sbov-1

Håll koll på nya reglerna inför nya säsongen

Inför varje säsong kommer det en rad förändringar i fotbollens regelbok och 2017 är inget undantag. Med bara 16 dagar kvar till premiären är det dags att läsa på om årets nyheter.

Nya säsongen närmar sig med stormsteg och söndagen den 2:a april kickar GAIS igång årets säsong med en plats inom topp-5 som målsättning. Klubben behöver ditt stöd på läktaren för att nå dit, så köp både Årskort och Bortakort hjälper du klubben på bästa sätt. Du hittar länkarna för detta nedan i texten.

Men innan vi sparkar igång Superettan 2017 kan det vara bra att orientera sig lite kring några av de regeländringar som domarna ska hålla koll på under den kommande säsongen. Beslut om dessa förändringar togs av organet International Board redan förra sommaren och några ändringar infördes redan under hösten i Allsvenskan.

Ska man vara noggrann så kan man räkna ihop till hela 95 justeringar i regelverket sedan– men det är flera av dessa som är av akademisk karaktär. Bosse Karlsson, som är ordförande i domarkommittén, har inför premiärerna av Superettan och Allsvenskan valt att lyfta fram fem områden som är lite viktigare och som kan vara bra för dig som åskådare att ha koll på.

Målchansutvisning

Vid mängder av tillfällen har vi kunnat följa, live eller via tv, hur ett försvarande lag kan komma att bestraffas trefalt vid målchansutvisning. En målvakt kan vid ett oturligt ingripande fälla en motståndare och få en straff, ett rött kort och en avstängning i nästa match. Dessutom är det såklart vanligt att straffen resulterar i ett mål vilket alltså innebär ett fyrdubbelt straff.

Inför 2017 har nu domaren möjlighet att göra en bedömning av en straffsituation i samband med en målchansutvisning. Om den försvarande spelaren försöker spela på bollen och har chans att nå densamma så ska straff och varning utdömas – men alltså inte direkt utvisning. Fortfarande gäller dock rött kort om situationen är utanför straffområdet.

Offsideregeln

Avseende offsideregeln så ändrar man till år avseende att frisparken för det försvarande laget nu måste tas från den plats där spelaren blev avvinkad för offsiden. Det räcker alltså inte med att man är i linje med offsidesituationen utan bollen ska placeras där spelaren befann sig, t ex ute på ena kanten, innan frisparken kan slås.

Hands

En regel som ofta debatteras är den som handlar om ”hands”. Inom det området han man nu beslutat att ett regelbrott i vissa situationer inte ska bestraffas med gult kort. Tidigare har det varit i princip obligatoriskt med varning på alla situationer då en spelare tar bollen med handen, men nu lättar man upp regeln något.

Det kommer fortsatt att delas ut varning om man t ex hindrar motståndarens anfall, tar med sig bollen med handen eller slår in bollen i mål med handen. Men en spelare som tar bollen med handen i frustration över att den är på väg över linjen kommer inte att få gult kort efter årets regeljusteringar.

Straffspark

Det nya modet avseende att slå straffar är att straffläggaren ska stanna upp i sin ansats ett antal gånger i syfte att få målvakten att göra första draget. Det vill man nu förhindra genom att skärpa reglerna kring hur en straff får slås.

Om straffläggaren, efter det att hen satt i stödfoten jämte bollen, fintar genom att stanna av i sin rörelse så kommer straffen att underkännas. Det är dock inte så att man får möjlighet att slå om densamma utan straffen är förlorad och spelaren får ett gult kort.

Det samma gäller om en spelare skulle lägga upp bollen och förbereda sin ansats, men att denne sedan backar ur straffområdet och låter en medspelare springa fram för att slå in bollen.

Man får förlorar också straffen om man skulle välja att passa bollen bakåt, varför någon nu skulle komma på att det var en optimal metod för att få bollen i nät? Dock slipper man varning i detta fall.

Ytterligare en förändring är att en målvakt som går för tidigt och räddar bollen ska få varning (och straffen ska sedan tidigare läggas om).

Avspark

Har du funderat över regeln att avspark ofta görs i samarbete mellan två spelare, där den första petar fram bollen en halvmeter innan den andre passar den bakåt till en lagkamrat? I så fall kanske du blir glad av att höra att det nu blir tillåtet att göra avspark bakåt, vilket innebär att det bara krävs en spelares insats. Det känns som en logisk modernisering av en regel som aldrig tillfört något i spelet.

Just denna ändring har du kunnat se både i Allsvenskan och internationellt under hösten och nu gäller den alltså även i Superettan.

Boka resa och köp Bortakortet nu

Då så, då har vi koll på vad som gäller inför säsongen 2017. Nu ser vi fram emot premiären borta mot Norrby och årets invasion av Borås. Boka din resa via supporterklubbarna och missa inte att köpa ditt Bortakort i tid.

KÖP DITT BORTAKORT HÄR.

Boka plats i Makrillarnas bussar till Borås.

Boka plats i Gårdakvarnens bussar till Borås.