rod_banner_SE

Klacksektionen säsongen 2019

Klacksektionen på GAIS hemmamatcher har under några säsonger varit på hela övre långsida, Sektion 23. Det har varit en onumrerad läktare som huserat publik från alla åldrar som velat ha närheten till klacken eller befinna sig mitt i den. Klackkärnan har av naturliga skäl placerat sig centralt på Sektion 23. Det har varit en mycket uppskattad lösning som också fyllt en fantastisk funktion för evenemangets helhet. Men det har också varit på bekostnad av en ej avtagande problematik med föremål som faller ner på sektionen nedanför eller kastas in på plan. 

-Vi har tyvärr vid nästan varje hemmamatch fått en anmälan på oss för inkastade föremål. Anmälan tas upp både av SvFF och Polismyndigheten. Och den ökade risken för personskador på personal, spelare och publik gör att vi inte kommer kunna få tillstånd för att spela matcherna 2019 med samma arenaupplägg som 2018, säger Annica Dohsé, säkerhets- och evenemangsansvarig i GAIS.

Under hösten har GAIS försökt att hitta lösningar på problematiken i syfte att bibehålla läktarplaceringen likt säsongen som gått. Men på senhösten stod det ganska klart att en flytt till kortsidan var det som förordades från i princip alla håll. Lösningen blev dock en annan.

-Det blev i slutet en väldigt snabb hantering där jag och Annica fick forcera igenom en kompromiss för att behålla all publik på långsidorna. Familjeläktaren flyttades i samråd med Spirrklubben som välkomnade andra sidan på ett bra sätt för helheten, säger klubbchefen Erik Bergkvist.

När årskorten släpptes uppstod det från delar av klacken en irritation över dels flytten, men även att man inte varit delaktig i processen fram till beslut. Från klubbens håll är man medveten om hur förändringen upplevs och beklagar att man inte haft möjlighet att leverera bättre information och mer inkluderande.

-Det är bara att lägga sig platt och medge att vi denna gång hade för lite luft för att göra detta bra med ett större inkluderande. Det fokuserade och stressade arbetet som till slut landade i en arenaplan, som vi under förutsättningarna är väldigt nöjda med, gjorde att vi helt enkelt inte hann med dialogen. Olyckligt och dåligt, men förhoppningsvis finns en förståelse för det i och med belastningen i klubben i nuläget, säger Bergkvist.

Klacken flyttas nu till sektionerna N4-N1 (röd sektion) och kommer fortsatt vara onumrerade. Sektionen nedanför kommer vara tom på publik vilket minimerar riskerna vid nedfallande föremål. I anslutning till sektionen finns också Ottorbaren för klackpubliken över 18 år.

-Att vi behåller klacken på långsidan var med facit i hand över förväntan då kortsidan förordades utifrån. Det är fortfarande en av elitfotbollens bästa klacksektioner och kanske kan just den specifika nya klackdelen av långsidan gynna klackens förutsättningar att växa ännu mer framöver, säger Annica Dohsé.

Varmt välkomna till Gamla Ullevi nästa år.
DU KÖPER DITT ÅRSKORT HÄR!

Pristyper
1. Vuxen
2. Student, Pensionär, Ungdom 13-19 år

KLACKLÄKTARE (onumrerad) – Röd sektion
1. 2400 kronor (varav 350 är medlemskap i GAIS)
2. 1300 kronor (varav 200 är medlemskap i GAIS)

Barn och ungdomar 0-13 år går gratis på våra onumrerade sektioner.
Ingen biljett behövs utan man går rakt in i spärr. Detta gäller dock ej derbyt.