IMG_8517

Jonas Andersson: ”Vi ska bli lite bättre i allt för varje år”

På GAIS årsmöte tidigare under kvällen valdes Jonas Andersson till ny ordförande. Här kan du läsa valda delar av det tal som Jonas höll i samband med att han avslutade mötet.

När man är liten och börjar sparka boll så drömmer ju alla killar såklart om att få bli ordförande i GAIS, så inledde GAIS nya ordförande Jonas Andersson sitt avslutande tal på dagens årsmöte. Han fortsatte med att säga:

– När inte fotbollskarriären lyfter ovanför Falkenbergs FF:s B-lag så blev det en annan karriär för mig och det är med stor ödmjukhet som jag står här idag. Det är definitivt lite skrämmande men framför allt väldigt spännande. Jag hoppas att jag ska kunna bidra med ett ledarskap, organisationsförmåga och inte minst att vara glädjespridare i klubben, så att vi har roligt när vi arbetar tillsammans.

Jonas tackade därefter valberednngen för deras hårda jobb och hur han menade att de fått ihop laguppställningen och bäddat för den nya styrelsen. Han fortsatte sedan med att resonera om hur vi gaisare påverkas av hur det går för GAIS och citerade Flaggorna vajar av Attentat: ”Då kan jag undra hur en vuxen man kan känna så mycket för ett lag som jag kan”. Tanken var såklart att understryka det engagemang som alla med grönsvart hjärta känner för klubben.

– Vi skänker också en tanke till Carl, Axel, Alfred, Charles, Berthold, ytterligare en Charles och möjligen några till som för några timmar sedan just idag – för 125 år sedan – begav sig till Edlunds konditori på Storgatan 7 för att bilda Göteborgs Atlet och Idrottssällskap. Utan deras insats där så hade vi inte suttit här idag och det är det arvet som vi har med oss och som vi ska bära med oss framöver.

– 125 år, det är respekt. Det är 125 år av stil, klass och tradition, det är nästan 125 år med de grönsvarta färgerna. Det gör att det här sällskapet har en speciell roll i svenskt idrottsliv och svensk idrottshistoria på ett sätt som kanske inte alltid har motsvarat våra framgångar på fotbollsplanen.

Han berättade sedan om umgänge med en vän som konstaterar att GAIS haft en lång formsvacka sedan klubben tog senaste guldet och fortsatte:

– Folk vet att jag är gaisare, folk vet att ni är gaisare – för GAIS berör bortanför oss själva. Vi är lite mer hängivna, vi är lite mer engagerade, vi är lite stoltare än alla andra lags fotbollssupportrar. Det är därför GAIS berör och det är därför vi har så starkt varumärke. Vi är innovativa, vi är lite tykna, vi är rebeller – vi kan aldrig bli något mitt emellan, vi kan aldrig bli något som inte folk bryr sig om.

Jonas konstaterade också att det inte bara är 125 år sedan klubben grundades, utan också att det är 100 år sedan vi vann vårt första SM-guld.

– Jag har ambitioner med GAIS men det vore förmätet av mig att idag sätta upp stora stolta målsättningar. VI har som ni vet och som ni har hört idag ett antal tuffa år bakom oss, men också att det fortfarande är ett tufft läge. Men med mycket GAIS-hjärta och efter mycket hårt arbete från många händer så kan vi idag fira 125-årsjubileum och vi ska också rikta ett tack till förrförre ordföranden Tomas Andersson som har stor del i att vi klarat av ett antal svåra lägen.

– Jag tror på en stark klubb med god kultur och bra organisation ökar förutsättningarna för det sportsliga som Bosko, Patrik, Conor och spelarna ska prestera på planen framöver. Jag vill att vi som klubb ska bli lite bättre i allting för varje år. För det behöver jag styrelsens hjälp, det här är inget enmansjobb. Vi ska dela upp ansvarsområden mellan oss och skapa de förutsättningar som krävs för att lyckas.

– Men vi behöver också hjälp från er andra, vi är över 2000 medlemmar och tiotusentals supportrar och vi behöver era idéer, era insatser och er närvaro – och ibland också era pengar.

Jonas konstaterade att han nu tar kaptensbindeln i styrelsen och att han gärna ser sig lite som libero i det lagarbete som väntar.

– Jag ska vara på planen och skydda målet, klubben, färgerna från de som försöker attackera oss. Jag kommer att vara med i speluppbyggnaden, lägga strategierna för hur vi ska ta oss framåt, slå en och annan passning fram till våra målgörare. Jag vill vara på planen för att tillsammans med styrelsen och alla er andra åstadkomma förbättring.

– En av mina viktigaste uppgifter är att bidra till att skapa en ny självbild. Vi ska inte vara det självplågande och lidande laget framöver – det är en av de saker som jag vill vara med och bidra till. Men det här är ett lagspel, på planen, i styrelserummet och i klubben som helhet. Nu tar vi de första stegen i de kommande 125 åren av GAIS-historia. Jag tackar så mycket för förtroendet för att få vara med och leda det arbetet.

Läs gärna också den intervju med Jonas som vi publicerade på GAIS.se för lite mer än två veckor sedan. Du hittar den texten här.