GAIS-IFK-VÄrnamo-2

GAIS tog andra raka segern mot Värnamo

GAIS följde upp vinsten i Falkenberg på bästa sätt och knep tre poäng via 2-1 på IFK Värnamo. Dan Keat fick bli stor matchhjälte när han satte det avgörande målet med en stenhård vänster från 25 meter. Nu kan Grönsvart börja förbereda sig för derbyt mot ÖIS FF på torsdag (11/5) med stark tro på lagets förmåga.

Benjamin Westman hade inför matchen beslutat att hålla fast vid den 3-5-2-modell som laget praktiserat i de två tidigare matcherna. Möjligen tyckte någon att det var ett vågat beslut med tanke på att Grönsvarts tränare tvingats flytta om lite i laget då både Nyström och Steven Old var avstängda. In i trebackslinjen kom istället Niclas Andersén och Daniel Janevski, den senare gick alltså direkt in i startelvan efter att sjukdom gjort att han stått utanför truppen.

GAIS defensiv skulle komma att sättas på prov under matchen, men den nya backuppsättningen visade att man klarade uppgiften med bravur. Däremot kom laget som helhet inte upp i den gedigna insats som man visat i de två föregående matcherna – men supportrarna verkade kunna leva med det när laget tog en nya trepoängare.

GAIS-IFK-VÄrnamo-4

GAIS öppnar bäst och får tidigt mål

Det var GAIS som inledde matchen bäst och under första kvarten visade Atleterna prov på fin rörelse och ett vägvinnande passningsspel. Hemmalaget dominerade de centrala delarna av banan och den nykomponerade backlinjen såg fortsatt tät ut. Redan efter sju minuter skulle Makrillarna också få utdelning då man broderade sig fram på offensiv planhalva och lyckades sätta upp Johan Svahn i ett bra skottläge en bit utanför straffområdet.

Svahns högerskott räddades med nöd och näppe av målvakt Andersson men har lyckades inte tippa bollen annat än i stolpen och aktive James Sinclair var först på returen. Engelsmannen kom rusande in i straffområdet men istället för att dra på med högersläggan passade han bollen till en helt friställd Dardan Rexhpei som enkelt kunde rulla in 1-0 till GAIS.

Men efter målet kom det grus i det grönsvarta maskineriet och under det som återstod av halvleken var det Värnamo som var det bättre laget. GAIS hamnade långt ner i planen och det fanns stora luckor i laget som smålänningarna kunde använda för sin speluppbyggnad. Bortalaget fick också till en kvittering redan i 16:e minuten och då Melvin Frithzell kvitterade efter det att GAIS-försvaret inte lyckats få undan en inläggsfrispark.

Därefter radade de vitblå upp farligheter och ofta var Petar Petrovic och Pär Cederqvist inblandade. Ofta kom chanserna efter snabba spelvändningar då GAIS tappat bollen på mittplan och i flera fall kunder bortalaget attackera i numerärt överläge. Vid flera tillfällen hade man bra inspel som var på vippen att hamna i nät och lika ofta drog man till på distans, men fick se bollen passera på fel sida stolpen.

Dessutom visade Värnamo att man tänkt till kring sina hörnor och man pressade hemmalaget hårt när man slog bollen mot en hjord av vittröjade spelare vid första stolpen. Vid ett tillfälle fick man fyra hörnor direkt på varandra och då fick Damir Mehic jobba för att freda sitt mål. Det närmsta bortalaget kom var en ribbträff och en flippersituation där IFK:are hade fyra chanser från nära håll.

Men halvleken slutade 1-1 och publiken vädrade missnöje såväl med intensiteten i spelet som med ett par sena domslut. Efter den fina inledningen hade GAIS tappat initiativet och Värnamo hade varit det bättre laget under sista halvtimman. I paus blev Calle Nyström intervjuad och berättade att han hoppades att laget skulle bli lite tätare i andra, flytta fram positionerna och skärpa upp passningsspelet något.

GAIS-IFK-VÄrnamo-3

Dan Keat blir matchhjäte

Men när andra halvlek startade tydde inget på att GAIS skulle följa hans råd. Efter bara två minuter av den andra akten kom Peter Petrovic fri med Damir Mehic men avslutet passerade utanför den främre stolpen. Värnamo hade ytterligare ett par bra framstötar och såg till en början ut att behålla sitt grepp om matchen, men när det gått fem-tio minuter av halvleken började Grönsvart att ta sig tillbaka in i matchen. Laget malde på och gjorde livet lite svårare för Värnamo och rätt som det var kom också ett antal fina kombinationer.

Malkolm Moenza, som var tillbaka på sin vänsterkant, kom runt och kunde slå två bra inlägg på kort tid. Dock var det ingen avslutare på plats i boxen och chanserna rann ut i sanden. I en situation strax därefter, i den 52:a minuten, skulle matchen avgöras och som redan refererats var det Dan Keat som fick den äran. Keat, som innan han kom till GAIS var känd för sitt fina skott, fick äntligen visa upp sin spetskompetens vad gäller distansskott. En Värnamoback hade just nickat bort ett inlägg från höger när Keat stormade fram, kom först på bollen och satte den otagbart i bortre gaveln.

Efter ledningsmålet hade GAIS flera lägen att stänga matchen, Sincalir var inblandad flera gånger och i en situation fick hemmalaget fyra lägen från nära håll där även Rexhepi, Moenza, Aliev och Dusan Djuric var inblandade. Närmast kom Malkolm Moenza som prickade ribban, men bollen ville inte in och när det återstod 20 minuter av matchen tappade GAIS initiativet och laget drog sig tillbaka för att slå vakt om ytorna runt egna målet.

Värnamo flyttade fram men lyckades bara skapa ett par hyggliga chanser mot ett hemmalag som försvarade sig klokt. GAIS fick till och med ett par chanser att vända spelet och kunde med lite tur fått in ytterligare en boll i nät. Men det räckte att göra två mål idag för att säkra vinsten eftersom man skickligt tog udden ur bortalagets slutforcering.

Jublet steg vid slutsignalen och laget fick för andra matchen på raken fira framför en klack som dånade ut ”En gång på östra ståplats”. Slutet gott, allting gott.

GAIS-IFK-VÄrnamo-6

Hade detta varit förra året hade vi släppt in en kvittering

Damir Mehic visade klass när Värnamo jagade mål i slutet av de båda halvlekarna och backlinjen förtjänar beröm för sin kollektiva insats. Alexander Leksell har på kort tid vuxit ut till en jätte i mittförsvaret och är på väg att ge talesättet ”inte en jävel över bron” ett ansikte. Inte minst i andra halvlek var det tydligt att bortalagets skyttekung Cederqvist hade fått nog av den duktige duellspelaren.

Niclas Andersén var också bra på sin lite ovana position men höll tätt bakåt och bidrog även med ett par framstötar när spelet vände. Daniel Janevski klarade också sin seriedebut förtjänstfullt och belönades efter matchen med pris som lagets bäste spelare.

Mittfältstrion blandade och gav under matchen. Dan Keat gjorde avgörande målet och var en viktig pjäs inte minst i slutet av matchen med sin positionssäkerhet. Dusan Djuric och Johan Svahn gjorde flera bra räder och hade några fina framspelningar och Svahn gjorde flera viktiga insatser i slutminuterna.

Anfallsduon hade en otacksam uppgift som fick stångas mot fysiska mittlåset Lundgren och Lissette. Men Dardan Rexhepi fick göra mål igen och Alibek Aliev stångades på ett beundransvärt sätt, dessutom visade Luka Mijaljevic med sitt inhopp att han gärna vill ha en starttröja i kommande kamper.

Beröm får också utdelas till Westman och Ingelsten som såg till att coacha laget extra aktivt under sista halvtimman och såg till att laget höll ihop tiden ut. Ytterligare en kandidat till matchens frontfigur över 90 minuter var klacken som verkligen manade på laget när det behövdes som bäst.

– Vi tar tre poäng trots att vi inte gör den bästa matchen, sa Dardan Rexhepi efter matchen. VI kommer inte upp i kvalitet och vi är inte där vi vill vara, men vi vinner och det är alltid lika skönt.

Benjamin Westman var inne på samma linje och konstaterade att det är starkt att vinna när man inte spelar på topp och berömde Värnamo inte minst för avslutningen på första halvlek. GAIS-tränaren var också nöjd med hur laget klarade av att stänga matchen sista 15-20 minuterna då bortalaget trots idoga försök inte lyckades sätta Makrillarna under någon större press.

I och med segern har GAIS nu samlat ihop åtta poäng på de sex inledande omgångarna och laget avancerar till en sjundeplats i en haltande tabell. Till sist måste också återges att det var flera – av varandra oberoende  – personer som efter matchen konstaterade att ”om det här hade varit förra året så hade vi släppt in en kvittering i slutminuterna”. Ska vi tolka det som att laget tagit ett steg framåt jämfört med 2016?

Vi ses igen på torsdag (11/5) då det vankas derby. Var noga med att köpa biljett till GAIS sektioner så laget får bästa möjliga läktarstöd och att intäkterna går till rätt lag.

Foto: Mattias Järelöv och Lars Ekström.

Matchen i korthet

Laget
Damir Mehic – Daniel Janevski, Alexander Leksell, Niclas Andersén – James Sinclair, Dan Keat, Dusan Djuric (Erik Westermark-Jonasson 67), Johan Svahn, Malkolm Moenza (Sebastian Möller 83) – Dardan Rexhepi, Alibek Aliev (Luka Mijaljevic 67).

Målen
1-0 Dardan Rexhpei (James Sinclair).
1-1 Melvin Frithzell.
2-1 Dan Keat.

Publik
2353, bara gaisare.

Poängligan
GAIS interna poängliga ser ut som följer:

3 poäng:
Dardan Rexhepi (2+1)

2 poäng
James Sinclair (0+2)

1 poäng:
Calle Nyström (1+0)
Alexander Leksell (1+0)
Dan Keat (1+0)

Varningsligan
GAIS interna varningsliga ser ut som följer:

3 varningar:
Calle Nyström
Steven Old

2 varningar:
Alexander Leksell
Johan Svahn

1 varning:
Dan Keat
Dusan Djuric
Alibek Aliev