2020-07-08 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

GAIS stod för sin bästa match hittills i årets superetta när man besegrade Dalkurd på hemmaplan. Slutsiffrorna skrev tillslut till 2-1 till fömån för Atleterna och 492 gaisare löste stödbiljett till drabbningen.

GAIS inledde matchen med att på ett italienskt vis kontrollera matchen genom att låta motståndarna ha bollen. Dalkurd skapade väldigt lite och hade oerhört svårt att såga sig igenom GAIS lagdelar. När chansen gavs klev atleterna upp i en hög press och lyckades knycka bollen högt upp i banan för att sedan spela därifrån. Chanser fanns, i plural. Både Yarsuvat hade Celik hade vassa skott utifrån som vara nära att leta sig in.

Efter en väl slagen hörna var Yarsuvat ytterst nära att få öppna målkontot för säsongen när han nickskarvade bollen mot bortre stolpen. En Dalkurdförsvare agerade dock räddande ängel och lyckades rensa på mållinjen. Men målet skulle komma. Efter ett slarvigt Dalkurduppspel mitt i gapet på Mervan Celik kunde nyss nämnde på ett kyligt sätt dunka in det efterföljande friläget.

GAIS fortsatte att skapa målchanser på sitt omställningsspel. Strax innan paus tilldelades man en straff efter handboll på en Dalkurdspelare i samband med en frispark. Nikola Ladan klev dit och gjorde inga misstag, 2-0 var ett faktum.

Det märktes att Dalkurd pratat om att vara mer direkta i anfallsspelet i halvtid. Man spelade mer i djupled och tvingade GAIS backlinje att jobba. Det medförde att GAIS mer sällan vann bollen högt och skapade färre målchanser. Även om man återigen var på vippen att sätta bollen i nät efter en fast situation där Wängberg var en dålig träff ifrån 3-0.

Dalkurd skapade fler chanser under den andra halvleken men man var sällan riktigt nära. Mot slutet handlade det mesta för GAIS del om att freda det egna målet och slå vakt om ledningen. Med sju minuter kvar av ordinarie speltid lyckades Dalkurd hitta reduceringsbollen. Efter ett inlägg och en överspelad GAIS-målvakt lyckades Okechukwu Offia peta in bollen i ett öppet mål. Någon minut senare var det riktigt när att grönsvart åkte på ännu ett baklängesmål men bollen smet strax utanför när Hampus Finndell fick ett gyllene läge i straffområdet.

GAIS höll ut och lyckades besegra Dalkurd med 2-1. Överlag var GAIS förtjänta av segern sett till skapade målchanser. Ett fall framåt för Jacobssons mannar. Extra positivt var att se Haris Cirak göra sina första minuter sedan hans långa skadeuppehåll.

Text: Andres Kriisa