Gaisgården

GAIS testar tre provspelare i veckan

Bosko Orovic har för avsikt att stärka GAIS spelartrupp under sommaren. Som ett nästa steg i den ambitionen kommer klubben ha tre spelare på plats för provspel under den kommande veckan. 

GAIS har under de senaste veckorna bjudit in ett antal provspelare för att parterna ska få lära känna varandra bättre. Under veckan som kommer dyker det upp ytterligare några nya spelare och vi kan hälsa August Wängberg, Genaro Snijders och Daniel Mark välkomna till Gaisgården.

GAIS.se pratade med tränare Bosko Orovic för att få höra lite mer om såväl dessa spelare som hur han ser på sommarfönstret som helhet.

Klubbens supportrar hade nog förväntat sig ett relativt lugnt sommarfönster och många verkar uppleva att det varit större rotation än vad de önskat sig. Hur ser du på det?

– Jag har förståelse för det och jag känner ju till att GAIS haft stor spelaromsättning under de senaste åren. Men vi måste ju komma ihåg att Steven Old lämnade laget just före uppehållet, Malkolm Moenza flyttade i förra veckan och att Pascal Olsson och Arvin Shoajee inte ingår i truppen under hösten. Så att vi skulle fylla på med några spelare kan väl egentligen inte vara någon större överraskning? Min bedömning är i alla fall att det är nödvändigt att fylla luckorna efter de som flyttat.

Så vad är det som du och klubben letar efter idag?

– Det vi letar efter är spelare som kan öka konkurrensen om platser i startelvan och som också passar bra in i den spelmodell som jag håller på att införa. Jag vill till exempel att GAIS ska våga styra matcher med vårt passningsspel, hitta målchanser baserat på stort bollinnehav, ge motståndaren lite tid med bollen genom att pressa högt och vi kommer ofta att spela i en 4-3-3-uppställning. De spelare som kommer in nu ska passa in i den modellen och ska påskynda att vi kan tillämpa den fullt ut.

Kan du ge lite tydligare exempel på vilken typ av spelare det handlar om?

– Ja, om vi tar ett exempel så har vi sedan Malkolm lämnade ett underskott av spelare som funkar bra i ytterpositioner och i matchen mot Falkenberg så justerade vi uppställningen lite baserat på just det. Men oavsett om vi ska spela 4-3-3 framöver eller på något annat sätt så behöver vi ha fler alternativ på kantpositionerna.

– Min bedömning sedan tidigare var också att det behövdes ytterligare någon bollsäker central mittfältare i truppen. Det har vi ju fått in nu med Anton Wede och Daniel Bennassar Nilsson och vi har sett i matcherna sedan uppehållet att de har ett stort positivt bidrag till vårt spel och till att vi kan följa den spelmodell som jag vill se.

– Och Mavroudis Bougaidis kommer såklart in i den lucka som Steven Old lämnade så där handlar det ju om en ersättningsrekrytering. Nu vet vi ju inte riktigt hur det ser ut med Alexander Leksells skada men det känns ju bra att vi har alternativ på mittbackspositionerna inför kommande matcher.

Att det kommer in fler provspelare nu innebär såklart att vi inte är färdiga än?

– Det innebär i alla fall att vi fortfarande letar efter vissa förmågor och jag nämnde ju tidigare att vi söker efter spelare som funkar bra i ytterpositioner. Vi får se vad som händer under sommarfönstret men vi vill i alla fall gärna titta på spelare som skulle kunna vara av intresse.

Det har varit andra provspelare på plats tidigare under sommaren, har du fattat något beslut kring dem än?

– Nej, vi håller några bollar i luften nu och kommer att meddela våra beslut efter hand som vi bestämmer oss. Vi försöker vara öppna med vilka spelare som kommer till Gaisgården men beslutsprocessen håller vi internt.

Hur resonerar spelarna när det dyker upp nya ansikten, provspelare och nyförvärv?

– De vet ju hur branschen funkar så det är nog ingen fara och vi har en skön grupp av spelare som alltid hjälper till att ta väl hand om nya killar. Sedan handlar ju mycket om att vara tydlig med vad man vill åstadkomma och det försöker jag vara. Killarna är införstådda med hur jag vill att vi ska spela och vilka kvaliteter som vi söker efter. Att det under veckan kommer in spelare i som till exempel har erfarenhet av att spela i ytterpositionera lär inte vara en överraskning för dem.

– Och jag tror faktiskt inte att varken våra spelare eller supportrar egentligen är förvånade över att vi vill ersätta Malkolm med en spelare som är minst lika duktig.

Kan du berätta om vilka spelare det är som kommer att vara på plats i veckan?

– Absolut. Det är holländaren Genaro Snijders, Daniel Mark från Nigeria och August Wängberg som idag spelar i Qviding.

– Om vi börjar med Genaro Snijders så är det en 28-årig anfallare med erfarenhet från holländska förstaligan och som spelade i Notts Co i engelska League Two under säsongen som tog slut i maj. Det här en snabb och teknisk anfallare som kan spela i flera offensiva roller. Sedan Malkolm lämnade har vi ju ett underskott på ytterspelare och Genaro är ett väldigt spännande alternativ. Han är snabb och teknisk och duktig på att göra sin gubbe. Tittar man i hans CV så hittar man till exempel Vitesse Arnhem och Willem ll vilket också vittnar om att han är välutbildad.

– Den andra spelaren på plats är Daniel Mark, en 24-årig forward från Nigeria som också kan spela i ytterposition. Det här är en stark och hårt arbetande forward som det ska bli mycket spännande att se i vår omgivning. Han kan spela på kanten men är alltid snabb in i boxen och även en duktig avslutare.

– Sist men inte minst är det August Wängberg som jag har jobbat med tidigare, både i Qviding och i Syrianska. Det är en 23-årig allround spelare som kan användas på många positioner på planen. Slår du upp ordet ”Vinnarskalle” så hittar du förmodligen en bild på August där, för det här är en kille som alltid lämnar allt ute på planen. August flyttade med mig från Qviding till SFC men bröt kontraktet efter ett halvår och flyttade tillbaka till Göteborg. En utvecklingsbar spelare som tidigare också spelat ett år i USA.

Vi tackar Bosko för pratstunden och önskar Genaro, Daniel och August lycka till med sina respektive provspel.