tifo_front

GAIS Tifo: ”Vi ska ha Allsvensk klass på våra tifon”

Premiären närmar sig med stormsteg och det råder inga tvivel om att det finns väldigt många gaisare som lägger ned tid, energi och resurser för klubbens bästa. Ett typexempel på sådan verksamhet och ideellt arbete är GAIS Tifo som, precis som namnet antyder, planerar, konstruerar och arrangerar tifon på våra matcher.

2016 var ett mycket fint år för GAIS Tifo som under säsongen arrangerade sex större tifon. Den första var under hemmapremiären mot IK Frej då man hade en lång banderoll med GAIS-ikoner som Samir Bakaou och Wanderson Do Carmo. Det följde man upp med fina tifon i båda derbymatcherna mot ÖIS, borta mot HBK, hemma mot Dalkurd och i sista omgången mot Syrianska FC (läs mer om GAIS Tifo och se bilder här).

Nu tar GAIS Tifo sats inför den nya säsongen och målen är högt ställda. GAIS.se fick möjligheten till en pratstund med Andreas Gill från organisationen som bland annat berättar om deras driv, planering och känsla inför premiären på söndag.

Hej Andreas, hur är känslan inför premiären mot Norrby på söndag?

– Den är bra, det ska bli riktigt kul att det drar igång ”på riktigt” igen! Vi har alla på olika sätt försökt hajpa upp denna säsongstart och premiär med hashtaggen ”#invasionborås” på olika sociala medier och det har gett en bra effekt. Gårdakvarnens bussar är i princip helt fulla plus att många reser själva dit i bil. Förhoppningsvis blir vi upp till 1000 personer, om inte mer.

Först och främst: vad är det som driver dig och er att göra tifon?

– Det som driver är väl att vi hela tiden kan göra någonting för GAIS. På vårt sätt så att säga. Vi alla är intresserade av fotboll och speciellt GAIS och vi älskar dem av hela vårt hjärta. Det är ju vårt sätt att göra det på helt enkelt – oavsett om det är stora banderoller eller flaggor eller vad som så vill vi att det blir effektfullt på läktarna. Inramningen är viktig!

– Sedan är det också ett sätt att arbeta för GAIS ska ha en så bra läktarkultur som möjligt och att visa sig som en av de bästa klubbarna i Sverige på den delen.

GAIS ska med andra ord ha allsvensk klass på läktarkulturen och tifon?

– Ha ha, ja minst allsvensk klass!

Det är mycket planering innan man gör ett tifo gissar jag.

– Ja, det blir mycket planering, det blir det! Det svåra är alltid vad ska vi utgå ifrån – vad ska vi göra? Hur mycket tid har vi för det första för att göra saker och ting på? Vi brukar väl inte vara de bästa ute i tid men vi löser det alltid och är väldigt drivna när vi väl kommer igång och så är det verkligen från hela gruppens sida!

Var hittar man inspiration?

– Inspirationen är ju liksom att man tar mycket från GAIS, från GAIS från början. Om det så är gamla legendarer eller nuvarande spelare och sedan försöka göra det effektfullt runt om. Det är också för att andra ska kunna känna igen sig i det och för att kunna sammankoppla saker och ting med det vi gör och det som andra supportrar kanske upplevt tidigare. Sedan tar vi också givetvis inspiration från andra länder och ser hur det ser ut där och hur man skulle kunna göra det på ett typiskt GAIS-sätt eller liknande då.

Hur går själva tifo-skapandet till?

– Det gäller ju som sagt att planera – vad ska vi göra? Vad ska vi inrikta oss på? Hur ska det se ut? Blir det mycket overhead eller istället mycket banderoller och flaggor? Eller konfetti av något slag? Sedan så går man som sagt till ritbordet då och försöker få upp det hela. Vi har väldigt många duktiga inom gruppen, designers som har sinne för det kan man säga, vilket jag inte har (skratt). Men sedan så försöker man skissa upp det på antingen tyg eller vad man nu använder sig av för material. Sedan är det ju en jäkla massa målande. Det målas ju för hand liksom.

Det tar sin tid?

– Ja, det är ju bara att tänka sig själv hur lång tid det tar att måla om huset och så.

Ja, och då står man kanske inte och stryker på den detaljnivån?

– Nej nej, exakt, exakt. Det kan ju variera beroende vad för tifo det är. Bortatifot mot ÖIS förra året kanske inte var så svårt med tanke på att det var mycket grönsvarta ytor och stora bokstäver. Men sedan som förra årets premiärtifo så är det ju hårstrå på varenda gubbe och det är ögon och allt möjligt som gör att det in i minsta detalj måste vara perfekt.

Blir det tifo både mot Norrby och hemmapremiären?

– Yes! Det blir det. Vi försöker alltid ha tifo på varenda match i någon form eller på något sätt egentligen men det är också så att ekonomin och tiden som tryter ibland.

Vad betyder det att folk donerar pengar till GAIS Tifo?

– Att folk donerar pengar till oss, det är ju A och O egentligen för vår verksamhet. Det klart att vi själva som privatpersoner lägger ju gärna in pengar i verksamheten för att kunna göra det så bra som möjligt för GAIS och kan vi då dessutom få lite stöttning på den fronten så är det ju helt strålande! Det betyder att vi kan göra större grejer med bättre kvalitet och även mer grejer såklart! Det betyder jättemycket som sagt.

Hur donerar man pengar till GAIS Tifo?

– Vi har en ny och egen Facebooksida där det både finns Swish-nummer och plusgiro faktiskt, så titta gärna in den (klicka här). Sedan står vi dessutom alltid på matcherna med våra hinkar.

Sist men inte minst, hur går det mot Norrby på söndag?

– Vinst, en stabil 2-0-seger till GAIS.

Vi tackar Andreas och håller tummarna för att han får rätt med sitt resultattips!

Text: Linus Ahlgren.
Foto: Line Skaugrud-Landevik.

Publikinformation inför seriepremiären

Köp Bortakortet inför seriepremiären
Det finns fortfarande 15 Bortakort kvar och du gör ditt inköp på Gaisare.se. Det är det bästa sättet att se GAIS på bortaplan i år, dels för att det är en bra affär för dig men också för att du stöttar Grönsvart snarare än hemmalaget.

Du kan hämta ditt Bortakort på GAIS sista träning inför premiären på Valhalla, lördag 1/4 kl. 11.30-13.00. Om inte alla kort är sålda inför söndag så kommer GAIS dessutom att erbjuda försäljning utanför Borås Arena – men vi hoppas att alla korten är sålda innan dess.

Köp biljett till Norrby IF-GAIS
GAIS rekommenderar alla som inte köpt Bortakortet att förköpa biljett för att slippa köer. Du köper biljett till seriepremiären på Borås Arena här. Priserna är som följer:

  • Bortasektion, sittplats – Vuxen: 150 kr.
  • Bortasektion, sittplats – Barn/ungdom under 16 år och pensionär: 100 kr.
  • Bortasektion, ståplats – Vuxen: 100 kr.
  • Bortasektion, ståplats – Barn/ungdom under 16 år: Gratis.
  • Bortasektion, med Bortakortet: Gratis.

Observera att om du tänker gå in på en biljett för barn/ungdom under 16 så måste du vid uppmaning kunna styrka din ålder med ID-kort eller pass (eller motsvarande).

Åk med Gårdakvarnen till Borås
Gårdakvarnens bussar kommer avgå från Nya Ullevi mitt emot Skånegatans polishus klockan 12:00. De kommer även ha en buss som avgår 14:00 för dig som inte behöver lika lång tid att ladda upp i Borås. Resan kostar 150 kr tur/retur.

Anmäl dig till Gårdakvarnens bussar.

Åk med Makrillarna till Borås
Makrillarnas bussar kommer påbörja sin resa redan i Åsa 11:15 för att sedan anlända till Göteborg (Heden, Exercishuset) 12:15 och därefter göra ett stopp vid Landvetter centrum vid 12:30 innan resan går mot Borås. Resan kostar 100 kr tur/retur. Är du dessutom medlem i Makrillarna, Spirrklubben eller Gamla gaisare åker du för halva priset, alltså 50 kr.

Anmäl dig till Makrillarnas bussar.

Köp Årskort
Du vet väl att du kan följa nedräkningen avseende hur många ytterligare årskort som GAIS behöver sälja för att nå årets budget. I dagsläget återstår det bara 26 kort för att vi ska nå målet och vi vädjar till alla Gaisare att stödja klubben på detta sätt. Tack på förhand!

Köp Årskort direkt
Du kan köpa ditt årskort via vår partner Ticketmaster via denna länk.

Delbetala ditt årskort
Använd denna länk för att få möjlighet att delbetala ditt årskort.