Overlake

Inför premiären: Översjö ”GAIS bidrar alltid till folkfest”

Marcus Översjö blev handplockad till GAIS av klubbens dåvarande tränare Thomas Askebrand till säsongen 2013. I Askebrands Falkenbergs FF hade Marcus varit navet som spelet byggts kring och tanken var att det skulle bli samma visa i GAIS. Så ville inte ödets lotter och idag är istället Marcus navet i GAIS premiärmotståndare Norrby IF. Vi tog en pratstund mot premiärmotståndets viktigaste individ.

Starten på Marcus grönsvarta äventyr började illa då han tidigt på säsongen drog på sig en obehaglig hälskada som gjorde att antagonisten hette konvalescens och inte motståndare. När Marcus väl var tillbaka på planen var det i ett lag som kämpade för att inkassera de nödvändiga poängen för ett förnyat kontrakt. Historien upprepades året efter och allsidigheten hos spelaren gjorde att han nyttjades i alla lagdelar. Askebrand fick sparken under hösten 2014 och ersattes av Per-Ola Ljung och efter säsongen blev Marcus saga i klubben all.

En förmodad nedtrappning skedde till Norrby IF, lillebrodern till hans moderklubb IF Elfsborg. Även i Norrby fick han vara med om att kämpa i tabellens nedre regioner, men ett tränarbyte fick laget att prestera på en helt ny nivå. Säsongen därpå fann Marcus sig själv som huvudfigur i Norrbys kvalseger över Assyriska FF och ödet ville uppenbarligen återigen se honom spela elitfotboll.

I Norrby har han kommit att bli tränare Simon Eriksson (se intervju här) kanske viktigaste pjäs på brädet när det gröna fältets schack inleder sina 90 minuter. I rollen som lagkapten har han hittat rätt och blivit ett viktigt föredöme för sina yngre lagkamrater. Dessutom bidrar han spelmässigt som en nyttig uppspelspunkt via sin storlek och styrka som targetforward.  När premiären i Borås förs på tal är det med ett leende Marcus som beskriver sina tankar:

– Att det äntligen är över på den här försäsongen, det är alltid det man väntar på. Men jag ser fram emot den här matchen på söndag givetvis. Tror på bra väder i Borås för en gång skull och folkfest som jag vet att GAIS alltid bidrar till. Sedan ska vi i Norrby göra vårt bästa med att matcha det med givetvis, så det kommer bli en härlig drabbning på Borås Arena på söndag helt klart!

Du möter ditt gamla lag, känns det på något speciellt sätt?

– Ja, men det är det alltid! Sedan har vi möts ett par gånger, jag tror detta är min fjärde gång jag möter dem. En gång i en tävlingsmatch i Svenska Cupen och två träningsmatcher så detta blir min fjärde gång. Så det är inte riktigt så speciellt längre. Jag ser alltid med glädje att möta mitt gamla lag, när jag gick till Norrby var det aldrig några negativa kontroverser utan det har alltid varit positivt. Så det ska bli jättekul!

Du spelar forward i Norrby. I GAIS spelade du mittback, innermittfältare och forward. Har din mångsidighet varit till din nackdel?

– Ja, det kan man väl bara svara på om jag fått svara om karriären, skrattar Marcus. Men det kan också varit så att om jag inte fått spela på flera positioner så kanske det hade hämmat min karriär om jag blivit fast på bänken om jag då bara hade kunnat spela mittback. Så det är svårt att svara på.

– Däremot kan man kanske säga att mina skador hämmade min karriär, det är väl ganska självklart. Men om vi bortser från dem så tycker jag alltid att det  är spännande att spela på olika positioner. Jag tror man växer av utmaningar, så det får jag se som någonting positivt att jag spelat på många olika positioner.

Norrby-översjö-1

När man samtalar med Marcus Översjö är det oundvikligt att inte notera att han har glädje och kärlek till fotbollen. Dessutom kryddat med optimism och en klädsam distans till det allvar som elitfotboll medför. Hans Norrby är av all expertis tippade till en säsong med få framgångar så frågan om vad som talar för en bra säsong för Norrby under året är berättigad.

– En av de anledningarna är väl just det vi var starka på förra året; att vi har spelare som verkligen brinner för att spela fotboll. Vi har spelare som är i en bra fotbollsålder, runt 22 till 26-27 år, som inte fått visa upp sig på den stora scenen i Sverige än och som jag är helt övertygad om håller och de är jävligt hungriga på att visa upp sig själva! Det ska bli spännande att se, för då kommer även den större publiken se vilka duktiga fotbollsspelare Norrby har.

– Jag har inte varit i ett lag tidigare där fotbollen har brunnit så mycket i ett lag, att den är så viktig för människor. Det ska bli kul att få se mina lagkamrater gå ut och få visa upp sig och vara så bra som de är.

Vilka spelare ska publiken hålla extra koll på under söndagens premiär?

– Det brukar oftast vara från match till match. Vissa gånger är det yttermittfältarna som  tar steget fram och visar en härlig frenesi på kanterna och vissa gånger är det våra mittbackar som är outstanding och är fullständigt verbala i eget straffområde och löser den uppgiften perfekt.  Jag kan inte säga några namn utan det är mer match för match som det är några som sticker ut från mängden.

Har du någon personlig målsättning?

– Jaaa…, personlig målsättning är väl alltid att försöka spela alla 30 matcher. Sedan är jag ju numera anfallare så då skulle jag nog vilja ligga på runt…

20-25 mål?

– Exakt, och så har vi assisten på det! Men som nykomling hade jag varit nöjd, för jag vet att det inte är bara jag som ska göra målen utan jag har en liten annan roll, med sådär en 10-15 poäng. Det hade jag varit jättenöjd med!

Hur slutar premiären?

– I höstas ringde BT (lokalblaskan Borås Tidning) mig en minut efter att lottningen skett och då tog jag den på uppstuds och sa 3-1 till Norrby. Jag står kvar vid det men hoppas framför allt att det blir en jävla fest och att det blir härlig stämning på Borås Arena!

Pratstunden med den blåvite lagkaptenen är över och vi önskar honom all lycka under kommande säsong (två matcher undantaget). Om hans sympatiskhet går hand i hand med poängskörden står det klart att hans personliga mål infrias med råge. Dock hoppas vi på att vår egen tränare Benjamin Westman är en bättre tippare och att hans 2-0 blir verkligheten som storpubliken på Borås Arena får uppleva.

Här köper du biljetter. Förköp rekommenderas!

Daniel Björnalm