Träningsstart-gg

Genomgång av GAIS trupp inför 2018

Idag gör GAIS.se en genomgång av GAIS A-trupp inför 2018 i syfte att ge dig en överblick angående vilka det är som ska kriga för grönsvarta poäng under den kommande säsongen.

GAIS står väl rustade inför säsongen och idag kan Bosko Orovic räkna in 21 spelare i truppen. Av dessa spelare representerade 14 klubben även under förra året och sju är alltså nytillskott. Två av spelarna som spelade i Grönsvart under 2017 är Emin Grozdanic och Aiden Harvey som i år flyttas upp från GAIS akademi till A-truppen.

Det är tydligt att Bosko Orovic har haft en specifik profil på spelare som han sökt till GAIS inför den nya säsongen. Det ska vara laglojala, bollsäkra och löpstarka spelare som vill och kan spela fotboll enligt den modell som Orovic förespråkar och som gärna har ett bra poängsnitt med sig från tidigare klubbar. Läs mer nedan så kommer du att kunna se att detta mönster stämmer bra in på årets nyförvärv.

Bosko Orovic säger så här om truppbygget inför året:

– Jag är väldigt nöjd med hur truppen ser ut och de spelare som vi kunnat knyta till oss. Det är ett gäng bollbegåvade och arbetsvilliga spelare som har kört igång den nya säsongen. Min uppfattning är också at det är väldigt smarta spelare som vi fått in och jag måste säga att det går undan på träningarna och alla måste vara på tå för att hänga med i tempot.

– Vi kommer att ha högre konkurrens i truppen i år och det gör att spelarna måste prestera på träning för att ta plats i laget och det är ju precis så man vill ha det som tränare. Så visst är jag nöjd med truppen så här långt och jag tror att vi under den kommande veckan kan spika de sista platserna. Just nu tittar vi främst på en målvakt och en eller två andra spelare med främst offensiva kvaliteter.

Nedanstående 21 spelare ingår i GAIS A-trupp för 2018 och klubben kan nedan också informera om två spelare som lämnar klubben, Anton Wede och Simon Silverholt.

GAIS spelartrupp 2018 

Damir Mehic var en av Superettans bästa målvakter under 2017 och höll nollan vid nio tillfällen. Damir hade högst räddningsprocent av alla burväktare som gjorde mer än 5 matcher, vilket ytterligare understryker hans kvaliteter.

August Wängberg kom till Grönsvart under sommarfönstret 2017 och gjorde 12 matcher under hösten, mestadels som högerback. ”Han visade direkt att han inte tar skit av någon” kommenterade Bosko Orovic när den blonde vinnarskallen gjorde sin debut.

Calle Nyström tecknade ett nytt tvåårsavtal med GAIS i november och kommer som kapten att vara en av nyckelspelarna under 2018. Kärleken mellan Calle och lagets supportrar har varit uppenbar och dubbelriktad under de två år han varit i klubben. Här hittar du en intervju med Calle i samband med träningspremiären 2018.

Daniel Janevski anslöt till Grönsvart från IK Oddevold inför säsongen 2017 och utvecklades under säsongen till en stabil Superettan-spelare. Bildade under hösten ett säkert mittlås ihop med Calle Nyström.

Alexander Leksell visade med sitt stabila mittbacksspel under våren 2017 att han är en av de största talangerna i klubben. Kör rehab under årets början för att komma tillbaka efter sin knäskada. Här hittar du en intervju med Alexander där han berättar mer om hur han ser på den kommande säsongen.

Niclas Andersén gjorde ett tydligt avtryck i laget och truppen under sitt första år i GAIS. En mycket kompetent försvarsspelare som även fick anledning att visa sin hetlevrade sida under säsongen som gick.

Emin Grozdanic är en av två spelare som flyttas upp till A-truppen från GAIS Akademi. Emin gjorde sin A-lagsdebut redan 2017 och visade då fina takter som vänsterbreddare.

Erik Westermark är evighetsmaskinen och lagspelaren som flyttade från Ruddalen till Gaisgården inför säsongen 2017. En kvick allroundspelare som figurerade både som back och mittfältare under förra året.

Daniel Bennassar Nilsson kom till klubben under sommarfönstret 2017 från Ängelholms FF och tog direkt över en av de centrala mittfältsplatserna. En passningssäker playmaker som vill ha mycket boll – en elegant med spanskt påbrå och fotbollsfostran.

Marcus Bergholtz (ny inför 2018) kommer närmast ifrån Utsiktens BK men har allsvenska meriter sedan tidigare. Det är tydligt att Bosko inför 2018 har värvat spelare som stämmer in på beskrivningen bollsäker lagspelare som hatar att förlora – och detta stämmer även bra på skåningen Bergholtz. Här hittar du en intervju med Marcus som vill få ut max av laget.

Andreas Östling (ny inför 2018) flyttar till rätt sida av Riksväg 40 och får därmed möjlighet att njuta av Atleternas imponerande derbyfacit mot ÖIS FF. Ytterligare en spelare som stämmer kommer att passa in fint i Bosko Orovics spelmodell och troligen får Östling en lite offensivare roll i Grönsvart än han haft tidigare. Här hittar du en intervju där Andreas berättar mer om hur han är som spelare.

Niklas Olsson (ny inför 2018) är gaisaren som har kommit hem igen efter en sex år lång sejour i ”Kiken”. Niklas är talangen som var nära att ta plats i GAIS A-trupp redan 2010-2012 då han kom upp genom klubbens akademi. Ytterligare en vinnarskalle som sätter lagets framgångar i första rummet. Här hittar du en intervju där Niklas konstaterar att det känns skönt att vara hemma igen.

Dusan Djuric är lagets nestor och för att få ut maximalt av den bollskicklige spelfördelaren har tränarstaben satt ihop ett specialschema för Dusans försäsong. Den namnkunnige mittfältarens rutin kommer att vara viktig när GAIS ska styra matcher med stort bollinnehav.

Aiden Harvey är den andra spelaren som flyttas upp från akademi till A-trupp i år. En hårdjobbande kantspelare med rötter i Australien. Du hittar en intervju med Aiden via denna länk.

Johan Svahn satte skräck i motståndarförsvar med sina precisa hörnor och frisparkar under sin första säsong i Grönsvart. Hade dock oturen att få mycket av höstsäsongen förstörd av en skada. Blir lagets assistkung under 2018?

Carl Wede har startat om sin fotbollskarriär i GAIS. Han kom till klubben under sommarfönstret men eftersom skador gjort att han missat stora delar av våren kunde han inte göra sig själv riktig rättvisa på planen. Nu visar fystesterna att han är tillbaka i toppform och första träningsveckan lovar riktigt gott! Det blir spännande att följa Calles utveckling under året.

Stefan Ilic (ny inför 2018) lämnar Borlänge för Göteborg och återförenas med sin tidigare tränare Bosko Orovic. En bolltrollare och poängspelare med rötterna i Skåne som kan spela i alla offensiva roller. Här hittar du en intervju med Stefan där han bland annat pratar om att han vill vinna supportrarnas hjärtan.

Edin Hamidovic (ny inför 2018) är skyttekungen från Söderettan som nu ska visa att han kan göra mål även i Superettan. Stark anfallare som gör mål med både fötter och huvud från alla tänkbara lägen och situationer. Edin har varit het som ett strykjärn under första träningsveckan och har visat egenskaper som lovar väldigt gott inför säsongen. Här hittar du en intervju där Edin berättar om att han siktar på att näta minst 15 gånger under säsongen som kommer.

Jesper Westermark (ny inför 2018) är precis som brorsan Erik löpvillig, intensiv och lägger aldrig några fingrar emellan. En poängspelare som närmast kommer från Utsiktens BK med som testade på Allsvenskan i Häcken i unga år. Lovar att – precis som tatueringen säger – ”Lägga show” under 2018. Här hittar du en intervju med vinnarskallen Westermark.

Junes Barny (ny inför 2018) slog igenom i Ängelholms FF och blev snabbt känd som en snabb och målfarlig ytter. När han flyttade till Halmstads BK fick han visa upp sin fina spelintelligens som defensiv mittfältare men i år är det troligt att han får en klart offensivare roll. Här hittar du en intervju med Junes.

Ajdin Zeljkovic kom till GAIS inför 2017 och gjorde sex matcher under debutsäsongen. Den unge forwardstalangen hann också med att noteras för sin första assistpoäng i bortamötet med BP.

Silverholt och Wede lämnar GAIS

Det står nu också klart att det inte blir någon fortsättning i GAIS för Anton Wede eller Simon Silverholt, som båda förstärkte klubben under höstsäsongen. Anton gjorde 13 matcher under hösten och bidrog till att Atleterna kunde spela med större bollinnehav. Simon gjorde 11 matcher och hann med att göra tre baljor – alla med grönsvart hjärta kommer att minnas den iskalla chipen från höstderbyt.

GAIS.se fick denna kommentar från Anton Wede:

– Jag har trivts bra i GAIS och vill tacka spelare, ledare, personal och supportar för en kort men bra tid i klubben.

Tack Anton och Simon för fina insatser under 2017 och GAIS önskar lycka till framöver.