image

Intervju med Shkelqim Krasniqi efter helgens succé

Möt helgens succéspelare från helgens Mariedal Cup, Shkelqim Krasniqi om sin insats i cupen, sin utlåning till Qviding och om hur han ser på framtiden.

Shkelqim är uppvuxen i Sveriges textilhuvudstad Borås. Han inledde sin fotbollsbana i stadens andralag, arbetarlaget Norrby IF innan han som 12-åring tog klivet över till den gulsvarta storebrodern IF Elfsborg. I unga år spelade han på alla möjliga positioner på planen, allt ifrån målvakt, back och yttermittfältare. Men det var till slut forward som blev hans position. I ”di gules” ungdomslag spelade han tillsammans med Benjamin Eriksson som bytte gulsvart mot grönsvart 2012. Kanske hade det inverkan på Shkelqims val att året efter skriva på för GAIS.

Mariedal Cup är en anrik inomhusturnering i fotboll för pojkar upp till 19-års ålder med anor från 70-talet. GAIS har haft framskjutna placeringar tidigare år med en inskrift i vandringspokalen som pricken över i:et. 2012 vann en mycket lovande kull unga spirrar cupen med bland andra nuvarande a-lagsspelarna Linus Tornblad och Malcolm Moenza i laget. Med årets starka uppställning var förhoppningen om en framgång stor:

– Att vinna var målsättningen, annars hade vi inte spela den. Vi började riktigt bra och höll nollan i första gruppspelet. I det andra släppte vi in de två första målen men vi spelade bra där också . I tredje gruppspelet så vann vi även där men i sista matchen som var mot Elfsborg så skadade jag mig.

Hur gick det till?

– Vi hade precis gjort 1-0 när jag skadade mig. Det är en konstig skada; jag stukade foten och vrickade knäet på samma gång, jag kände knappt foten. Det gjorde ont så nu rehabtränar jag.

Shkelqim fullkomligt öste in mål men skadan omöjliggjorde medverkan mot moderklubben Norrby. Trösten blev dock att han höll undan i toppen av skytteligan med sina 14 baljor.

– Efter skadan kunde jag sedan inte spela mer. Vi hade tre skadade spelare när vi spelade mot Norrby. En kedja blev helt annorlunda och jag tror det kan ha påverkat mycket. Och för min del hade det varit kul att möta Norrby!

Hur förklarar du att du vräkte in mål?

– Alltså, vi var bra som lag. Vi hade inte gjort så många träningar innan turneringen och gick inte in i den med stress. Sedan spelade jag med mycket duktiga spelare så det var inte så svårt att rulla in bollarna.

Årets säsong tillbringades i GAIS under våren och i Qviding under hösten. I våras blev det två starter och sju inhopp medan i division ett blev det frekvent spel och fem poäng för den 19-årige talangen.

– I början gick det bra. Vi hade bra energi och siktade högt i tabellen, vi kämpade om andra platsen. Men sedan gick det bara nedåt. Jag stukade sedan foten och fick problem med ryggen så jag missade de tre sista matcherna.

Hur har du utvecklats som spelare under utlåningen?

– Jag har utvecklats ganska mycket faktiskt. Det var många matcher jag fick spela i rad. Det var riktigt nyttigt och jag har byggt på mig och kan ta med mig det. Jag är mer mogen och blivit lite bättre på att förstå spelet, fått lite bättre speluppfattning. I division ett är det mer brunkarfotboll, Qviding var enda laget som spelade fotboll så det var bra att vara där, så jag är en bättre fotbollsspelare nu efter detta.

I Qviding hade han Bosko Orovic som tränare. Ett namn som det på sociala medier diskuteras kring om att han kommer skriva på för GAIS då han nyligen hoppade av sitt uppdrag i Qviding. Om Bosko säger Shkelqim så här:

– Jag tycker han gjorde mig till en bättre fotbollsspelare! Det var mycket på grund av honom som jag gick till Qviding och han själv varit anfallare. Han är en riktigt bra tränare. Han är riktigt duktig och han har gjort det bra i division ett med så lite resurser. Hade han varit i annan klubb med mer resurser hade han nått än mer framgångar.

Varken Shkelqims eller Boskos framtid i fotbollens tjänst under 2016 är för stunden klar. Hur ser då den i Borås boende talangen på sin egen framtid?

– Jag vet inte vad det blir för tränare så vi får se vem det blir. Vi får sätta oss ned och prata om framtiden då. Benjamin Westman och Jesper Ljung gjorde det bra de sista tre matcherna. Vem det än blir så får vi prata och diskutera, men jag hoppas jag blir kvar.

Var ser vi Shkelqim Krasniqi om sju år när du kanske är på topp? I GAIS eller har du varvat ned i Bayern München eller Barcelona?

– Haha, jag har inte planerat så långt utan tar en dag i taget . Vi får se om sju år vart jag hamnar då!

Oavsett vilket, lycka till i din framtida karriär!

– Tackar!

Daniel Björnalm