Erik-Westermark-6

GAIS – Toplevel Academy 0-2

GAIS tog emot Toplevel Academy på ett blåsigt Valhalla i en match som innehöll en hel del chanser, en mörkläggning och ett riktigt drömmål. Trots stundtals stort bollinnehav och flera fina lägen fick Grönsvart tillslut se sig besegrade.

Ungefär 150 tappra gaisare hade trotsat väder och vind och tagit sig till Valhalla IP denna mörka decemberkväll för att se GAIS ta emot Toplevel Academy. Toplevel Academy är en internationell akademi och agentur med visionen att utveckla nästa generation av fotbollsspelare i världsklass (enligt akademins hemsida). Alla som någonsin besökt Valhalla för att titta på försäsongsmatcher i januari-februari vet att det ofta är kallare än Arktis och att även den hårdaste Ola Skinnarmo-typ tillslut får se sig besegrad av det bistra klimatet. Den här kvällen är det dock inte riktigt lika kallt, men det är för jävligt ändå och det tar inte lång tid innan känsel i både fingrar och tår försvinner.

December innebär en typ av mellansäsong där en del spelare hunnit lämnat laget och de presenterade nyförvärvens kontrakt ännu inte påbörjats. Således bestod truppen för kvällen av en mix av kontrakterade spelare samt yngre förmågor från akademin. GAIS formerade laget 3-5-2 med bland annat Calle Nyström, Daniel Bennassar Nilsson, Calle Wede, Ajdin Zeljkovic och Luka Mijaljevic i startelvan. Motståndarna i Toplevel Academy ställde upp i en 4-2-3-1-formation.

Första halvlek

Motståndarna i Toplevel Academy inledde matchen i ett högt tempo och redan efter fem minuter fick gästerna matchens första målchans. Efter en felpass på egen planhalva från gaisare kom gästernas nummer sju, Edgar Silva Morais, i ett bra läge men Tobias Johansson i GAIS-målet kunde rädda. Bara minuter senare fick GAIS sin första målchans efter att Niclas Andersén vunnit bollen och hittat Luka Mijaljevic i djupet. Luka tog en bra djupledslöpning och kom till ett fint läge men avslutet gick tyvärr strax över ribban.

Efter Toplevel Academys intensiva start tog sedan GAIS över taktpinnen allt mer. Hemmalaget kontrollerade bollinnehavet medan motståndarna mer riktade in sig på kontringar. Det var dock gästerna som efter cirka tio minuters spel tog ledningen i matchen. Efter en ganska misslyckad hörnvariant mot främre stolpen går bollen via gaisben till en friställd TLA-spelare vid bortre stolpen som enkelt kunde placera in 0-1.

Efter målet fortsatte GAIS att trycka på och det blev en chansrik halvlek. Luka rann igenom försvaret igen men fick inte till avslutet. Calle Nyström nådde högst på en hörna men nicken gick rakt på målvakten. Även gästerna har flertalet chanser, ofta skapades möjligheterna genom den kvicke och tekniske brassen Edgar Silva Morais som gång på gång utmanade Niclas Andersén på sin kant. Morais bästa läge hade kunnat utöka ledningen för gästerna men skottet tog klockrent i stolpen.

En kvart in i första halvlek släcktes plötsligt strålkastarna på Valhalla IP och decembermörkret la sig över planen. ”Läggdags” konstaterade Niclas Andersén när han passade på att dricka vatten under de tio minuter som planen var mörklagd. Men så tändes strålkastarna en efter en och lyste lika starkt som stjärnan över Betlehem (nåja, kanske inte riktigt men det är ju trots allt juletider) och matchen kunde återupptas.

Toplevel Academy fortsatte att spela ett direkt och snabbt kontringsspel när de hade kontroll över bollen men det var GAIS som fortsatt kom att styra bollinnehavet. Efter cirka 30 minuter är GAIS nära att kvittera. Ajdin, som den här kvällen spelar innermittfältare, fick bollen i djupet och valde att spela mot mitten av straffområdet till en friställd Luka. I sista sekund kommer det dock en försvarare till undsättning som slängde sig fram och räddade bollen vid första stolpen.

Flertalet av GAIS chanser kom via kanterna. Motståndarnas ytterbackar hade svårt att hänga med när Daniel Bennassar Nilsson slog sina diagonala crossbollar ut mot yttermittfältarna. Calle Wede lyckades mot slutet av halvleken att väggpassa sig fram på vänsterkanten och avslutade ur en dålig vinkel från nära håll, avslutet gick tätt utanför. Toplevel Academy fortsatte också att skapa chanser. Ofta genom redan nämnda Morais men även via den sjuttonårige ghananen Kelvin Yeboah som utmanade GAIS-försvaret. När klockan började närma sig halvtid genomförde Yeboah en klassisk Luther Singh-räd där han överstegsfintade sig genom backlinjen och avslutade med en elegant chip som gick i ribban, gästernas andra ramträff i matchen.

Tobias Johansson i målet lyckades med ett par eleganta räddningar och passade även på att genomföra en klassisk ”rövning” när en anfallare pressade lite väl högt dundrade Johansson helt sonika bollen i motståndarens baksida och ut till inspark. Kanske inte så elegant men effektivt. Efter en chansrik första halvlek där GAIS kontrollerade bollinnehavet och Toplevel Academy främst skapade farligheter genom kontringar gick lagen till paus vid ställningen 0-1.

Andra Halvlek

Till andra halvlek bytte GAIS större delen av laget. In kom bland annat August Wängberg, Sebastian Möller, Simon Silverholt, Erik Westermark och Emin Grozdanic. Den andra halvleken blev betydligt chansfattigare än den första. Det var fortsatt GAIS i termer av bollinnehav medan motståndarna började försvara med fler spelare och drog ner på tempot i matchen. GAIS bästa chans till kvittering i den andra halvleken kom efter fem minuters spel då Erik Westermark kom loss på högerkanten och slog ett fint inlägg. Inlägget boxades av målvakten rakt på en friställd Simon Silverholt som dock inte hann få kontroll över bollen som retsamt studsade ut till en inspark.

Det var fortsatt främst på via kanterna som GAIS skapade sina lägen och några av spelarna från lagets akademi visade prov på fin teknik och modigt spel när de gång på gång utmanade försvaret. Noterbart är också att Sebastian Möller, vädret till trots, spelade utan underställ i t-shirt. En imponerande prestation i sig tyckte nog de flesta i den stelfrusna publiken.

Toplevel Academy skapade betydligt färre chanser i den andra halvleken men det var likväl gästerna som tillslut ökade på sin ledning. Efter cirka 65 minuters spel kom 2-0 målet genom ett imponerande långskott från lagets högerback tillika lagkapten. Ute på högerkanten från 45 meter meters håll drog han till bollen som seglade över både försvarare och målvakt innan den elegant landade i målets högra burgavel, ett drömmål.

Efter att gästerna drygat ut sin ledning hade GAIS svårt att komma in i matchen igen. Förvisso skapades en del chanser men med oskärpa i avsluten som aldrig riktigt hotade målvakten i Toplevel Academy. I sista minuten blev Simon Silverholt nedriven i ett friläge, publiken ropade efter en straff men domaren pekade på straffområdeskanten och GAIS fick istället en frispark i ett farligt läge. Frisparken sköts över målet och sekunden senare satte domaren pipan till munnen och blåste av. Slutresultatet skevs till 0-2 efter en chansrik första halvlek som följdes upp av en något mer tillknäppt tillställning i den andra.

Text: Axel Fälth