anell

Intervju: Joel Anell

Det var i början av augusti, i matchen mot Värnamo, som hela Gamla Ullevi fick hjärtat i halsgropen. Joel Anell var skadad – igen! Och någon dag senare kom domen – för andra gången handlade det om korsbandet i höger knä.

Nu har det gått ungefär fyra veckor sedan Joel opererades.

Hur har det gått?

– Det har gått bra. Det var betydligt lindrigare den här gången än förra, men det är självklart tufft och jobbigt ändå. Och visst är jag fortfarande lite trött.

Idag behöver han inte längre några kryckor, utan kan stödja bra på benet. Svullnaden i knät gick ner fort och Joel kunde börja rehabträna i princip någon dag efter operationen.

– Det var ju sånt jag var lite rädd för innan, men jag kunde faktisk sätta mig på träningscykeln redan efter tio dagar. Sen har jag ett stödbandage som jag ska ha några veckor till. Det ger bättre stabilitet och känns tryggt att ha.

Före 2013 hade Joel varit ganska befriad från skador och bara haft lite småskavanker då och då. Sedan kom axelskadan och han var inte tillbaka förrän till premiären 2014. I juli samma år fick han bäras av planen med en otäck hjärnskakning och i oktober drog han korsbandet i höger knä. I juni i år var han äntligen tillbaka, men det tog bara två månader innan det var dags igen. Korsbandet i höger knä var av igen!

Hur många gånger orkar man ”bryta ihop och komma igen”?

– Jag vet inte, det är tufft för psyket och kroppen blir ju mer och mer sliten. Men det sägs ju att det som inte dödar en härdar en. Och det stämmer nog, man blir lite starkare psykiskt för varje gång.

– Och så har jag ju bästa terapeuten i Hugo.

Hugo är Joels tvåårige son, som för övrigt snart ska få ett syskon.

– Han har räddat mig många gånger, det går bara inte att deppa ihop när man har en bekymmerslös liten kille omkring sig.

Joel vill också passa på att tacka för allt stöd han fått inte bara från familj, vänner, lagkamrater och GAIS-supportrar, utan också från många spelare i motståndarlag.

– Sånt värmer verkligen, säger han.

Själv kan han tidigast vara på plan igen någon gång nästa sommar, men han har förstås sett alla GAIS matcher sedan han själv skadades.

– Det har ju varit en lite stökig säsong och visst är jag också nervös under matcherna. Men jag vet vilka kvaliteter det här laget har och hur bra vi egentligen är. Så jag känner mig helt trygg med att grabbarna fixar det här.

 

Text: Carin Linnér