201628Marcus_Lantz-mmr07no4zd5r1u3gdv4d11femsgvupbga2w3wqnxyk

Intervju med ÖIS tränare Marcus Lantz

Det heta derbyt mot Örgryte IS FF på torsdag närmar sig med stormsteg och en folkfest väntas på Gamla Ullevi klockan 19. En av männen som kommer ha en huvudroll är fotbollsföreningen Örgrytes tränare Marcus Lantz. Vi tog tillfället i akt och ringde upp den alltid lika välklädde gentlemannen.

41-årige Lantz är en meriterad fotbollsvagabond. Efter genombrottet i Helsingborgs IF på 90-talet följde proffsspel i fyra länder och även sex lantzkamper för Sverige kan den i Näsums IF fostrade skåningen tillgodoräkna sig. Mest avtryck utomlands gjorde han under sin sejour i Hansa Rostock där han under sex säsonger var en stöttepelare i det forna DDR-laget i Bundesliga. Klubben har för övrigt en udda historik då man blev tvångsförflyttade av den dåvarande regimen i DDR under 50-talet från staden Lauter till Rostock. Så det där med att elitklubbar förflyttas till andra städer är inget nytt fenomen.

Efter säsongen med Landskrona BoIS 2012 fann den ständigt givne startspelaren sig själv på bänken året efter. Dock inte iklädd något sedvanligt matchställ utan nu som tränare med en prasslande seglarjacka med Örgryte IS emblem på. Uppdraget var att ta hand om klubbens U21-lag. Ödet ville dock så att den dåvarande A-lagstränaren Hans Prytz fick den seglarskobeklädda foten från klubben den sommaren. Lantz hade gjort intryck och klubben beslutade sig för att satsa på den före detta hårdföre mittfältaren. Ett samarbete som, trots vissa rubriker i lokaltidningarna, måste ses som lyckat då det renderat i att det nuvarande avtalet går ut först 2019.

Säsongen hos den rödblåa alliansklubben har initialt varit något svajig och man genrepade i söndags på Vikingavallen där Richard Spong och hans IK Frej bjöd på hårt motstånd. Så här kommenterar Marcus själv 2-2-matchen:

– Jag är ganska nöjd. Med tanke på vårt bortaspel hittills så var det ett stort steg framåt. En helt okej match där vi vänder 0-1 till 2-1. Vi tappade till oavgjort men i det stora hela var det rättvist med kryss.

Således signifikativ målutveckling i den matchen sett till hur lagets säsongsinledning sett ut. Starka segrar har följts av bland annat en pyramidalt stor förlust borta mot Trelleborgs FF med 0-6. Den kampen till trots finner Marcus ljuspunkter i lagets säsongsinledning.

– Hemmaspelet, tycker jag vi imponerat i och spelat väldigt bra. Premiären mot Varberg, som är topptippade, vinner vi och även en vinst mot Åtvidaberg. Vi ska egentligen vinna mot Öster men har ändå tagit sju av nio poäng. Borta har det varit mindre bra. Mot BP, som leder serien, förlorar vi men det är ingen skam. Och även mot Trelleborg, men det är mer på sättet vi förlorar. Det är sista kvarten som faller ur ramen och de har bud på ännu mer

– Vi har en utvisad (förre gaisaren Danny Ervik) och 0-3 men beslutar för att gå för det, men får inte hål och då har de bud på fler. Det är fullständig katastrof! . Vi är inte nöjda borta, men hemma har vi varit bra.

Hur ser er skade- och avstängningssituation ut inför derbyt?

– Alla är friska och tillbaka utom Tommie Veljovic som har problem med sin nacke. Men annars är alla tillgängliga.

– Vi har det bra ställt, vi har en tunn trupp och det är skönt att ha lite att välja på.

GAIS har likvärdig säsongsinledning och lagen har tagit lika många poäng på samma poängmässiga vis. Det som markant skiljer är målskillnaden. Som tidigare konstaterats har Örgryte läckt bakåt medan Benjamin Westmans manskap lyckats freda sin bur klart mycket bättre. Lantz ser även han likheter mellan lagens inledande sex matcher.

– Ja, GAIS har haft en säsongsinledning som de inte är helt nöjda med. Jag har sett dem många gånger och de är inte helt nöjda med starten då man efter ett par omgångar byter spelsystem, och det är ju ett tecken på att man inte är nöjd. Men man har fått utdelning på det skiftet. GAIS har nog lite samma tankar som vi, man är ganska nöjda men känner också att det kunde varit bättre

Vad får ni se upp med hos GAIS, som ju har två raka segrar?

– Som sagt, jag har sett dem ett par gånger och de är väldigt fysiska och starka. De satsar hårt på fasta situationer med frisparkar, hörnor och inkast och flyttar upp mycket folk och går hårt på det. Det ska vi vara vaksamma för. Sedan får vi vara vaksamma då de är väldigt starka i omställningarna när de vinner boll. De trycker längre bollar på forwards i djupled.

Om vi vänder på frågan, vad ska GAIS se upp med hos er?

– Om jag får säga våra styrkor så är det när vi har dagen så är vi väldigt bra. Vi står för vår idé med snabbt och effektivt passningsspel längs marken och när vi får snurr på det med rörlighet och spelvägar är vi vassa. När vi är som bäst och har flytet då är vi svåra tas med!

Lite som i den första matchen i förra årets derby?

– Ja, första matchen från förra året, det är så det kan se ut när vi har dagen. Det är det som är det tuffa att försöka ha det som så så ofta som möjligt.

derby2-980x500

Vi har tidigare informerat om att många av de sektioner som GAIS har tilldelats inför derbyt redan är slutsålda. Så passa på att lösa din biljett i god tid på rätt sektion, då mycket folk väntas. Och när lokalpressen fokuserar på originalderbyt de sista dagarna så kommer det öka trycket på biljetterna än mer. Vänta inte med ditt köp – i värsta fall kan du komma att hamna på fel sektion och det kan ta udden av upplevelsen. Biljetter köpes här!.

Derby är något speciellt med sin vackra, högljudda och estetiska inramning. Förra året bjöd på två oavgjorda matcher med sammanlagd publiksiffra på nästan 23000. De grönsvarta läktarsektionerna vann dock på poäng både vad gäller antal besökande samt decibelnivå, även om öisarna gick man ur huse sett till normal storlek på deras hemmaklack. Folkfesten på läktaren är något som påverkar spelarna och även tränarna i deras förberedelser.

På vilket sätt skiljer sig ett anrikt derby gentemot vanliga seriematcher? Kan du sätta ord på det?

– Det är klart, det är en stor förväntan från omgivningen och på andra sätt runt klubben, supportrarna och publiken som håller på lagen. All respekt för alla lag men det blir en annan förväntan om ÖIS möter GAIS än Frej och likadant är det för GAIS. Det blir lite annat och lite mer betydelse. Häftigare på alla sätt med inramningen och publiken.

Är det någon skillnad för er tränare?

– Inte mer än att försöka hitta balansen på spelarna. Framför allt de yngre så att det blir en nerv i matchen som inte blir en belastning, en aggressivitet som inte blir över gränsen. En balans att klara av att njuta av matchen och då man ska vinna närkamper och inte gå över gränsen. Man försöker få in i det i spelarna.

Det brukar vara bra tryck på läktaren under derbymatcher, hur skulle du säga att det påverkar spelarnas prestation på planen?

– Väldigt individuellt skulle jag tro. Det är så det varit när man själv varit med. Alla säger att det är fräckt och roligt, men det finns många olika upplevelser. Hur reagerar man efter två felpass? Hur tacklar man det och hur reagerar man då? Det är en mental prövning framför allt för de yngre, mer än för de äldre. Men det är ganska individuellt hur man reagerar på det.

Vad är det som kommer avgöra på vilken sida av Riksväg 40 mot Borås som segern hamnar?

– Det är många saker som kan spela in. Framför allt laget som vågar och inte bara står och avvaktar. De som vågar ta initiativet och vågar gå för seger. Sedan är det att man ska ha flyt och marginalerna med sig. Men oftast är det små saker som avgör. Man kan få ett derby som Häcken mot Blåvitt där Häcken kör över dem fullständigt, men det är sällan de derbyna kommer. Ofta är det tajta matcher.

Slutligen, hur slutar derbyt på läktaren och på planen?

– Jag brukar aldrig tippa. Jag har en önskan om mycket folk och en härlig match! Inte heller bara kamp utan att lagen bjuder upp och spelar fotboll. Spelarna får visa upp sig och en jävla möjlighet har man att göra för reklam för sig själv! Samma sak för fansen, att visa upp sig och stötta laget och föreningen. Det blir en häftig match med möjlighet att visa vad man går för.

Vi tackar Marcus för intervjun och hoppas att han får rätt i sin önskan om en härlig match med mycket folk.

Väl mött på Gamla Ullevi på torsdag!

Text: Daniel Björnalm
Bildkredd: Örgryte IS FF

Inför matchen

Detaljerna
Vad: ÖIS FF-GAIS.
När: Torsdag 11/5 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Robert Daradic, Helsingborg.

Biljetter
Köp biljett till derbyt här och missa inte att boka plats på GAIS sektioner. Det är följande som gäller:

  • Sittplats på sektion C och D.
  • Ståplats klack på sektion B och P.
  • Ståplats nedre sektion A och O.

Bortakorten gäller som biljett på klacksektionerna B & P på kortsidans övre etage samt på sektion A & O kortsida nedre etage. Kortet scannas i spärren och ni använder entré 1.

Stötta GAIS Tifo inför derbyt
Du har väl inte missat att GAIS Tifo kör en kampanj för att samla in pengar öronmärkta för derbytifot den 11/5. Läs mer om insamlingen här.