jeppe

Intervju: Inför derbyt – Jesper Ljung

Efter två raka mållösa matcher för GAIS del väntar ett derby mot Utsiktens BK på måndagskvällen. Läs vad GAIS andretränare, den på nyårsafton födde Jesper Ljung, har att säga om förra matchen och om vad som kommer fälla avgörandet i derbyt. 

I den senaste matchen mot förre gaisaren Richard Spongs Frej imponerade försvarsspelet där det nykomponerade mittbacksparet Björkeryd/Starke Hedlund stod för en gedigen och solid insats. 1894 åskådare fick se hemmalaget skapa tio avslut och man kommer från en höst med blandade resultat. Efter debaclet mot Värnamo kom två raka segrar som följdes upp av en sen förlust mot Assyriska och nu då senast en mållös historia mot Frej.

Klassiska Ruddalens IP är skådeplatsen för det andra mötet mellan GAIS och Utsikten i årets Superettan. Den minnesgode kommer ihåg vårens elektriska möte som renderade i en sällan skådad målexplosion. Gästerna tog enkelt ledningen i matchens första anfall men sedan var det hemmalaget för hela slanten. Med snabbt och fyndigt anfallsspel tvingade man förre gaisaren Axel Wibrån att hämta ut bollen från sitt nät hela fem gånger under matchens första halva. Andra halvlek blev en transportsträcka och i en dietinspirerad seger skrevs segersiffrorna till 5-2.

GAIS har i dagsläget åtta poängs marginal ned till Utsikten som för stunden placerar sig på negativ kvalplats. Vid en vinst i derbyt passerar GAIS AFC United och avancerar till en nionde plats. Det uttalade målet att bli sämst åtta är då klart inom räckhåll då marginalen mot åtondeplacerade Ljungskile då enbart blir två poäng. Men först måste poängen spelas in och de som har tränarnas förtroende för uppgiften är följande spelare:

Tommi Vaiho, Magnus Berglöf, Calle Svensson, Sebastian Starke Hedlund, Björn Andersson, Sandeep Mankoo, Malcolm Moenza, David Björkeryd, Richard Ntomba Ekunde, Kieron Cadogan, Bragi Bergsson, Johan Lundgren, Reuben Ayarna, Yussif Chibsah, Luther Singh, Pule Maraisane, Linus Tornblad och vår brasilianare Wagsley,

Inga nya skador finns att rapportera om. Björn Andersson och Sandeep Mankoo kommer åter in i truppen medan trion Stefan Djurovic, Patrik Ingelsten och Adam Eriksson utgår från densamma.

Vad har då den yngre i vårt tränarpar Ljung och Ljung att säga om matchen?

Hur summerar du matchen mot Frej i förra omgången?

– En kort summering var att vi inte fick något tempo i vårt spel och det blev tempofattigt från vår sida. Det är i stort sett det bestående intrycket. Det blev för mycket kladd på boll och för långsamt och då är det mycket svårare att få igång ett bra anfallsspel.

Vad tar ni med er för något positivt från den matchen?

– Vi har väl inte feedbackat på det sättet för det var inte så mycket ingredienser som vi kan ta med oss. Vi vill se andra egenskaper än de som visades.

Försvarsspelet har varit stabilt under de senaste matcherna och nu senast skapade Frej inte mycket, med undantag av de fasta situationerna. Vilka bitar är det som har fallit på plats?

– Ja, vi har väl fått en lite stabilare struktur. Vi har snurrat på trean på mitten med Reuben (Ayarna) och Yussif Chibsah som balansspelare. De är resoluta och stabila spelare och de har underlättat för backlinjen på ett bättre sätt. Det är en del i det hela. Vi har ju också snurrat runt i backlinjen och de som kommit in där har gjort det jättebra! Där är vi nöjda med den stabiliteten som blivit. Det är det på det stora, och de här två herrarna som spelar framför backlinjen.

Offensiven har lämnat lite i övrigt att önska på sistone, blir det mer fokus på offensiven än vanligt efter två raka matcher utan mål?

– Vi jobbar ju varje vecka med vår offensiv så mycket vi bara kan och gnuggar för att få bättre samspel och fart i det. Det har pendlat i lite för många matcher precis som senast med ett för tempotattigt spel. Men det är många matcher som det sett bra ut men ändå inte blivit mål. Vålerenga såg till exempel bra ut men det hamnade ändå inte i protokollet. Tittar man på prestationen totalt är det för många matcher vi inte skapat tillräckligt mycket. Det är något vi jobbar med hela tiden!

Hur har veckans träningar sett ut?

– Det har varit en bra träningsvecka! Vi har varit på konstgräs både lördag och söndag med tanke på att matchen kommer spelas på konstgräs. Vi har försökt känna in det och det är annorlunda. Vi är ett gräslag och det är en dålig konstgräsmatta imorgon. Vi har försökt vänja oss lite så att just det inte ska påverka imorgon.

Utsikten väntar, vad finns att säga om dem?

– Vad ska vi säga om dem? De är ett välorganiserat lag. De är ju ett fysiskt starkt lag och starka på fasta situationer. De spelar efter de förutsättning de har, är karaktärsstarkt och ett lag som älskar fajten. Just det är vi medvetna om och att vi måste ta den om vi ska ha en trivselkväll på Ruddalen!

Vad betyder det att ni slog dem komfortabelt med 5-2 senast ni möttes?

– Nej det betyder ingenting. Allt inom fotboll är en färskvara; det är inte samma spelare, inte samma direktiv och en ny match med nya förutsättningar.

Vad kommer att fälla avgörandet?

– Att vi får till vårt anfallsspel och bibehåller det goda försvarsspel vi har haft under hösten. Imorgon anfaller vi med fart och fläkt och det ger tre poäng!

Stort lycka till!

– Tack, det hoppas vi på!