FFF-GAIS-1

GAIS tog årets första seger mot Falkenberg

GAIS tog en riktigt skön 2-1-seger i mötet med Falkenbergs FF och lagets firande med fansen efter matchen ville aldrig ta slut.

Efter fyra försök att knipa säsongens första trepoängare åkte Atleterna under fredagen den cirka tio mil långa resan söderut för att ta sig an ex-allsvenska Falkenbergs FF. FFF, har precis som förra veckans motståndare, Helsingborgs IF, en ny arena till sitt förfogande inför årets säsong. Arenan, med det något uppmärksammade namnet Falcon Alkoholfri Arena, hade innan kvällens drabbning inte varit särskilt lyckosam för hallänningarna eftersom man på dess gräs först förlorat mot Öster i premiären och sedan spelat oavgjort när Degerfors därefter kom på besök. Som gaisare såg man ju gärna att den segerlösa sviten skulle förbli intakt – även efter att klockan slagit 20.55 under fredagskvällen.

FFF får första läget men GAIS gör första målet

Matchen inleddes i ett ganska lugnt tempo där lagen initialt ”kände på varandra” som det så ofta heter. Gräsmattan på den nybyggda arenan höll hög klass och bjöd in till goda möjligheter att spela fin fotboll. Under de första tio minuterna var GAIS trots allt kanske det något piggare laget och den första halvchansen skapades efter att FFF slagit en felpass som Dusan Djuric snappade upp. Han slog en fin djupledsboll som Dardan Rexhepi sprang på och tog med sig. Inlägget som han därefter slog nådde dock ingen grönsvart spelare och någon påtaglig målchans blev det aldrig.

Falkenberg kom tids nog in i matchen och hade en hel del boll. Man hade ett jätteläge till att ta ledningen i den fjortonde matchminuten när en gaisare slog en felpass strax utanför eget straffområde som snappades upp av en gulklädd som i sin tur kunde förlänga bollen till en medspelare som drog på ett skott inifrån straffområdet. Skottet räddades av Damir i mål men han lyckades inte klistra bollen utan istället styrdes bollen i stolpen och rullade sedan längs med mållinjen. Som tur var kunde Calle Nyström ostört rensa i väg bollen.

GAIS första kvalificerade målchans kom i matchminut 36 då Dardan slog en fin djupledsboll som Alibek Aliev sprang på. Även om Alibek fick bollen och skottläget i utkanten av straffområdet blev det här ett nästan-friläge. Avslutet gick tyvärr på Hampus Nilsson i FFF-målet som gjorde en bra parad.

Fyra minuter senare skulle det dock bli desto roligare. Grönsvart fick ett inkast relativt djupt på motståndarnas planhalva, vilket Dan Keat fick äran att kasta. Att den förre Falkenbergsspelaren är kapabel till att kasta långt vet nog de flesta medvetna om och återigen visade han prov på sin förmåga. Bollen damp ner i straffområdet där Dardan fick pannan på den och nickskarvade den vidare mot den bortre stolpen. Där gick bollen via Alexander Leksell och rätt in i mål. GAIS hade äntligen tagit ledningen för första gången i serien!

FFF-GAIS-3

Dessvärre stod sig inte ledningen särskilt länge. Falkenberg fick ett inläggsläge där pressen från grönsvart del inte var perfekt, utan hallänningarna tilläts slå in ett inlägg. Detta skarvades ganska elegant in på förstastolpen av en framrusande Viktor Götesson och halvtidssiffrorna skrevs till 1-1.

Överlag var det här en hyfsad halvlek av Atleterna. Ganska få lägen släpptes till även om Falkenberg hade en hel del boll. Oavgjort i halvtid kändes helt enkelt ganska rättvist, om än bittert då GAIS tagit ledningen så tätt inpå halvtidsvilan.

Avgörandet var ”ett riktigt fint fotbollsmål”

Andra halvleks första chans skapades efter en bra slagen hörna från Johan Svahn. FFF var inte kapabla till att få bort bollen bättre än att den gick ut direkt till Dusan Djuric som fick på en fin träff som tvingade Nilsson i FFF-målet att parera till en ny hörna.

GAIS föll överlag ganska djupt ner runt mitten på andra halvlek och Falkenberg tryckte på lite. Bland annat hade man ett fint inspel till en relativt fristående FFF:are i den 66:e minuten som dock inte lyckades placera bollen på mål. Strax därpå gjorde Benjamin Westman matchens första byte då Malkolm Moenza gjorde comeback efter en kortare skadefrånvaro och ersatte Dusan Djuric på centralt mittfält.

Kort därefter kom det snyggaste anfallet Atleterna lyckats kombinera ihop under den här säsongen. Efter en kortpassning från Dan Keat fick Johan Svahn bollen. Han förvånade nog de flesta när han i en snabb sekvens passade bollen genom en klack/suldragning rätt ut på kanten. Bollen blev alldeles perfekt till Niclas Andersén som kunde böja in ett rejält inlägg ganska ostört. Inlägget blev långt och damp ner perfekt för en framstörtande James Sinclair som kunde stöta tillbaka bollen mot den första stolpen. Där stod en fri Dardan Rexhepi som enkelt kunde nicka in bollen i ett så gott som öppet mål då motståndarna knappast hängt med.

Ett alldeles bländande anfall som var så snyggt att de flesta i den gedigna och tillresta bortaklacken, arenanamnet till trots, förmodligen var sugna på att utbringa en glädjeskål.

– Ett riktigt fint fotbollsmål, konstaterade Benjamin Westman med ett brett leende efter matchen.

FFF-GAIS-2

Efter målet återstod tjugo minuter plus eventuell stopptid och många gaisare var nog nervösa med tanke på att Atleterna nu var nära att kunna ta sin första trepoängare för säsongen. Frågan är dock om GAIS inte gjorde sin allra bästa period i matchen mellan segermålet fram till dess att domaren blåste av matchen – i alla fall i förhållande till resultatet. Detta eftersom GAIS lyckades spela av matchen på ett alldeles strålande sätt.

När matchuret tickat in på den 80:e spelminuten FFF fick förvisso en frispark på grönsvart planhalva som slutade med att lagkaptenen tillika trotjänaren David Svensson fick på ett ganska farligt avslut som Damir Mehic dock kunde rädda.

Minuten senare gick redan varnade Amin Nazari in sent och stenhårt i en duell med Dan Keat och drog därmed på sig ett solklart andra gult kort, vilket betydde att det var färdigspelat för hans del. GAIS fortsatte att spela av matchen på ett galant sätt genom ett lugn, ett behärskat passningsspel och utan att dra på sig några onödiga fasta situationer.

Visst, spel mot tio man sista tio minuterna men frågan är när GAIS senast spelade av en uddamålsledning på ett lika bra sätt som under denna match. FFF skapade aldrig något mer över huvud taget utan Makrillarna kunde äntligen ta sin första seger i årets Superettan. Och hur skönt kändes inte det?!

Text: Linus Ahlgren
Fotocredd: HN.se (som för övrigt har utmärkt täckning av såväl FFF som grannen Varbergs BoIS i Superettan – väl värt att spana in inte minst i mötena med GAIS).

Matchen i korthet

Laguppställning
Damir Mehic – Calle Nyström, Alexander Leksell, Steven Old – James Sinclair (Sebastian Möller 90+4), Dusan Djuric (Malkolm Moenza 67), Dan Keat, Johan Svahn, Niclas Andersén (Erik Westermark Jonasson 80) – Dardan Rexhpei, Alibek Aliev.

Målen
0-1 Alexander Leksell (Dardan Rexhepi).
1-1 Victor Götesson (Johannes Vall)
1-2 Dardan Rexhepi (James Sinclair)

Publik
2837, bara Gaisare – vilket du kan se i detta underbara klipp från lagets firande med den tillresta grönsvarta klacken.

Poängligan
Efter matchen mot FFF ser den interna poängligan ut som följer:

2 poäng:
Dardan Rexhepi (1+1)

1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
James Sinclair (0+1)