wagsley

Intervju: Wagsley

(Intervjun har tidigare publicerats i Makrillen nr 3, 2015)

Jag tror inte riktigt mina öron när Wagsley, GAIS senaste och just nu ende, brasse säger: – Jag ska vara helt ärlig, jag hade erbjudande från andra klubbar. Men jag har hejat på och följt GAIS de senaste 7-8 åren! Det var en dröm som gick i uppfyllelse när jag fick chansen att spela här.

Och –  det visar sig finnas en, fullständigt trovärdig, förklaring…

Wagsley föddes för 26 år sedan i Baturité, en med brasilianska mått väldigt liten stad med 45.000 invånare. Där började han spela som 6-7-åring i en akademi med det stolta namnet Real Madrid. Då handlade det om futsal.

Jag trodde alla brassar börjat med strandfotboll…

– Nä, skrattar Wagsley, det finns ingen strand i Baturité. Det finns en flod, men den har inte mycket till strand.

Som 16-åring kom han till sin första ”riktiga” klubb, Tiradentes. Efter en rad brasilianska klubbar var det 2010 dags att flytta till Europa. Här har han spelat först i Finland och senaste klubben innan GAIS var Ceahlul Pratra Neamt i Rumänien.

Är det någon skillnad på fotbollen i de olika länderna?

– I Rumänien spelar man en tekniskt fotboll, som är ganska lik den brasilianska. I Finland var det hårdare, mer fysiskt – och svårare för mig. Hur det är i Sverige håller jag just på att lära mig.

Kompis med Wanderson

Och det är i GAIS han ska lära sig det. Den 18 juli satte han sin fot på Gaisgården första gången.

Varför blev det GAIS?

-Jag har hållit på GAIS i många år på grund av Wanderson, förklarar Wagsley och fortsätter:

– Han och jag är uppvuxna tillsammans. Vi har spelat fotboll på gatan tillsammans, vi har pallat frukt och blivit jagade av trädgårdsägare tillsammans. Han är fyra år äldre än jag, men vi litar på och tycker om varandra som vi vore bröder. Och jag är gudfar till hans yngsta dotter.

– Jag känner väl till den succé Wanderson gjorde i GAIS och jag vill så gärna upprepa hans framgångar.

”Grät när jag gjorde mål”

När den här intervjun görs har Wagsley mest spelat – och gjort mål – i U21-matcher för GAIS, men han debuterade i A-laget mot Värnamo och gjorde då GAIS enda mål.

Hur kändes det?

– Jag har inte ens berättat det för min fru förut, men jag grät faktiskt när jag gjort det målet! Jag har gjort mer än 100 mål i min karriär, men det har aldrig känts som då. Jag har hållit på GAIS så länge och nu fick jag vara med på planen och dessutom göra mål.

Vad är din styrka som spelare?

– Just min förmåga att göra mål – det är det jag är här för att göra.

Vad kan du förbättra?

– Peo Ljung är en av de bästa tränare jag haft och jag tror han kan lära mig nya positioner och ett bättre taktiskt tänkande.

Bara positiva intryck

Vad visste du om GAIS, Göteborg och Sverige innan?

– Wanderson har berättat mycket för mig och han har bara haft positiva saker att säga, både om laget och staden. Så det var hans åsikter som vägde över när jag valde bland erbjudanden.

Stämde det han sa då?

– Ja, spelarna och träningsstaben har tagit emot mig jättebra och jag tycker Göteborg är en väldigt vacker stad. Jag tycker om att promenera i stan och i parkerna. Annars ägnar jag mycket av fritiden åt att läsa och titta på film tillsammans med min fru, Zaira Sabrina, som är med mig här.

– Och så har jag fått en riktigt bra vän, som inte är brasse utan svensk, men talar bästa portugisiskan, ler han och kramar om Linus Johansson, som jag tagit med mig som tolk till intervjun.

(Linus spelade i GAIS några år i början av 90-talet och är nu idrottslärare i Partille. Genom åren har han blivit god vän med – och varit tolkhjälp åt – de flesta av GAIS brasilianska spelare.)

Så du har ingen hemlängtan?

– Jo visst, jag saknar mina vänner, att vara ute och grilla med dem..,

Och jag längtar efter min familj, mamma, pappa och tre syskon, så jag kan dö, säger Wagsley och visar upp en av sin tatueringar. Där står det – på portugisiska – ” Min familj Mitt liv”.

Falskt rykte

För att reda ut ett rykte – är det Wanderson, som är den hemlige sponsorn, som betalar din lön?

– Jag vet att det finns en sponsor, men jag är säker på att det INTE är Wanderson, Sanningen är att jag och Wanderson har samma agent, så något kanske han påverkat inte bara mig utan även GAIS…

Till sist, brassespelare har ofta artistnamn, är Wagsley ett sådant?

– Mitt fullständiga namn är Francisco Wagsley Rodrigues de Sousa Filho, så det är mitt riktiga namn, från min pappa.

Så det är det din fru kallar dig också?

– Nej – hon kallar mig älskling, skrattar han.

Wagsley har bara kontrakt säsongen ut, men han vill gärna stanna längre.

– Som alla spelare drömmer jag förstås om att någon gång komma till en storklubb, men nu är mitt huvud här. Jag tror jag kan göra mer för GAIS, jag vill göra mål och göra supportrarna glada, GAIS har fantastiska – och fanatiska – supportrar och jag gillar den press de sätter på oss!

– Jag kan lova att ge mitt max för GAIS!

 

Text: Carin Linnér