Girot-1

Girot intar centrala Göteborg i helgen

I helgen har du möjlighet att följa Göteborgsgirot – ett evenemang som förhoppningsvis en dag kommer att vara världens största motionstävling på cykel.

Det är nu sex år sedan som GAIS var med och drog igång Göteborgsgirot och i helgen arrangeras den femte upplagan av evenemanget. Du som besöker de centrala delarna av stan under helgen kommer helt säkert att märka av arrangemanget som kommer att ha Heden som fokus. Där hittar du start och mål för de flesta loppen men det kommer också att vara massor av annat som händer.

Även i år kommer det att vara massor av gaisare både bland funktionärer och i startleden. och för att pejla läget inför helgen tog GAIS.se kontakt med klubbens styrelseledamot Glenn Heiman, som tillika har en central roll i att leda utvecklingen av Girot.

Hej Glenn, kan du börja med att berätta lite om din roll kring Göteborgsgirot?

– Göteborgsgirot är ett aktiebolag som i huvudsak av GAIS och Frölunda och jag har posten som ordförande i det bolaget. Så på ett sätt kan man ju säga att jag jobbar året om med evenemanget men det blir naturligtvis mer jobb just kring när loppen körs.

Hur går det för Girot? Är det ett Gothia Cup i vardande?

– Det går bra och vi ligger på en stabil nivå vad gäller antal deltagare, sedan har vi vuxit i antal lopp och det gör väl att vi också ser viss ökning på hur många personer som är med kring Girot på något sätt.

– Vi har mycket samarbete med Göteborgs stad och hos dem ser man Girot som ett av stadens fyra stora idrottsrelaterade evenemang vid sidan av just Gothia Cup, Göteborgsvarvet och Partille Cup. Sedan kan man ju säga att det tar tid att bygga upp ett stort idrottsevenemang och för både Gothia Cup och Göteborgsvarvet så låg man precis som vi på en stabil nivå under ett antal år innan antalet deltagare började öka rejält. Så visst hoppas vi på att detta på lite sikt ska bli ett större evenemang och vår vision är faktiskt att Göteborgsgirot ska bli världens största motionslopp på cykel.

Förra året flyttade ni till Heden?

– Ja, det har vi gjort och det finns tydliga skäl till det. Detta är femte året som Girot körs och tidigare hade vi start och mål på Ullevi. Det funkade perfekt i många avseenden för Ullevi har ju alla resurser som behövs för ett större evenemang. Men det var också så att det mest är deltagarna som vågat sig in på arenan och vi vill så klart nå ut till alla göteborgare eller andra som är på stan under helgen. Så därför tog vi beslutet att flytta till Heden och har man passerat förbi där under veckan har man säkert sett en massa tält och annat som är det vi kallar för Eventbyn.

Varför ska man gå och titta på Girot?

– Ja, dels kommer det ju att vara ett antal spännande tävlingar. Vi har ju Göteborgsgirot 140K som körs på lördag som är ett elitlopp som lockar inte bara den svenska eliten utan också deltagare från våra nordiska grannar och ett antal andra länder. Sedan har vi Prioritet Grand Prix som körs på Avenyn och Götaplatsen idag och som kommer att vara ett riktigt kul evenemang. Då kör man en bana på 1,1 km mitt i centrala Göteborg och här kommer ett hundratal elitcyklister tävla mot varandra i denna varvtävling med tillhörande spurtpriser. Tävlingen cyklas i 50 minuter + 3 varv för herrar och 30 minuter + 3 varv för damer och här kan man garantera att det kommer att smälla i kurvorna.

– Sedan händer det mycket kul i Eventbyn. Idag öppnar vi redan kl. 12.00 så det går bra att gå dit och äta lunch i någon av de foodtrucks som finns på plats och sedan är det full fart fram till 18.00. Så det är ju ett perfekt ställe att ladda inför mötet mellan GAIS-IFK Värnamo som börjar på Gamla Ullevi en timma senare.

– Under lördag och söndag öppnar vi redan 8.00 och kör på under hela dagen. Det blir mat och dryck, bingo, trailtävling, trehjulingslopp och mycket annat i Eventbyn och givetvis kommer vi att referera loppen som körs.

Är Girot en bra affär för GAIS?

– Man ska inte ha någon större förväntan om att Girot kommer att ge en massa pengar i år men på lite sikt skall det absolut kunna vara så. Om vi är beredda att göra jobbet under ett antal år ytterligare så är jag säker på att tävlingen kommer att växa och i så fall blir det också en bra affär för GAIS. Det viktiga nu är att etablera evenemanget, stabilisera genomförandet och bygga ett värde i Göteborgsgirot som företeelse och lyckas vi med det så borde det också bli ett större överskott framöver.

Ska du själv köra något av loppen?

– Självklart ska jag det. Jag kör min fjärde runda och hade siktat in mig på 140 km, men tyvärr har jag bara varit uppe på cykeln en gång i år så jag nöjer mig med Stadsgirot, dvs 70 km.

Hinner du med att gå på matchen GAIS-IFK Värnamo (fredag 19.00) och i så fall vad är känslan?

– Ja, jag hoppas verkligen att inget oförutsett händer så jag hinner med att gå på matchen. Känslan och stämningen är bra förutom att Calle Nyström och Steven Old är avstängda. Men å andra sidan så ska de istället köra ett av våra lopp i Girot, det så kallade ”Kändisloppet” i vårt Grand Prix-lopp.

– Värnamo är ett oberäkneligt lag och har börjat starkt trots många nya spelare. De tog ju full pott under de två första matcherna med en målskillnad på 9-2, det var imponerande! Inte minst när vi själva fått kämpa så för att komma till avslut och göra mål. Men jag tror på GAIS – vi vinner matchen på hetare vilja.