39

Inför 2016: Fem nya lag i Superettan

Planeringen inför säsongen 2016 är i full gång inom klubben. Snart börjar försäljningen av Årskort för 2016 och därmed är det också hög tid för alla våra supportrar att börja tänka på nästa säsong.

Tidigare har grönsvarta supportar kunnat glädjas åt att duktige mittbacken Steven Old ansluter från Ljungskile och att Utsiktens skyttekung Luka Mijaljevic nästa år ska näta för GAIS. Dessutom kom nyligen information om att det blir Benjamin Westman som tar över ansvaret som chefstränare. Som en ytterligare intresseväckare inför 2016 gör vi här en kort genomgång av de nya lagen i Superettan och det finns mer att se fram emot än derbyn mot ÖIS.

Fem nya lag i Superettan

Nu när serie- och kvalsäsongerna avslutats vet vi också vilka lag som kommer att vara GAIS motståndare under den kommande säsongen och vi kan i den skaran räkna in fem nya lag i serien. Det handlar om dels de klassiska lagen Åtvidabergs FF och Halmstads BK som trillat ur Allsvenskan och dels Trelleborgs FF, Dalkurds FF och Örgryte IS som ansluter från Division 1.

Åtvidaberg och HBK låg i botten av tabellen redan från seriens start och redan i andra omgången var bägge lagen på nedflyttningsplats. Båda lagen lyckades under enstaka omgångar kravla sig över nedflyttningsstrecket men ju längre serien led – bokstavligt talat – för dessa lag blev det tydligt att man var fast förankrad i bottenregionen. Det innebär att GAIS nästa år får nöjet att besöka anrika Kopparvallen med sin K-märkta huvudläktare och trivsamma Örjans vall.

I båda lagen går det nu rykten om spelare som inte planerar att följa med sina respektive lag till Superettan. Gamle GAIS-spelaren James Keene och Matthew Ruskie, båda anfallare i HBK, har sagt att de ska söka sig bort och detsamma gäller för t ex Åtvidabergs Simon Skrabb, som nyligen belönades för Årets mål 2015 (se målet här). Vi får se hur de ex-allsvenska lagens trupper utvecklas under vintern, men att det blir en del förändringar känns klart redan nu.

Nästa år blir det spel på Domnarvsvallen igen för GAIS. Förra gången Atleterna besökte arenan i Borlänge (2013) blev det en stabil 4-0-vinst mot Brage men nästa år är det Dalkurds FF som kommer att stå för motståndet. Ett lag som marscherat raskt genom seriesystemet sedan föreningens grundande 2005 och nu ska laget göra premiär i Superettan efter att ha vunnit Division 1 Norra i överlägsen stil. För närvarande verkar dock laget vara under viss ombyggnation efter att såväl tränare som fyra spelare lämnat klubben.

Roliga derbyn väntar

Från Division 1 Södra ansluter ex-allsvenska lagen Trelleborgs FF och Örgryte IS. TFF var det lag som tog flest poäng av alla lag i division 1 och man säkrade tidigt sin plats i Superettan. Laget gick upp i serieledning i fjärde omgången och släppte den sedan aldrig ifrån sig. Örgryte fick ta den lite snårigare vägen via kval mot Mjällby, men lyckades efter förlängning i bortamötet säkra sin plats i fotbollens finrum till nästa år. ÖIS var för övrigt det lag som gjorde flest mål av alla lag i division 1 och man hade också seriens skyttekung i William Atashkadeh som hittade rätt 20 gånger under säsongen.

Det känns lite extra roligt att få hälsa ÖIS välkomna tillbaka till Superettan och vi längtar redan efter nästa års två spännande derbyn, förhoppningsvis med riktigt välfyllda läktare i både hemma- och bortamötet. För alla Gaisare väntar under nästa år också bekväma bortaresor längs E6:an till Ljungskile, Varberg, Halmstad, Ängelholm och Trelleborg. En förhållandevis kort resa är det även vid bortamötet med IFK Värnamo.

Matcherna mot brukslagen Åtvidaberg och Degerfors är också något att se fram emot. Under årets säsong var det ett stort bortafölje på plats i Degerfors och förhoppningsvis får vi se något liknande även nästa år.

Vi hittar också ett antal lag med säte i regionen kring huvudstaden i Superettan 2016. Det handlar om Assyriska och Syrianska från Södertälje, AFC United och IK Frej med säte norr om Stockholm samt IF Sirius som ju föll på mållinjen i kvalet till Allsvenskan. Lite längre resa för Gaisare blir det också vid mötet med Dalkurd som är seriens mest nordliga lag.

Låt Årskort till GAIS bli årets julklapp
Som du ser har vi en rolig serie att se fram emot under 2016. Snart kommer försäljningen av Årskort att starta och vi hoppas att alla Gaisare håller med om att det är årets bästa julklapp, både till dig själv och någon som du tycker om.

Håll utkik här på webben efter mer information om när försäljningen startar.

Superettan 2016 ser i sin helhet ut som följer: Assyriska FF, Athletic FC United, Dalkurds FF, Degerfors IF, GAIS, Halmstads BK, IFK Värnamo, IK Frej Täby, IK Sirius FK, Ljungskile SK, Syrianska FC, Trelleborgs FF, Varbergs BoIS FC, Åtvidabergs FF, Ängelholms FF och Örgryte IS.