GAIS-TFF-12

GAIS tog viktig seger mot Trelleborgs FF

Ett pressat GAIS stod emot trycket och lyckades bärga en 1-0 seger i måndagskvällens seger mot gästande TFF.

Förutsättningarna var inte de optimala för GAIS som i Patrik Ingelstens första match som huvudtränare tog emot seriens fjärde bästa lag efter 10 spelade omgångar.  Med tränarbytet aviserat dagen innan match ville den dubblerande sportchefen inte avisera några större förändringar i spelsystem eller laguttagning i förhandsintervjun på  gais.se. Det blev därför en startelva som till stora delar var bekant till namnen men med en framtvingad förändring då en krasslig Dardan Rexhepi utgick från truppen. Hans anfallsplats i startelvan togs nu av Rickson Mansiamina tillsammans med återvändande Alibek Aliev. Johan Svahn startade, som senast mot Degerfors, till vänster på fyrmannamittfältet vilket innebar att Malcolm Moenza denna gång startade på motsvarande position till höger, startelvans kanske andra överraskning.

Inför matchen hade GAIS tryckt på att bli tydligare i positionsspelet och att i det utsatta läget inte blir för passiva utan våga fylla på i offensiven. I början av matchen började GAIS också med ett aggressivt presspel av innermittfältare Keat och Djuric som några gånger öppnade upp luckor för TFF som gärna letade luckor upp till offensiva innermittfältare och centrala anfallare. I åttonde minuten hade TFF också matchens första målchans då Islamovic kom till ett farligt skottläge som parerades av Mehic.

De luckor som fanns centralt i inledningen korrigerades av GAIS allt vad första halvlek fortgick. Presspelet blev allt mer samordnat vilket tvingade TFF till korta anfall, oftast utan att komma till centrala avslut. Kanske var det de senaste dagarnas regn som gjort Gamla Ullevis halvgräs halkigare än vanligt men i första halvlek försvann underlaget under fötterna på flera spelare i båda lagen. Några gånger var detta på väg att resultera i farliga omställningar för gästerna men GAIS backlinje stod upp och höll avsluten utanför målområdet.

I 18e matchminuten kom Johan Svahn runt fint på sin vänsterkant och fick in en brant ”snett inåt-bakåt” passning till Alibek Aliev som fick bollen lite ur vinkel och avslutade med en sandalträff som tog på en trelleborgsförsvarare. Resultatet blev en hörna som gav ytterligare en. På den senare Svahn-leveransen, utåtskruvad från höger, mötte Malcolm Monza bollen strax utanför första stolpen och luggade den vidare in i mitten där den hittar mittback Alexander Blomquists häl och rakt in i mål förbi en ställd trelleborgsmålvakt. Kanske självmål men i skrivande stund har målet tilldelats Malcolm i den officiella statistiken; 1-0 GAIS!

Efter målet fortsatte GAIS defensiv att stressa Trelleborgs i uppspelsfasen. TFF började också söka kanterna och för att istället nå målchanser genom inlägg in i målområdet. GAIS fortsatte att sticka upp emellanåt främst genom initiativ från Niklas Andersén på vänsterkanten men utan att komma till några speciellt heta lägen. TFF har en förlust på de senaste 5 matcherna och har tagit sig upp till en fjärdeplats i tabellen främst genom sin målfarlighet. I slutskedet av första halvlek får gästerna så också till en riktigt skarp möjlighet då vänsterback Tideman slår ett långt inlägg bortom högerstolpen som skytteligaledaren Camara Jönsson nickar ner bakåt mot en mottagande Jovanovic som skickar bollen mot bortre krysset. Damir Mehic lyckas med en Rick Stewart-räddning få upp högerhanden och parera utan att släppa retur ut i det gapande målområdet.  Först halvlek blåstes av med skotten 4-5 i gästernas favör men 5-2 i hörnor till GAIS fördel.

I andra halvlek, som började utan spelarbyten i nått av lagen, sjönk spelkvaliteten och även om den inledande hawaiifotbollen säkert inte gav någon på läktare eller träningsbänk lugn så gynnade säkert inledning GAIS då Trelleborg fortsatt hade svårt att etablera långa anfall. Centralt hade GAIS koll på Camara Jönsson vars farligaste avslut i matchen kom utifrån målområdet men som fastnade i Mehics skopa.

GAIS offensiva initiativ i andra halvlek kom främst genom några offensiva raider från  Moenza som hittade mer och mer rätt från sin omvända kant men utan att komma helt igenom någon gång. Ju längre matchen led märktes också segerns vikt för grönsvart och en del möjligheter till omställningar slogs av när man tog det säkra för det osäkra. GAIS utnyttjade alla sina tre byten i mitten av halvleken då Erik Westermark och Luka först ersatte Mansiamina och Aliev och Andreas Peterson därefter klev in på Djuric-bytet.

Trelleborg tog sakta men säkert över mer och mer av matchbilden, främst genom farliga inlägg från Palander på högerbacken.  På ett av dessa hade Jovanovic återigen farliga möjligheter dels med en nickskarv tätt utanför och dels ett försök till cykelspark som Steven Old kontrollerat axlade upp till Mehic att styra upp över ribban, aldrig farligt.

Trelleborgs ökade tryck visar sig i hörnstatistiken som TFF vinner i andra halvlek med 8-0 men troligtvis kändes resultatet av dessa farligare än vad de gjort i mitten av matchen. I näst sista ordinarie matchminut får Trelleborgs framrusande mittback Magnus Andersson  på ett kanonskott som centralt i planen och exakt 28 meter från mål skruvade sig in i Mehics högerstolpe bara några centimeter under ribban. Trelleborg kom nära, men inte närmare än så. När Nermin Cisic blåste av i tredje övertidsminuten hade bollen några gånger flipperspelats framför GAIS mittbackar som nästan hela matchen höll motståndarna framför sig. Matchen slut. Vinst för GAIS.

GAIS har tre raka vinster på hemmaplan och nästa match är på Gamla Ullevi igen. Den elfte juni tar GAIS emot Åtvidaberg och vi kan på nytt påverka vår framtid.

Text: Henrik Elofsson

Matchen i korthet

Laget
Damir Mehic – James Sinclair, Calle Nyström, Steven Old, Niclas Andersén – Malcolm Moenza, Dusan Djuric (Andreas Petersén 76’),  Dan Keat, – Johan Svahn – Rickson Mansiamina (67’ Erik Jonasson Westermark), Alibek Aliev (67’ Luka Mijaljevic).

Målen
1-0 Malcolm Moenza (Johan Svahn)

Varningar
Johan Svahn, Carl Nyström

Publik
2222 (sic), bara gaisare.

Poängligan
Efter matchen mot Trelleborgs FF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)

2 poäng
James Sinclair (0+2)
Malkolm Moenza (1+1),
Johan Svahn (0+2)

1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Andreas Peterson (1+0), Dusan Djuric (1+0), Luka Mijaljevic (0+1).

Varningsligan
Efter matchen mot Trelleborgs FF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

4 varningar:
Steven Old. Calle Nyström och Johan Svahn.

2 varningar:
Alexander Leksell,
Alibek Aliev, Niclas Andersén och Dan Keat.

1 varning:
Dusan Djuric, James Sinclair och Erik Jonasson Westermark.