Målskytt senast Bjlrn Andersson

Inför Jönköpings Södra IF

Onsdagens gratismatch mot serieledarna Jönköping Södra blir den andra raka hemmamatchen och den fjärde raka med Göteborg som värdstad för en gaismatch. GAIS kommer från ett gastkramande, nervkittlande och oavgjort drama senast mot Ängelholms FF medan J Södra, som laget i folkmun kallas i Jönköping, slog tillbaka IK Frej med säkra 2-0 hemma på vackra Stadsparksvallen.

Det var nästan exakt ett år sedan lagen senast möttes på Gamla Ullevi. Den fjärde oktober förra året var gästerna ofina nog att ha ledningen med 3-0 redan efter 20 minuter. Detta efter två mål av skyttekungen Fredrik Olsson, som det varnades för i ”Motståndarkollen”. GAIS lyckades reducera ledningen genom Richard Ntomba Ekunde samt via ett självmål till slutresultatet 2-3. Just två mål var precis vad laget i den senaste omgången mäktade med efter en tre matcher lång måltorka.

De två spelarna som fick slut på den tre matcher långa måltorkan var Björn Andersson och Yussif Chibsah. Något att ta med sig till onsdagens möte mot serieledaren Jönköpings Södra. En match som båda vill ska spelas på hemmalagets premisser.

Det vankas kyckling och pasta i en blandning med köttfärssås för Björn Andersson när han svarar i ett Göteborg med ihärdigt strålande sol. Dagens träning på GAIS-gården är över och Björn Andersson är nöjd med dagens pass.

Lika nöjd är han med cykelturerna som varje dag står på schemat. Först till förskolan för att lämna ”lillan”, en tvåårig dotter, förklarar han och sedan direkt till träningen.

– Det är sex till sju kilometer dit så under två år har det blivit 350 mil sammanlagt, säger han och pekar på hur bra det är för cirkulationen.

Beroende på hur matcherna ligger följer träningarna en given mall. Förberedelser inför träningen, med uppmjukning eller behandling, följs av genomgång hur träningen är upplagd. Efter nittio minuter finns tid för att stå kvar att göra något eget eller kollektiva stretchövningar.

Startelvan släpps i regel dagen innan match och mötet med Jönköpings Södra på onsdag utgör inget undantag. Trots att det är serieledaren som kommer på besök finna inga skäl att göra avkall på invanda mönster.

– Deras placering i serien spelar ingen roll. Vi försöker bygga relationer i laget, ta hänsyn till vad motståndaren vill göra men framför allt vad vi själva vill göra på planen, säger Björn Andersson och fortsätter.

– De är det bästa laget i serien, tabellen visar det men gör vi rätt saker vinner vi.

Rätt saker är enligt Björn Andersson förberedande träning och teoretiska möten, parametrar som tränaren väljer ut. Utmaningen ligger också i att hitta bra variation i anfallsspelet och göra det med kvalitet. Variationen i anfallsspelet har han själv varit med och bidragit till de tre senaste veckorna. En hemtam roll som han trivs allt bättre i och gärna fortsätter med.

– Jag har förmodligen gjort det bra på träningarna och de har varit nöjda med vad de sett. Samtidigt gör Sebbe (Sebastian Starke Hedlund), Calle (Svensson) och David (Björkeryd) det bra för tillfället, förklarar han.

Björn Andersson vet om förutsättningarna inför slutspurten i serien. Läget är tufft men det finns inga genvägar. Han trycker på stenhårt arbete och att laget ska göra det tillsammans, gå ut inför varje match med en vinnarkänsla.

Målskytt nummer två mot Ängelholm var Yussif Chibsah. I sammanhanget även en jubilar eftersom det var hans första tävlingsmål för klubben. Från trettio meter fann han inga passningsalternativ utan beslutade sig för skott. Den defensive mittfältaren hade saken klart för sig innan han bestämde sig för att ladda.

– Jag fick en känsla att testa och meningen var att göra mål. Tyvärr hamnade vi i underläge tidigt men det var okej med en poäng, säger han.

Yussif Chibsah trivs utmärkt i sin nya klubb och är tacksam mot alla som gjorde transfern möjlig. Både tränaren Per-Ola Ljung, klubb- och sportchefen Jonas Lundén samt ordföranden Tomas Andersson vill han framhålla.

Han beskriver sig som en hårt arbetande mittfältare, en krigare som jobbar hårt. Han vill vinna alla bollar, defensivt som offensivt. För lagets skull. Han räds inte mötet med Jönköpings Södra. Resultatet är avhängigt det egna lagets insats.

– De är bra och har gjort en bra säsong, men det är de som kommer till Ullevi. Där ska vi bestämma vad som ska hända och är vi tillräckligt målmedvetna kan vi vinna, säger han.

Båda målskyttarna är uttagna till den trupp, sommar övrigt är identisk med den senaste, som tränarparet Ljung och Ljung tagit ut för uppgiften att besegra smålänningarna. GAIS har för stunden inga avstängningar och på skadefronteen intet nytt rapporterar GAIS fysioterapeut Lars Göthfelt. Truppen i sin helhet:

Tommi Vaiho, Magnus Berglöf, Calle Svensson, Sebastian Starke Hedlund, Björn Andersson, Sandeep Mankoo, Malcolm Moenza, David Björkeryd, Richard Ntomba Ekunde, Kieron Cadogan, Bragi Bergsson, Johan Lundgren, Reuben Ayarna, Yussif Chibsah, Luther Singh, Pule Maraisane, Linus Tornblad, Wagsley och kapten Patrik Ingelsten.

Matchen är helt gratis att bevittna så det finns inga ursäkte för att inte ta sig till Gamla Ullevi klockan 18.15 för att heja fram GAIS till säsongen femte hemmaseger!

Av: Stefan Zetterlund/Daniel Björnalm