680@80

Inför cupmatchen – möt Johan Mårtensson

Johan Mårtensson kom till GAIS mitt under säsongen 2008 från Skövde AIK där han var på lån från moderklubben Ulvåkers IF. Unge Johan anpassade sig förbluffande snabbt till det allsvenska tempot och blev snabbt en kugge på det grönsvarta mittfältet. Det hann bli 78 matcher och ett mål i den grönsvarta dressen innan han bytte Gamla Ullevi mot Stadion Galgenwaard i holländska Utrecht. Eredivisie blev Johans tillhåll mellan åren 2011-2014. Vi har pratat med den sympatiske skaraborgaren inför cupmatchen på lördag.

Den nyblivne 27-åringen Johan Mårtenssons har numera sina bopålar nedslagna i Sundets Pärla, Helsingborg och är sedan sommaren 2014 avlönad av 109-åriga Helsingborgs IF. Johans uppoffrande spelstil och fina personlighet gör honom populär i sina klubbar och hans år i GAIS utgjorde inget undantag. Johan berättar att han tycker att det ska bli kul att möta GAIS då det är första gången han gör det sedan han kom tillbaka till Sverige.

Hur tycker du försäsongen sett ut för er del?

– Den har varit upp och ner, vi har blandat lite. Det är ganska normalt med många nya och en stor omsättning på spelare och då brukar det bli upp o ner.

Vad är er inställning till cupen?

– Den är att vi vill vinna varje match och då vet man var det slutar. Så målet är att göra det, så vi går in stenhårt för det. Det är en jäkligt kul grej med tävlingsmatcher på försäsongen så det ska blir jävligt kul.

Du har ett förflutet i GAIS, hur är ditt förhållande till klubben idag?

– Inte så stort direkt.  Jag har kvar kontakten med några spelare som varit i klubben. Jag har ett gott öga för GAIS efter tre väldigt bra år. Klubben kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat, det var min första professionella klubb och där jag fick chansen.

Ja, du anpassade dig väldigt fort till nivån!

– Jag hade lite flyt, men det ska man väl ha också. Jag tror Fredrik (Lundgren) blev skadad när jag kom så då fick jag chansen. Det gick bra och jag fick visat att jag höll på den nivån. Och även om jag inte bara gjorde bra matcher så fick jag chansen igen efter en minde bra match.

Detta gjorde så småningom så att Johan blev såld till FC Utrecht och ett leverne i Marco van Bastens födelsestad. I dess rödvita dräkter mäktade Johan med 60 framträdanden och dubbelt så många mål som i GAIS-tröjan. Eller, beroende på hur man ser på fakta i målet då Johans enda tillgodoräknade mål i GAIS gjordes i Erkan Zengins hammarbytröja! För er som inte minns tillfället så spelade GAIS sin bortamatch på Söderstadion mot Hammarby 2008 i Hammarbys reservdräkter, i en match som Radio Grönsvart nyligen beskrev ”saknar (nog) motstycke i GAIS-historien”. Laget låg under med 2-0 men efter en upphämtning där Wanderson do Carmo var magisk, så spikade Johan igen den uträknade bajenkistan med sitt fina 4-2-mål. Kanske är det just denna händelse som är Johans bästa minne från tiden i GAIS?

– Det är väl egentligen 2011, eller halva säsongen för mig då (Johan lämnade för Utrecht under sommaren) då vi kom femma och det var en jävla rolig tid. Alla bitar föll på plats, vi spelade bra fotboll och gruppen var kanon. Det var den alla år men i och med det gick så bra så svävade man på moln. Det var en go stämning i klubben och allt runtomkring den också med fansen. Så jag säger det halvåret.

Du lämnade GAIS för Utrecht i holländska Eredivisie, hur var dina år i Holland?

– Det var riktigt roliga år faktiskt, tre väldigt lärorika år. Det var väldigt annorlunda mot svensk fotboll och var en stor omställning till en början. Efter att kommit in i deras sätt att spela så tycker jag det gick bra. Jag spelade mycket och hade ett år kvar på kontraktet och kände att jag kunde stannat. Men jag skulle inte vara en startspelare så jag kände att jag ville röra på mig.

Hur kom det sig att det blev Helsingborg?

– Det var väl en kombo av att de var mest intresserade och att jag kände att jag ville hem till Sverige. Min flickvän pluggade här och Helsingborg är en jättefin klubb även om den kanske inte låg resultatmässigt i topp när jag kom hit. Men man vet vad de har för historia med SM-guld 2011 och nästan varje år i toppen efter det.

Johan har 1.5 år kvar på kontraktet och under januariturnén 2015 fick han även debutera i landslaget. En debut som slutade med ett mårtenssonskt mål. Är landslaget något som fortfarande är på tapeten månntro?

– Vet inte om det är nära eller inte, jag har inte hört något. Jag tror man måste prestera på väldigt hög nivå i allsvenskan, det brukar vara så. Alltså så som till exempel (Nabil) Bahoui och där har jag inte varit under förra året även om jag är nöjd med mitt år. Det är många bra spelare om positionerna och väldigt tuff konkurrens!

Hur skulle du säga att du har utvecklats som fotbollsspelare?

– Det är väl…, jag vet faktiskt inte, det är svårt att säga. Mitt passningsspel, jag är väldigt trygg med boll och lite smartare på plan. Jag kan välja mina tillfällen när jag ska slå vilka passningar beroende på hur matcherna ser ut. Man fokuserade mycket på bollen i Holland och då blir man automatiskt bättre på det.

Lycka till på lördag, Johan!

Tack!

Missa nu inte chansen att se när Johan får möta sin gamla klubb i Svenska Cupen nu på lördag. Matchen spelas på Olympiafältets plan 10 med starttid klockan 14.00

Text: Daniel Björnalm