hybrid_grass_gu

Got Event lägger hybridgräs på Gamla Ullevi – GAIS är positiva

Framtidsunderlaget hybridgräs läggs in på Gamla Ullevi inför säsongsstart 2017. Fast ett framtidsunderlag är det inte, hybridgräset har existerat inom den absoluta toppfotbollen i årtionden. Något oväntat för många kanske. Eller vad sägs om att Liverpool är inne på sin 16 säsong av ett liknande hybridgräs på Anfield?

Eller att fotboll på arenor som Allianz arena, Santiago Bernabeu, Old Trafford, Stade France, Parc des Princes, Stamford Bridge, Emirates Stadium, Wembley och många många fler topparenor i många år spelats på hybridgräs?

Så vad är då hybridgräs?
Mycket enkelt förklarat kommer Gamla Ullevis matta att bytas ut till 2017. I den nya naturliga gräsmattan sys sedan in förstärkande konstgräs.
Själva konstgräset kan kommat att motsvara ungefär 5% i omfattning vara resterande 95% är naturligt gräs. Siffrorna kan så klart avvika något.

Planen kommer därför både se ut som en gräsmatta, och lukta som en gräsmatta. Den vårdas också väldigt snarlikt en gräsmatta. Den är de facto en förstärkt gräsmatta.

Metoden ger ökad slitstyrka och är ett beprövat koncept. Allt läggs ovan på ett markarbete innehållande en fiberväv som ger ytterligare styrka i planen. En väv som redan funnits under sex års tid.

-För GAIS del är det viktigaste att vi får en väldigt bra spelplan och det har Got Event meddelat att vi nu får. Det ökar våra sportsliga förutsättningar och minimerar skaderisken, säger klubbchef Erik Bergkvist.


Pressreleasen från Got Event ser ni nedan:

”Det blir så kallat hybridgräs på klassiska Gamla Ullevi i Göteborg. Det innebär att svenska damlandslaget, Gais, IFK Göteborg och Örgryte IS kommer att spela sina hemmamatcher på samma sorts underlag som man bland annat har på Englands nationalarena, Wembley Stadium, och på Luzjniki-stadion i Moskva, där VM-finalen 2018 kommer att spelas.

Därmed blir Gamla Ullevi först i Sverige med hybridgräs på en arena för elitfotboll. Enligt planen ska Göteborgsklubbarna kunna spela sina hemmapremiärer på det nya hybridgräset i början av april. Först ut blir Örgryte IS mot Varbergs BoIS i Superettan, måndag den 3 april.

– Nu får vi ett underlag av högsta kvalitet som är beprövat över lång tid och detta blir en investering och lösning som vi kan vara stolta över. Hybridgräset som vi nu beslutat om skapar bästa förutsättningar för fantastisk fotboll på Gamla Ullevi i många år framöver, säger Lotta Nibell, vd på Got Event, som är Göteborgs Stads evenemangs- och arenabolag.

Hybridgräset som nu valts för Gamla Ullevi är så nära en naturgräsplan man kan komma och samtidigt klara av belastningen. Cirka 95 procent utgörs av naturgräs och cirka 5 procent är konstgräs. Det är dessutom den typ av underlag som fanns med i funderingarna när Got Event tittade över gräsfrågan redan 2010.

– Den gången var hybridgräset för dyrt. Men nu finns där alternativa leverantörer som gjort att prisbilden blivit betydligt förmånligare. Kvalitet, pris och livslängd var viktiga faktorer i utvärderingen. Även det faktum att detta hybridgräs, och den teknik som vi valt, är något som man internationellt har lång och god erfarenhet av var avgörande, säger Lotta Nibell.

 Fakta:

Teknisk benämning: Sisgrass System, Stitched Hybrid Reinforcement
Leverantör: SIS Pitches (www.sispitches.com)
Beräknad livslängd: 8-10 år
Investering: Cirka 4 miljoner kronor
Premiär: Måndag den 3 april, Örgryte IS-Varbergs Bois i Superettan.

För ytterligare information:

Lotta Nibell, vd Got Event, tfn. 031-368 43 70, e-post: lotta.nibell@gotevent.se
Mikael Persson, PR- & informationsansvarig Got Event, tfn.  031-368 43, mikael.persson@gotevent.se

http://www.gotevent.se