GAIS-Gefle-3

GAIS tog värdefull seger mot Gefle

GAIS tog en värdefull seger i mötet med Gefle och man fick därmed ta revansch efter dråpslaget i förra omgången. Lättnaden och glädjen bland spelare, ledare och publik var påtaglig när slutsignalen fastställde 1-0-segern.

Steven Old fick bli matchhjälte för GAIS i den viktiga matchen mot Gefle IF. Med kvarten kvar av matchen kom han högst på en hörna och kunde nicka in bolen bakom muren av bortaförsvarare. Makrillarna lyckades sedan spela av den sista kvarten utan att släppa till några akuta lägen för gästrikarna och lättnaden över tre friska poäng var tydlig både på planen och läktaren.

Spelarna lyckades därmed med uppdraget att studsa tillbaka efter storförlusten senast, men vägen var ingalunda spikrak. Efter en trevande första halvlek fick laget bättre kraft efter paus, bland annat efter två offensiva byten, vilket helt klart rättfärdigade segern.

Namnlös

GAIS gick tillbaka till 4-2-3-1

Inför matchen hade Benjamin Westman gjort ett antal förändringar jämfört med matchen i Varberg. Laget var nu uppställt enligt modellen 4-2-3-1 med Dusan Djuric och Andreas Petersson som balansspelare. I fyrbackslinjen tvingades GAIS till en sen ändring då Alexander Leksell klev av på uppvärmningen och James Sinclair flyttades ner på högerbacken. In istället för Leksell kom Erik Jonasson-Westermark som gick in i en central offensiv mittfältsposition.

Ändringen av spelsystem förklarade tränare Westman före matchen med att han ville få en defensiv trygghet samtidigt som det skulle kunna kortsluta en del av Gefles taktik. Resultatet blev också det önskade och Grönsvart lyckades hålla bortalagets kanter i schack under hela matchen.

Men när matchen startade visade båda lagen upp ett bristande passningsspel. och i GAIS fall gällde det framför allt spelet i offensiv tredjedel. Hemmalaget lyckades ofta rulla runt bollen i de bakre regionerna men hade svårt med precisionen när man kom högre upp i planen. Det syntes att flera spelare bar runt det tunga resultatet från Varberg på sina axlar och man valde ofta passningsvägar hemåt.

Gefle å sin sida var märkta av sin svaga start på serien och utan skyttekung Oremo saknades det där lilla sista. Man försökte spela sig runt via Piotr Johansson och Rene Makondele men James Sinclair och Niclas Andersén, väl assisterade av lagkamrater stod emot bra. Vid ett par tillfällen bröt bortalaget fram och oroade Damir Mehic och backlinjen men vid varje framstöt var det en gaisare som fick sista ordet.

Den första klara målchansen tillföll hemmalaget då Dusan Djuric, som var aktiv under första halvlek, fick ett bra frisparksläge fem meter utanför straffområdet. Han slog bollen i en perfekt båge över muren men tyvärr passerade den en halvmeter utanför Viktor Frodigs högra stolpe. Strax därefter var det bortalaget som stack upp och fick en dubbelchans där Mehic klarade det farligare av avsluten. Strax därefter testade Gefle ånyo att GAIS-keepern var på hugget och även denna gång redde han ut stormen.

Under halvlekens sista kvart fick GAIS två bra lägen. Efter inspel från först Malkolm Moenza och sedan Johan Svahn sattes Dardan Rexhepi upp för avslut, först var det en nick som passerade förbi målvaktens vänstra stolpe och sedan ett skott som gick tätt utanför den högra. Men halvleken slutade mållös och gav båda läger en rad punkter att diskutera med spelarna under pausen.

Högre energi i andra halvlek

När lagen kom ut för spel i andra halvlek gjorde GAIS ett tidigt byte. Andreas Petersson gick av och lämnade plats för Luka Mijaljevic vilket också medförde att Westermark fick ta ett kliv ner i en balansroll. Den nyinsatte forwarden var spelsugen och gjorde avtryck på matchen tämligen omgående och halvtidssnacket hade gjort hemma laget gott. För nu var det GAIS som höll i taktpinnen och man lyckades sätta bättre press på hemmalaget.

På högerkanten visade James Sinclair energi när han vid ett par tillfällen bröt sig förbi försvarare och fick till bra inlägg. Vid ett tillfälle var Dardan den som fick avsluta och nästa gång var Luka på vippen att styra in en boll. GAIS började nu att samla ihop till ett mål och de grönsvarta kvarnarna fortsatte att mala på nere på planen.

Nästa chans erbjöds Mijaljevic som kom högst på en hörna men Gefles målvakt kunde parera. Nu satsade Westman på att stärka offensiven ytterligare och tog in Rickson Mansiamina istället för Djuric och AIK-lånet skulle återgälda förtroendet per omgående. Högerspringaren visade fin bollkontroll och god kampvilja från första stund och hans insats fick omgående bifall från läktaren.

Han var förvisso på vippen att få en varning efter bara någon minut när han smällde på en försvarare, men hans respektlösa inhopp gjöt mod hos lagkamraterna. I en omställning efter 73 minuter var det också just den aktive Rickson som fick avsluta en bra omställning från Grönsvart, men skottet passerade igen utanför bortre stolpen.

Men bara två minuter senare skulle avgörandet falla, kapten Old knoppade in matchens enda mål och lade därmed grunden för vad som skulle bli en lika värdefull som välbehövlig seger. Bilden ovan där han kramar Erik Jonasson-Westermark visar att det var mycket som släppte efter ledningsmålen.

GAIS fick tillfälle direkt efter målet till en kort samling där ämnet var hur laget skulle agera för att hålla emot – och det funkade helt enligt plan. Med fem minuter kvar av matchen fick ex-gaisaren Jesper Florén gästernas bästa kvitteringschans, men hans skott passerade på betryggande avstånd från hemmamålet.

När slutsignalen ljöd efter tre minuters tillägg sjönk Erik Jonasson-Westermark raklång ner i gräset, förmodligen slut efter sin enorma arbetsinsats men säkert också av lättnad över att laget klarat av att upprätta sitt anseende efter chocken i förra omgången. Laget firade som vanligt med klacken under Calle Nyströms ledning och en lättnadens suck präglade stämningen när de 1802 i publiken lämnade arenan.

GAIS-Gefle-1b

Vi skriver inte av säsongen än

Första halvlek präglades, efter en helt ok start, av avvaktande och lite passivt spel. Det ligger såklart nära till hands att tänka att lagets förra match fortfarande gnagde i det undermedvetna. Den andra halvan var betydligt bättre och GAIS var närmare 2-0 är att Gefle skulle kvittera – ändå var det nära att Florén förstört kvällen för sin tidigare klubb. När Atleterna släppte på handbromsen efter paus och hjärnspökena släppte taget om spelarna så blev också spelet bättre – och definitivt något som man kan bygga vidare på.

Rickson Mansiamina fick pris som bästa spelare i hemmalaget – och nog för att han gjorde ett fint inhopp, men idag måste Steven Olds insats få extra omnämnande. GAIS kapten visade verkligen vägen med en utmärkt prestation där han fick visa prov på bra passningsspel och järnhård vilja och dessutom kröna prestationen med ett mål. Mittlåset med Old och Nyström var klanderfritt och även den senare var med och visade vägen i lagets svåra läge.

Erik Jonasson-Westermarks var också en central gestalt i GAIS och hans arbete centralt i banan var mycket värdefullt för laget. På topp avverkade Dardan Rexhepi många löpmeter och Luka Mijaljevic gjorde ett piggt inhopp där han bara var centimeter ifrån att få öppna sitt målkonto för året. Men hela laget tog revansch efter storförlusten i Varberg och såväl spelare som ledare kunde lämna Gamla Ullevi med rak rygg och huvudet högt.

GAIS drygade ut avståndet till negativ kvalplats till fyra poäng och minskade avståndet till positivt kval till fem dito. Även om det fortfarande finns en del att jobba på för Atleterna så visade laget idag att det är för tidigt att skriva av säsongen.

Härnäst väntar bortamatch mot Degerfors och därefter gästar Trelleborgs FF den 5:e juni. Då hoppas vi att flera av de gaisare som stod över dagens drabbning har hittat tillbaka!

Foto: Lars Ekström och Line Skaugrud Landevik.

Matchen i korthet

Laguppställning
Damir Mehic – James Sinclair, Calle Nyström, Steven Old, Niclas Andersén – Dusan Djuric (Rickson Mansiamina 66), Andreas Petersson (Luka Mijaljevic 46) – Johan Svahn (Daniel Janevski 90+2), Erik Jonasson-Westermark, Malkolm Moenza – Dardan Rexhepi.

Målen
1-0 Steven Old (Johan Svahn).

Avslut
GAIS-Gefle IF 14-8.

Varningar
Nickas Andersén.

Publik
1802, bara gaisare.

Poängligan
Efter dagens match ser GAIS interna poängliga ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)
2 poäng
James Sinclair (0+2)
1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0),  Malkolm Moenza (0+1),  Andreas Peterson (1+0), Johan Svahn (0+1).

Varningsligan
Efter dagens match ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

3 varningar:
Calle Nyström, Steven Old
och Johan Svahn (samtliga dessa varningar är ”nollade” sedan tidigare).
2 varningar:
Alexander Leksell,
Alibek Aliev och Niclas Andersén..
1 varning:
Dan Keat och Dusan Djuric.

Gunnar-Gren