvarnen maler på, både på planen och läktaren.
Matchens dittills farligaste chans kommer i spelminut 24 när två av BPs backar: Fredrik Stoor Siekkinen och Fredrik Jonson båda får komma upp ganska ostört på en inläggsfrispark som går långt in i GAIS straffområde. På något sätt lyckas de störa varandra. Jonson är först och får huvudet på bollen men hans nick går tillslut ett par meter vid sidan av målet.
Kieron Cadogan är pigg och fixar matchens första varning i minut 26. BP-spelaren Niclas Vemmelund drar honom i tröjan när han är på väg förbi vid mittlinjen och stoppar på så vis GAIS anfall på ett ojuste sätt.
En halvtimme har gått och BP har nu tagit över spelet lite mer framförallt tack vare bra rörelse offensivt och ett par fina moment från kreatören Stefano Vecchia Holmquist. GAIS sticker upp ett par gånger men har fortsatt inga bra avslut. BP är nära att ta ledningen efter att Jacob Une Larsson vunnit bollen av Chibsah i uppspelsfasen och spelat fram till en framrusande Martin Kayango Mutumba. Mutumba stressar dock och tar ett ganska tidigt avslut som går en bit över Tommi Vaihos mål.
Vecchia har nästa bra chans för BP efter 37 minuter då han får driva ostört länge på GAIS vänsterkant och ganska enkelt tar sig förbi Starke Hedlund och in i straffområdet. GAIS mittback lyckas dock återhämta sig något efter att ha blivit bortgjord och är hack i häl på Vecchia när han skjuter så Vecchia är inte tillräckligt balanserad i skottögonblicket. Han skjuter hårt men rakt på Tommi Vaiho som hinner få upp händerna och rädda. Returen tas sedermera bort av GAIS.
GAIS byter ut den skadade Patrik Ingelsten redan ett par minuter innan halvtid. Johan Lundgren ersätter honom och GAIS går direkt över till att spela med ett mer 4-2-3-1 liknande system än det 4-4-2 man startade med alltså blir Linus lite mer ensam på topp om man behåller den förändringen även in i andra halvlek.
På tilläggstid drar Sandeep på sig en varning när han fäller en BP-spelare ute på sin högerbacksplats. Frisparken som BP får i situationen blir resultatlös.
Andra halvlek
Direkt är tempot lite högre än det var i första halvleken. Spelet är svängigare och båda lagen får in bollar i motståndarnas straffområde under de första tio minuterna. Det enda som kunnat gå illa för GAIS kommer i minut 56 när Åsbrink skjuter ett hårt långskott. Tommi är dock alert han har koll på den lite jobbiga studsen inne i straffområdet och greppar bollen säkert.
I GAIS efterföljande anfall fixar Johan Lundgren ett bra frisparksläge och en varning på BPs Daniel Stensson när han fälls efter att ha varit först in i en kamp om en andraboll. Under avbrottet kommer Wagsley in och ersätter Tornblad. Frisparken nickas undan av BP-försvarare till en Gaisare som skjuter på halvvolley. Målvakten Göranzon kan dock ta skottet och släpper heller ingen retur till uppflyttade GAIS-spelare.
I minut 66 är en liten chipp från Une Larsson nära att nå över GAIS backlinje och in till en djupledslöpande Vecchia. Men… Starke Hedlund nickar undan ut till Kieron som i sin tur nickar ner till Chibsah. Direkt kommer den långa bollen från Chibsah upp mot Wagsley som är i en löpduell med BPs nummer 3; Fredric Jonson. Jonson ser målvakten Göranzon komma ut en bra bit utanför straffområdet för att rensa. Wagsley ser samma sak och tränger sig före Jonson som slappnat av fören kort sekund och når bollen före Göranzon. Väl förbi både försvarare och målvakt har Wagsley mer eller mindre öppet mål och han slår säkert in bollen framför ögonen på tillbakarusande BP-försvarare. GAIS tar ledningen och är i det läget klart för spel i Superettan 2016 om resultatet står sig matchen ut.
Med 20 minuter kvar av ordinarie tid blir det viss kalabalik i GAIS straffområde efter en BP hörna från höger. Bollen studsar omkring men domaren Lars Olsson blåser. Det är frispark för GAIS efter att Tommi Vaiho screenats undan av Fredrik Stoor Siekkinen. Det ser ut som att Vaiho får Stoors axel eller arm/-båge i ansiktet i situationen och Vaiho ligger också kvar på marken ett tag men efter en stund reser han sig upp utan att se groggy ut.
Johan Lundgren blir varnad för en hård tackling bakifrån på offensiv planhalva i minut 74. En ganska onödig satsning av Lundgren när BP egentligen var inlåsta och ända hade varit tvungna att vända hemåt för att börja om anfallet.
GAIS har två ganska farliga lägen inne i straffområdet efter att Adam Eriksson två gånger om tagit sig förbi sin bevakning men ingen av våra anfallare kommer riktigt fram till bollen i något av lägena. Bra agerat ute på högerkanten dock. Klart flest inlägg därifrån idag.
BP kommer egentligen ur ingenting fram med sin farligaste chans dittills i matchen. Mutumba har bollen mitt framför straffområdet och spelar till vänster där Serge-Junior Martinsson Ngouali helt plötsligt är fri inne i straffområdet. Tommi Vaiho håller dock tätt. Avslutet är än en gång ganska rakt på men Tommi är kall, står upp, gör sig stor och räddar med hjälp av sina snabba reflexer. Bra också att han styr returen ut mot kanten.
BP får fler lägen. Vecchia hittar ut till Kouakou som skär in i straffområdet från höger och skjuter ett skott längs gräset men Vaiho står för dagens räddning när han slänger sig ner åt höger och med fingertopparna styr ut bollen till hörna. Lite mer än fem minuter kvar av ordinarie tid och GAIS ledning består. Bara en halvminut senare missar Vaiho bollen helt vid en utboxning men han har backup som kan rensa undan. Ytterligare ett riktigt farligt avslut kommer bara ca en minut senare när Isak Nylén når högst på en BP-hörna. Han nickar stenhårt i ribban och bollen studsar ut.
Tillslut dödar GAIS matchen. BP flyttar upp en hel del folk på offensiv planhalva och Chibsah får göra sin andra assist för dagen. Han hittar ut på högerkanten till en framstormande Kieron Cadogan som driver in i straffområdet och avslutar i mål. 0-2 och BP rejält i uppförsbacke i minut 90.
Vaiho får plocka ner en luftpastej in i straffområdet. Wagsley blir stämplad och Alieu Bajaha hoppar in och ersätter den skadade Wagsley. Det är det som sker under tilläggstiden. GAIS vinner med 2-0 och är därmed klara för spel i Superettan även 2016.
GAIS startelva
Målvakt: Tommi Vaiho
Backlinje: Sandeep Mankoo, Björn Andersson, Sebastian Starke Hedlund, Malkolm Moenza
Mittfält: Kieron Cadogan, Yussif Chibsah, Reuben Ayarna, Adam Eriksson
Anfallare: Patrik Ingelsten, Linus Tornblad
GAIS bänk: Magnus Berglöf (MV), Calle Svensson, Pule Maraisane, Arnar Bragi Bergsson, Alieu Bajaha, Johan Lundgren, Francisco ”Wagsley” Rodrigues de Sousa Filho
Händelser
26’: Gult kort BP – Niclas Vemmelund
43’: Byte GAIS – Patrik Ingelsten ut, Johan Lundgren in
45+1’: Gult kort GAIS – Sandeep Mankoo
57’: Gult kort BP – Daniel Stensson
57’: Byte GAIS – Linus Tornblad ut, Wagsley in
61’: Byte BP – Pontus Åsbrink ut, Serge-Junior Martinsson Ngouali in
67’: 0-1, Wagsley
71’: Gult kort BP – Fredrik Stoor Siekkinen
74’: Gult kort GAIS – Johan Lundgren
81’: Byte BP – Niclas Vemmelund ut, Isak Nylén in
88’: Byte BP – Christian Kouakou ut, Nikola Grubjesic in
89’: 0-2, Kieron Cadogan
90+4’: Byte GAIS – Wagsley ut, Alieu Bajaha in

Statistik
Avslut: 16 – 5
Varav på mål: 7 – 4
Hörnor: 4 – 7
Frisparkar för: 11 – 14
Offside: 1 – 1
Publiksiffra: 1 223

Tor Berggren