GU3

Gamla Ullevi firar 100 år – välkommen på kalaset

Idag, den 17:e september 2016, är det exakt 100 år sedan som Gamla Ullevi invigdes. GAIS vill hälsa dig välkommen till dagens kalas och fotbollsfest med start kl. 16.00.

Det finns naturligtvis inte något bättre sätt att fira sin födelsedag än med en GAIS-match. Idag är det Göteborgs anrika fotbollsarena Gamla Ullevi som firar ett sekel sedan invigningsmatchen 1916 och det bjuds på fin underhållning på kalaset. GAIS tar emot AFC United i en riktig sexpoängsmatch och har möjlighet att tangera noteringen från 1999 om 12 raka hemmamatcher utan förlust.

Välkommen på kalaset – fixa din biljett via denna länk.

Ullervi fotbollsbana invigs 1916

På platsen där Gamla Ullevi står idag låg tidigare Idrottsplatsen på Tegelbruksängen som invigdes 1896. Den arenan förestods av Göteborgs Velocipedklubb och hade en läktare som rymde 600 personer. Här var det cykeltävlingar på doserad bana på sommaren och på vintern pumpades vatten upp från Fattighusån till glädje för konst- och hastighetsåkare i Skridskoklubben Norden. Dessutom anlade man inom cykelvelodromen en grusplan för fotboll.

Men Idrottsplatsen naggades av tidens tand och då cykling och skridskoåkning minskade i attraktionskraft, medan fotboll ökade, beslutade Göteborgs Idrottsförbund att satsa på en ny arena med fotboll i fokus. Under 1915-1916 byggdes den första versionen av det som vi idag känner som Gamla Ullevi och arenan invigdes den 17:e september 1916 – det vill säga på dagen för 100 år sedan.

När den nya arenan inviges hade den fått namnet Ullervi fotbollsbana, döpt efter den fornnordiska guden Ull i kombination med ordet vi som betyder helig plats eller offerplats. Senare skulle namnet dock ändras till Ullevi efter anmärkning från Hjalmar Lindroth, en språkvetare från huvudstaden. I det ursprungliga namnet hade man lagt till ett ”R” för uttalslättnad – men det gjorde man som sagt inte utan anmärkning. Nåväl, för oss som vant oss vid det klassiska namnet Gamla Ullevi spelar den tappade bokstaven föga roll.

1958 myntas namnet Gamla Ullevi

Ullevi var därefter stadens stora fotbollsarena ända fram till nya Ullevi stod färdig lagom till fotbolls-VM 1958. Logiskt nog var det faktiskt först i samband med detta som dagens namn, Gamla Ullevi, kom till och det namnet har ju som bekant stått sig fram till idag. När stora Ullevi stod klar lämnade klubbarna den gamla arenan som då istället kom att användas för träning och för lag i de lägre divisionerna.

Under 1980-talet och tidigt 1990-tal användes Gamla Ullevi som hemmaarena för GAIS damlag men från 1992 flyttade också herrlagen tillbaka efter en behövlig renovering av stadion. Arenan var sedan GAIS hemmaborg fram till och med säsongen 2006 och den sista GAIS-matchen på den förra versionen av Gamla Ullevi var mot AIK den 30:e oktober.

Matchen slutade 0-0 inför 5213 åskådare och Atleternas startelva såg ut så här: Dime Jankulovski – Jonas Lundén, Andreas Tobiasson, Rickard Ekunde, Mikael Sandklef – Bobbie Friberg da Cruz (K), Prince Ikpe Ekong, Khari Stephenson, Daniel Nicklasson – James Keene, Anton Holmberg.

Gamla Ullevi hade de sista åren en publikkapacitet på ungefär 18 000 personer. Men många år tidigare, 1957 närmare bestämt, såg  hela 32 357 personer ÖIS spela mot Elfsborg. Dessutom lockade ett derby två år tidigare mellan GAIS och IFK Göteborg 31 987 åskådare.

Den 9:e januari 2007 kl. 11.15 började man riva Gamla Ullevi för att istället ge plats till en ny och mer modern arena. Missa inte de känslomässiga bilderna från när Karl-Alfred Jakobsson, Agne Simonsson och Bertil Johansson var med på plats då rivningen av Gamla Ullevi startade.

Drygt två år senare stod nya Gamla Ullevi färdig på samma plats där Idrottsplatsen på Tegelbruksängen tidigare låg – och vilken invigning det blev! GAIS firade premiären på nya arenan med ett riktigt målfyrverkeri och krossade ÖIS med hela 5-1 efter mål av Pär Ericsson, Wanderson do Carmo, Tommy Lycén och Mattias Lindström (2).

Matchen sågs av 17 531 personer och är också värd att komma ihåg eftersom ÖIS lanserade vad som kan vara världens första sponsrade tifo och delade ut vita t-shirts med tryck på sin VIP-sektion. En företeelse som faktiskt kunde ses på Gamla Ullevi så sent som i oktober förra året då Göteborgskamraterna kryssade mot Kalmar FF.

Välkommen på födelsedagskalas

I år har 100-åringen Gamla Ullevi varit en veritabel hemmaborg för Makrillarna och hittills har inget lag lyckats inta den grönsvarta fästningen, trots 11 allvarligt menade försök. Som du kunnat läsa tidigare på GAIS.se har vårt lag idag möjlighet att göra sin 12:e raka match på arenan utan förlust, en notering som GAIS inte klarat av sedan 1999. En seger i dagens sexpoängsmatch måste vara det ultimata firandet av vårt älskade (och hatade) Gamla Ullevi.

Välkommen på födelsedagskalas idag kl. 16.00.

Truppen
Tommi Vaiho, Jesper Johansson, Danny Ervik, Björn Andersson, Calle Nyström, Steven Old, Johan Ramhorn, Malkolm Moenza, James Sinclair, Felix Kasper, Kieron Cadogan, Robin Book, Johan Lundgren, Pascal Olsson, Luther Singh, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi och Alibek Aliev.

Detaljerna
När: 17:e september kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Underlag: Riktigt gräs.
Domare: Robert Daradic.
Avstängda: Inga avstängda.
Kalaskänslan: ”Tonight I’m gonna party like it’s 1999”.

Biljetter
Använd denna länk för att fixa biljetter till matchen. Du kan också köpa biljett i kassorna på Gamla Ullevi på matchdagen.