Halsdukstifo

Inför Svenska Cupen: Vi minns GAIS tidigare cupfinaler

Vid två tillfällen, 1942 och 1987, har GAIS haft stora framgångar i Svenska cupen. Nu laddar laget upp för att försöka upprepa prestationerna från dessa tidigare år och det första hindret på vägen är mötet med AIK på söndag.

Svenska Cupen har en lång och anrik historia sedan dess att turneringen instiftades 1941. Men som bekant är det också en spelform som haft svårt att locka publik till matcherna och många gånger har svenska fotbollsälskare kastat avundsjuka blickar mot andra länder i Europa. I England har ju både FA-cupen och Ligacupen varit aktningsvärda troféer genom åren och hos våra grannar i Norge fyller man arenan när det vankas cupfinal.

I Sverige har Fotbollsförbundet genom åren gjort många försök att göra cupen mer intressant utan att riktigt lyckas. Men idag är det en spelform som uppskattas av elitlagen och inte minst har omläggningen till att spela höst-vår gjort att cupen vunnit fler lags och supportrars hjärtan. Den nya spelformen innebär ju att elitlagen i Allsvenskan och Superettan går in i cupen i det som kallas omgång 2 och som spelas i augusti. Du kommer säkert ihåg att GAIS förra året tog en övertygande 3-0-seger över Östers IF på Myresjöhus Arena just i cupens andra omgång och 2015 slog Atleterna tillbaka Norrby IF efter straffar.

Nu är det 32 lag kvar i cupen (av de 98 som får delta varje år) och dessa är som bekant indelade i åtta grupper, där man möts i en enkelserie och respektive vinnare går vidare till kvartsfinal. Igår kunde du läsa om att GAIS lyckades med den bravaden senast 2014 då man vann gruppen före bland annat IFK Norrköping och Gefle IF. Men om vi tittar på GAIS historia i Svenska Cupen finns åtminstone två år som är ännu mer minnesvärda, nämligen 1942 och 1987.

GAIS lyfter Gustav V:s pokal

Som vi konstaterade ovan så instiftades Svenska Cupen mitt under brinnande världskrig 1941 och inledningsvis kunde vinnaren ta hem Gustav V:s pokal. Det namnet användes fram till 1963 då bucklan istället fick namnet Gustav Vl Adolfs pokal och så fick den heta fram till 1983 då turneringen bytte namn till Skandiacupen.

1997 gick man tillbaka till namnet Svenska Cupen och då valde man också att byta namn till SFF-pokalen, men efter 2001 fattades alltså beslut om att det var landets förre kung som skulle ge namn åt pokalen. Så på söndag fortsätter alltså GAIS årets jakt på Gustav Vl Adolfs pokal och går man hela vägen får man lyfta bucklan efter finalen i maj.

Nu är det såklart lång väg kvar till finalen och Grönsvart gör klokt i att ta en match i taget. Men det finns som sagt två tillfällen då klubben firat lite större cupframgångar och det är vid de två tillfällen då laget gått hela vägen till final.

1942 gick GAIS in i cupen i omgång 2 och mötte då Avesta AIK. GAIS som låg i Allsvenskan vid detta tillfälle kunde slå tillbaka division 3-laget Avesta med 2-1 och var därmed klara för kvartsfinal.

Bara drygt 2000 personer hade följt Makrillarna i den första matchen men när laget tog emot allsvenska kollegan Degerfors IF dök nästan 7000 upp på läktarna. Matchen blev ett tillfälle för grönsvart glädje och det anrika brukslaget kunde besegras med hela 6-1. Det var en extra härlig vinst eftersom just DIF hade slagit ut GAIS ur Svenska Cupen året innan, 3-1 slutade kvartsfinalen då.

Semifinalen samlade ungefär lika många Gaisare och även denna gång fick publiken gå hem med ett leende på läpparna. Denna gång var det Halmstads BK, som då låg i division 2, som stod för motståndet och hallänningarna fick vända hem efter en 3-1-seger för hemmalaget.

I finalen väntade nu IF Elfsborg som i sin semifinal hade besegrat division 1-laget IFK Eskilstuna. Finalen spelades på Råsunda den 18:e oktober 1942 och GAIS tog hem Gustav V:s pokal efter att ha vunnit med 2-1 inför 10013 åskådare. Detta är GAIS hittills enda vinst av Svenska Cupen men vid ytterligare ett tillfälle har klubben varit riktigt nära att få lyfta bucklan.

GAIS var nära att ta dubbeln 1987

Att 1987 var ett bra år för GAIS fick vi anledning att uppmärksamma under 2016. Som du säkert kommer ihåg radade Atleterna upp 12 raka hemmamatcher utan förlust under förra säsongen och när vi letade i arkiven för att jämföra med tidigare år var just 1987 ett bra riktmärke. Det året svarade nämligen Grönsvart för den fina sviten om 13 matcher på hemmaplan utan förlust, något som också ledde till att laget vann serien före Trelleborgs FF och därmed avancerade till Allsvenskan.

GAIS-1987 (800px)

Men 1987 var också ett år då GAIS visade framfötterna i Svenska Cupen och laget tog sig hela vägen till finalen. Där mötte Atleterna seriekollegan från division 2 södra, Kalmar FF, i den första finalen som inte hade minst ett allsvenskt lag. Eller – det finns faktiskt en final till där det stämmer men det var 1948 då de allsvenska lagen stod över cupen för att ladda inför OS.

I seriesammanhang fick GAIS nöja sig med 0-0 på hemmaplan mot KFF men Grönsvart vann istället på Fredriksskans. Makrillarna höll under hela året till i tabelltoppen medan Kalmar tillhörde de nedre regionerna och slutade till slut näst sist. Så sett till hur seriespelet sett ut var GAIS favoriter till att ta hem ytterligare en buckla.

GAIS laguppställning den senaste cupfinalen var:

Sören Järelöv – Lallo Fernandez, Mikael Johansson, Alan Dodd, Mikael Blomqvist – Tony Persson, Lenna Kreivi, Magnus Gustafsson, Jan Lundqvist – Steve Gardner, Ulf Johansson. Laget leddes självklart av Bosse Falk.

Tyvärr skulle det visa sig att favoritskapet inte gav några fördelar för GAIS och Kalmar krigade sig till en 2-0-seger efter tidiga mål i båda halvlekarna. Anfallsstjärnan Billy Landsdowne nickade in 1-0 bara några minuter in i matchen och därmed hade KFF fått vind i seglen. Strax efter paus fick så Björn Wigstedt till ett fint volleyskott och Sören Zamora var chanslös. GAIS tryckte på framåt för att komma ikapp men kampen var förgäves, Kalmar stod som segrare när slutsignalen gick.

Det var såklart ett lite snöpligt slut på det årets cupäventyr för GAIS – och för de tillresta supportrarna som höll igång under hela finalen. Men i ett större perspektiv hade alla gaisare ändå anledning att fira detta fina år. Laget var ju efter seriesegern trots allt tillbaka där det hör hemma, i Allsvenskan. Men tänk vilken säsong det hade blivit om GAIS lyckats ta dubbeln – både serieseger och cupvinst!

Om du vill se ett sammandrag av matchen så finns det möjlighet att göra det via dessa länkar: Del 1 av sammandraget respektive Del 2 av sammandraget.

Så en cupvinst 1942 och en finalförlust 1987 är de två största framgångarna för GAIS i Svenska cupen. På söndag när Makrillarna ställs mot AIK har laget chans att ta ytterligare kliv mot nya framsteg i cupen.

Inför matchen

Matchen mot AIK spelas på Skytteholms IP på söndag den 19:e februari kl. 14.00. Det finns fortfarande biljetter att köpa på Gaisgården under följande tider: torsdag 13.00-19.00 samt fredag 13.00-16.30. Det kan finnas platser över i någon av de bussar som Gårdakvarnen skickar mot Stockholm, mer information finns på supporterklubbens webbsajt. Det kommer också finnas ett begränsat antal biljetter på Gårdakvarnens bussar. Observera att det inte kommer att finnas möjlighet att köpa biljett på Skytteholms IP.

GAIS laddar upp inför matchen med träning på Valhalla på lördag kl. 10.00. Välkommen då för att ta tempen på lagets form och stötta killarna till en grym insats i cupen.