aff aug2a

GAIS tog tredje raka efter storseger mot AFF

GAIS tog en storseger på lördagen när man avfärdade Assyriska FF med 4-0 på Gamla Ullevi. Därmed noterade Makrillarna sin tredje seger på raken och laget går nu mot derbyt mot ÖIS FF i utmärkt form.

Knappt 2200 personer på läktaren såg fram emot att se ett starkt Grönsvart lag ta chansen att hänga på topplagen genom att klara av sin nionde raka hemmamatch utan förlust.

GAIS ställde upp med samma backlinje som senast framför säkre Tommi Vaiho, vilket innebar att Danny Ervik och Liam Davis flankerade mittlåset med Calle Nyström och Björn Andersson. Som balansspelare var Dan Keat tillbaka, efter att ha stått över senast mot Frej, och han kamperade ihop med Kieron Cadogan. Framför denna starka duo ställde Grönsvart upp med James Sinclair, nyförvärvet Robin Book och Malkolm Moenza. På topp spelade tvåmålskytten från förra omgången Dardan Rexhepi.

Domslut fick stor inverkan på utgången

Det var dock AFF som startade matchen bäst och bortalaget hade mest boll under de första 20 minuterna. Grönsvart fick inledningsvis fokusera på att försvara sig mot AFF:s bolltrillande och det gjorde man med tillräckligt stort fokus för att kunna avhålla bortalaget från heta målchanser. Men i den 23:e minuten skulle domare Diako Behnam fatta ett beslut som kom att få stor inverkan på matchens utgång.

Dardan Rexhepi fick en fin genomskärare av Malkolm Moenza och kunde utmana AFF:s backlinje, men D-Rex blev nerdragen av Kyle Konwea och Dehnam förvånade merparten av såväl spelare som publik med att visa det röda kortet. AFF:s tränare Fredrik Samuelsson var, diplomatiskt uttryckt, inte helt nöjd med det domslutet och efter att ha uttryckt sin uppfattning om mannen med visselpipa blev han uppvisad på läktaren.

GAIS-supportrarna pratade nu om viss upprättelse efter de två röda korten som drabbade Old och Henderson i förra hemmamatchen, samtidigt som man raljerade över det som man uppfattade som en slumpmässig kortutdelning. Tre minuter efter Konweas utvisning kom Joakim Askling in för att ta hans plats och AFF inriktade sig därefter, med all rätt, på att hålla tätt bakåt och satsa på kontringar.

GAIS tog i och med det numerära överläget över förarsätet i matchen men utan att skapa något riktigt tryck mot bortalaget. Men i den 32:a minuten tog Danny Ervik några steg framåt och bröt en AFF-passning och satte sedan en väl avvägd boll i djupet på Robin Book. Nyförvärvet från Syrianska som för dagen spelade som 10:a visade kyla i avslutet och placerade bollen nära burväktare Malmkvists högra stolpe.

Book som stod för en assist i matchen borta mot Frej fick också en lysande debut på sin nya hemmaarena. Men han skulle inte nöja sig med det viktiga 1-0-målet, som innebar att AFF nu inte bara kunde inrikta sig på försvarsspel, utan det skulle komma mer under kvällen.

Dubbla stående ovationer avslutar kvällen 

GAIS säkerhetsspelade sig in till halvtid med uddamålsledning, men bara fyra minuter efter pausen skulle samme Book slå till igen. Dan Keat satte en fin djupledsboll på James Sinclair som fick visa att timmarna i gymmet också betyder något på plan när han krigade sig till ett inlägg som nådde Book i boxen. Därmed var Robin tvåmålskytt i hemmadebuten och det går inte att underskatta värdet av de poäng som Book och Rexhepi säkrat via sina vardera två mål.

Knappt tio minuter senare gjorde Kieron Cadogan 3-0 på retur efter skott av Moenza och matchen kändes definitivt avgjord. Förvisso var det många på läktaren som drog efter andan när AFF hade ett stolpskott efter 62 minuter, men närmare än så skulle inte bortalaget komma. Istället satte James Sinclair en boll i krysset efter fantastiskt förarbete av trollkarlen Luther Singh och publiken fick tillfälle att hylla ett säkert bollhållande hemmalag under matchens slutskede.

När matchen väl var avgjord spelade GAIS lekfullt enkelt och efter 82 minuter kostade en kostymklädd chefstränare Benjamin Westman på sig att nicka en boll som gått över linjen tillbaka in på planen. Det var enkelt att förstå att den lilla gruppen av AFF-supportrar som stod på södra läktaren tyckte att slutsignalen inte kunde komma snabbt nog.

I drabbningens slutskede presenterades traditionsenligt de två spelare som skulle ta emot pris som Matchens lirare efter slutsignalen, men ovanligt nog var det inte en spelare i respektive lag utan två spelare i GAIS. Till klackens stora förtjusning fick Robin Book och James Sinclair fick ta emot varsin välförtjänt blomsterkvast efter det att domaren avslutat AFF:s plåga.

Skönt firande efter matchen – och sen fokus på Derbyt

Efter matchen samlades laget som brukligt framför klacken och idag tackade man lite extra för den växelvisa sången mellan långsidorna som pågick under 10 minuter av andra halvlek. Dessutom passade Malkolm Moenza på att låna en flagga från Sektion 23 för att peppa lite extra inför derbyt i nästa omgång och klacken svarade självklart på högsta volym. Under ett par minuter gav publiken och laget varandra stående ovationer och alla inblandade kunde lägga en väl genomförd match till handlingarna. Slutresultatet 4-0 speglar inte styrkeförhållandena mellan laget – men som matchen utspelades, med det tidiga röda kortet, är det ändå siffror som berättar om en rättvis seger för GAIS.

Flera supportrar noterade att det var Landala Städservice som var raketsponsor, vilket man också var mot ÄFF och Varberg. Med 15 mål gjorda för hemmalaget – och lika många raketsalvor avfyrade – var det många som önskade att Grönsvart ska permanenta städföretaget som sponsor för de gröna projektilerna. För vad kan gå fel när Landala Städ står för fyrverkerierna, var frågan som hängde i luften bland supportrarna på väg ut från arenan.

Det var drygt tre år sedan GAIS vann tre matcher på raken, senast det hände var i juni 2013, så där har Benjamin, Jesper och hela truppen något att ta med sig in i den kommande veckans träningar. Dessutom har laget nu skapat en svit på hemmaplan som ger chansen att skriva GAIS-historia inom ett par veckor – men det får vi återkomma till längre fram.

Från och med nu är det fullt fokus på derbyt som gäller. Vi ses den 16:e augusti på Gamla Ullevi.

Om matchen

Laget
Tommi Vaiho – Danny Ervik, Calle Nyström, Björn Andersson, Liam Davis – Dan Keat (Luther Singh 66), Kieron Cadogan – James Sinclair, Robin Book, Malkolm Moenza (Felix Kasper-Eliasson 83) – Dardan Rexhepi (Luka Mijaljevic 83).

Målen
1-0 Robin Book (Danny Ervik)
2-0 Robin Book (James Sinclair)
3-0 Kieron Cadogan
4-0 James Sinclair (Luther Singh)

Publik
2164, bara Gaisare.