KG1

Kenneth Gustafsson guidar U-lagens talanger

I en förening som GAIS är det oftast A-laget som får de stora och flesta rubrikerna. Men det finns andra områden som också är synnerligen intressanta att få en inblick i. Efterfrågan har påvisats stor om att få information om hur det går för U-lagen. Detta har vi tagit fasta på och under året kommer vi löpande stämma av med de ansvariga för att höra om verksamhetens framsteg.

Till årets A-trupp har två spelare flyttats upp till A-truppen, vänsterbacken Emin Grozdanic och mittfältaren Aiden Harvey. Aiden är född 1998, året då Magnus Gustafsson vann GAIS interna skytteliga på 15 mål, medan Emin såg dagens ljus  under legendaren Fredrik Lundgrens debutår i GAIS 1999.

Ungtupparna har båda kontrakt med A-laget och under Bosko Orovic ledning är förhoppningen att de ska blomma ut och bli bärande hos Atleterna i framtida allsvenska matcher. Unge Grozdanic adderade redan under förra året två inhopp till sitt CV och mamma Indira hoppas säkerligen på att detta år kommer ge än fler. Likaså hoppas också Harvey att hans släktingar i Mark Vidukas och Kylie Minogues födelsestad Melbourne kommer få glädjande nyheter om unge Aidens framfart i Sveriges vackraste fotbollströja.

GAIS satsar mycket på att utveckla sin akademi. Det har nog inte undgått någon gaisare att den gamle vänsterbacksikonen Kenneth Gustafsson är den som numer basar över de äldsta åldersgrupperna, U15 och uppåt. Till sin hjälp har han duktige Mikael Lindström som således i sin tur ansvarar för de yngre lagen från P14 och nedåt. För GAIS är det naturligtvis viktigt att ge ynglingarna en gedigen fotbollsutbildning men även en värdegrund att luta sig emot i livet.

– Vi försöker se hela människan och inte bara fotbollsspelaren, vilket är viktigt av flera anledningar, förklarar Kenneth. Dels för att vägen till att bli elitfotbollsspelare är en utmaning som kräver att vardagen utanför med skola, familj, kost, vänner med mera behöver fungera på ett bra sätt. Dels också för att verkligheten ser ut sådan att alla inte kan bli elitfotbollsspelare av olika anledningar. Då vill vi istället gärna bidra till att våra spelare får goda värderingar och vanor som gör att de fungerar bra på andra arenor i livet. Dessutom vill vi fostra dem till gaisare för att de på sikt skall kunna utvecklas och bidra inom föreningen på andra sätt som exempelvis ledare eller i andra roller.

Ett resonemang som går hand i hand med den vision som GAIS har och som bland annat mynnat ut i samarbeten med Faktum och Gårdstensprojektet. Hand i hand med representationslaget har även lagen i de yngre årgångarna påbörjat sin säsong för att vid dess start stå så redo som det bara går. Det är med andra ord fullt ös på konstgräsplanen uppe på Gaisgården!

– Hela akademin håller till på konstgräsplanen på Gaisgården, vilket skapar en bra samhörighet mellan både ledare och spelare mellan åldersgrupperna, menar Kenneth. I samband med det måste det också föras fram att det är en nödvändighet att en ny konstgräsplan kommer på plats. Det kommer innebära att hela föreningen kan ta ett steg framåt. Det är därför fantastiskt att se alla bidrag som kommit in från gaisare via gaisvallen.se som gör att projektet på allvar är kan startas upp.

– U19-truppen spelar i Allsvenskan även 2018 och utöver det bidrar truppens spelare till matcherna i U21-serien tillsammans med A-truppen. Dessutom spelas Ligacupen och Gothia Cup under året. U17-truppen spelar i U17 Norra Götaland och även serien U16 Nationell som spelas tillsammans med U15-truppen. Utöver det spelar de även ligacup och Gothia Cup. För U15 gäller regionalt seriespel och en höjdpunkt under sommaren i Gothia Cups elitklass för 15-åringar.

Således många fina matcher för spelarna att utvecklas i, och kanske även för dig att kika på? Enklaste sättet för att hålla sig a jour med ungdomslagens matcher är att besöka ungdomslagen egen hemsida, gaisakademi.se.

KG2

Samhörigheten mellan lagen som den genom karriären trogne gaisaren ovan nämner, sträcker sig naturligtvis även upp till föreningens representationslag. Kenneth jobbar för att trappstegen mellan U-lagen och A-laget inte ska bli lika många som upp till hoppbacken i Hindås och för att fallhöjden inte ska bli så stor som nämnda backe erbjuder. Alla som tog sig ut till Frölunda och Ruddalens IP för årets första träningsmatch mot Utsiktens BK fick se ytterligare ett par unga spelare från Akademin visa upp sig med ett moget och alert spel som lovar gott för framtiden.

– Vi har några spelare som klarar sig i träningsmiljön i A-laget och några till som kan hantera enstaka tillfällen, berättar Kenneth stolt. Utöver det givetvis flera i truppen med potential att nå dit. Det är viktigt att alla fortsätter arbeta hårt och målmedvetet för utvecklingen kan då gå väldigt fort framåt i den åldern. Målsättningen är att vi återigen har ett par aktuella spelare under året som är redo att ta sig upp liksom vi hade inför året 2018.

– Aiden och Emin som tagit sig upp till A-truppen har förtjänat sina platser genom en god utveckling över de senaste åren genom just det arbete som jag tidigare beskrev och under alla träningspass över lång tid. Utöver det är de båda mogna i sitt förhållningssätt och väl rustade för att hantera de krav som ställs på en ung elitfotbollsspelare även utanför träningsplanen. Det är viktigt för dem att en del i A-lagstruppen inte på något sätt är eller skall vara ett slutmål och de måste nu höja kvaliteten ytterligare på det arbete de redan gjort väldigt bra. Att kontinuerligt vara en del i startelvan är många gånger ett lika stort steg som det de just tagit.

Vi håller tummarna för att både Aiden och Emin fortsätter utvecklas både som människor och spelare och inom kort även får sällskap av fler ynglingar som visar framsteg på såväl planen som vid sidan av densamma.

Vill ni hjälpa Kenneth och Micke att ytterligare minska steget är ett bidrag till konstgräsplanen ett i sanning bra initiativ, http://www.gaisvallen.se är adressen.

Backa heller inte från att hoppa in på www.gaisakademi.se för att skaffa er en fin vy över ungdomarnas framfart mot att bli elitfotbollsspelare.

Text: Daniel Björnalm