Mavroudis-Bougaidis-1a

GAIS utvärderar grekisk mittback

GAIS har sedan Steven Old lämnade klubben för drygt fem veckor sedan jobbat för att täcka den lucka som den tidigare kaptenen lämnade efter sig. Under detta arbete har det dykt upp en möjlighet att knyta till sig den grekiske mittbacken Mavroudis Bougaidis och han utvärderas just nu av klubben.

Den 24-årige Bougaidis är en 191 cm lång mittback med 46 matcher från Greklands U-landslag (U17 till U21) i sitt CV. Närmast kommer han ifrån klubben PGS Kissamikos F.C. från Chania på Kreta som spelar i den näst högsta nivån i ligasystemet, Greklands motsvarighet till Superettan med andra ord.

Grönsvarts tränare Bosko Orovic säger så här om Mavroudis Bougaidis:

– Det här är en klasspelare, helt klart. En spelskicklig och positionssäker mittback med fina fötter. Man ser direkt att han är bra skolad med fina kvaliteter både i defensiven och offensiven. Han har också ett utmärkt huvudspel som gör att han kan vara värdefull vid fasta situationer.

– Men om vi nu ska ta in en ersättare för Steven Old så vill vi ha färdiga spelare som direkt kan konkurrera om en plats i startelvan. Bougaidis har ju fina meriter i sitt CV men det är viktigt att vi gör rätt när vi rekryterar och därför vill vi såklart se honom i vår miljö, göra diverse fystester och se att han är i den form som elitspelare ska vara. Det är inte intressant för oss att nu ta in killar som vi måste vara med och bygga upp utan det ska vara den färdiga produkten.

– Faller testerna bra ut och om vi trivs med varandra i övrigt så hoppas jag att vi kan hitta en bra väg framåt, men just nu är det inget som är klart.

Bougaidis hade som ung en riktigt fin utveckling på sin karriär. Han upptäcktes som lovande försvarstalang i Agrotikos och värvades till Aris ungdomsverksamhet för att sedan flyttas upp till A-laget och därifrån värvas till huvudstadsklubben AEK. Han spelade sedan i AEK en säsong, 2013-2014, innan han efter klubbens degradering från landets högstaliga till Granada i Spanien.

Under säsongen 2013-2014 var han också med i det grekiska U21-landslag som spelade EM-kval i samma grupp som Sverige. Bougaidis var med i båda mötena och vann hemmamatchen med 5-1 mot spelare som bland annat Alexander Milosevic, Victor Claesson, Melker Hallberg, Osvar Lewicki, Simon Thern och John Guidetti.

Från och med säsongen efter, 2014-2015, är karriären något mer brokig med lån från Granada till först tidigare klubben Aris och året efter polska Lechia Gdansk. Därefter vände han tillbaka till Grekland för spel med först i Panthrakikos och sedan, under senaste säsongen, har han alltså spelat i Kissamikos.

Under den kommande veckan hittar vi dock den spelskicklige mittbacken på Gaisgården och som vanligt handlar det om att klubb och spelare ska lära känna varandra bättre. Ryktet om att Bougaidis redan skulle vara klar för klubben stämmer alltså inte och information om hur GAIS väljer att gå vidare kommer så fort parterna har kommit till ett beslut.