Svenska-cupen-4

GAIS vill upprepa cupframgången från 2014

På söndag väntar bortamatch mot AIK och Benjamin Westman är förhoppningsfull inför det att Svenska Cupens gruppspel ska dra igång. Detta trots, eller kanske just tack vare, att Atleterna tappade ledningen två gånger mot division 2-laget Tvååker i lördags.

Idag, onsdag, har GAIS-spelarna en ledig dag men igår var det full aktivitet på Valhalla på förmiddagen och med fysträning på Gaisgården på eftermiddagen. Under träningen på Valhallas plast malde laget vidare med uppspel och avslut inför helgens cupmatch, allt under överinseende av ett gäng supportrar och reportrar från GP (på GP.se hittar du intervjuer med flera GAIS-spelare) och Benjamin Westman var tydlig med att han ser positivt på helgens möte även om matchen mot Tvååker var en besvikelse.

– Det är ju så fotbollen fungerar och det är ju också lite charmen med cupen. Ett lag från en högre division ska ju slå ett lag som spelar i lägre sammanhang men vi vet ju att så inte alltid är fallet. Så var det ju också i matchen mot Tvååker, även om det var flera spelare borta så ska vi ha kvalitet att vinna den matchen – men det gjorde vi inte. Om inte annat så visar det att små marginaler gör att det inte alltid är favoriten som vinner.

– Dessutom har vi ju lite revansch att utkräva efter förra årets matcher då vi förlorade tre raka, bland annat på bortaplan mot Helsingborgs IF och Örebro SK. Nu satsar vi på att åka till Stockholm för att göra en bra match och ta tillvara möjligheten som finns att skrälla.

Senast som GAIS lyckades ta till vara möjligheten att skrälla i cupen och därmed också säkra framgång i gruppspelet var under cupsäsongen 2013/14 (cupen spelas ju höst-vår). Den minnesgode kommer ihåg att Makrillarna då vann sin slutspelsgrupp framför två allsvenska lag, IFK Norrköping och Gefle IF samt laget som på den tiden hette AFC United. Men avancemanget från gruppen satt hårt inne och skulle inte bli klart förrän i sista omgångens elfte timma.

Drugges straffar vasst vapen i cupen

GAIS inledde slutspelet med att åka till Norrköping för ett möte det som idag är Sveriges bästa kamratförening. Peking ställde ett namnkunnigt lag på benen med kapten Andreas Johansson som ledare av defensiven och framåt hade han sällskap av bland annat Emir Kujovic, Christoffer Nyman, Alexander Fransson och Isaac Kiese Thelin – samtliga numer utflyttade till klubbar i större fotbollsligor än den svenska. På plan fanns också Alhaji Kamara som idag spelar i DC United i MLS och Rawez Lawan som leder Dalkurds jakt på en allsvensk plats.

Men Atleterna gjorde en fin insats och gjorde det svårt för publiken att urskilja vilket av lagen som spelar i en högre division. Ásgeir Börkur Ásgeirsson, Marcus Översjö, Hampus Andersson och Petrit Zhubi höll jämna steg med hemmalagets spelare och den sistnämnde skulle också bidra till matchens enda mål.

Svenska-cupen-3

Zhubi var först på en boll i boxen och Pekingbacken som skyndade till var sekunden för sen och hans rensning träffade bara den snabbe yttermittfältaren. Domaren pekade på elvameterspunkten och Andreas Drugge gjorde inget misstag på den efterföljande straffen. Just detta anfallsvapen, Drugges straffmål efter det att Zhubi rivits ner skulle visa sig vara värdefullt även i det fortsatta cupäventyret.

I den andra matchen i gruppen, borta mot Gefle, visade Malkolm Moenza vägen genom att göra 1-0 för GAIS efter en timmes spel på Strömvallen. Tyvärr kunde Grönsvart inte försvara ledningen utan i matchens slutskede kunde Simon Lundevall kvittera på straff. Det gjorde att GAIS och Gefle låg på fyra poäng inför sista omgången och IFK Norrköping just bakom med tre pinnar – en spännande upplösning väntade.

När var den typen av marginaler med GAIS senast?

Med kvarten kvar i sista omgången i gruppspelet stod det 1-1 på Östgötaporten mellan hemmalaget och de ljusblå gästrikarna. Samtidigt kunde GAIS inte få hål på AFC United på Valhalla, vilket just då innebar att Gefle IF skulle ta sig vidare på fler gjorda mål än GAIS. Men på övertid gick Zhubi omkull efter ett inspel i straffområdet och domare Michael Lerjéus pekade på straffpunkten.

En opartisk bedömare hade möjligen sagt att straffen var tveksam, men bortalaget visade stort missnöje och rättskipare Lerjéus fick dra upp både gula och röda kort innan kapten Drugge kunde hänga dit vinstmålet.

Därmed stod det klart: GAIS vann på övertid på en billig straff och vann därmed gruppen och kvalificerade sig för kvartsfinal. De grönsvarta supportrarna på läktaren gnuggade sig i ögonen, nöp sig i armen och letade i minnet efter hågkomst av när den typen av marginaler varit till Atleternas favör.

I den efterföljande kvartsfinalen blev dock Helsingborgs IF för svåra och lyckades vända GAIS 1-0-ledning genom två mål i den andra halvleken av drabbningen på Olympiafältet. Den storsinte kan möjligen hitta någon form av glädje i att det avgörande målet gjordes av en Gaisare, Alvaro Santos, eller att HIF sedan tog sig hela vägen till final efter att ha avspisat mesta mästarna MFF i semifinalen. Cuptiteln det året togs dock hem av IF Elfsborg efter det att Lasse Nilsson avgjort med matchens enda mål inför 3423 åskådare på Friends Arena.

Benjamin Westman avrundar med att konstatera:

– Vi har ett bra utgångsläge. Alla är tillbaka i träning utom Calle Nyström och vi siktar på att göra en bra insats på söndag. AIK är favoriter men vi ska försöka ta tillvara möjligheten när den dyker upp.

Inför matchen

Matchen mot AIK spelas på Skytteholms IP på söndag den 19:e februari kl. 14.00. Det finns fortfarande biljetter att köpa på Gaisgården under följande tider: onsdag 13.00-16.30, torsdag 13.00-19.00 samt fredag 13.00-16.30. I skrivande stund finns det också platser kvar i Gårdakvarnens bussar till Stockholm. Du kan boka din plats via denna länk.

Det kommer också finnas ett begränsat antal biljetter på Gårdakvarnens bussar. Observera att det inte kommer att finnas möjlighet att köpa biljett på Skytteholms IP. Välkommen att stötta GAIS till ytterligare cupframgångar!

Bildcredd: Line Skaugrud Landevik och Aftonbladet.