Arvin-Shojaee-3

GAIS ska ta kommando i sista cupmatchen

GAIS är efter två bortamatcher äntligen tillbaka på Valhalla och nu väntar avslutningen i Svenska Cupen då Kristianstad FC kommer på besök. Välkommen att stötta Grönsvart när Benjamin Westman vill se laget ta kommando från start och spela med större mod under 90 minuter.

GAIS har ingen möjlighet att gå vidare från Svenska Cupens gruppspel efter förlusten mot AIK i första omgången och krysset mot Dalkurd i den andra. Men det är ändå en viktig match som väntar när Grönsvart ska tillbaka till vinnarspåret, göra en stabil insats över två halvlekar och bärga första cupsegern sedan 2014. Välkommen att stötta GAIS i mötet med Kristianstad FC på Valhalla, söndag 5/3 kl. 16.00.

KFC gjorde en bra insats i första matchen mot Dalkurd och hade marginalerna emot sig då man vid 1-0-ledning först missade en straff och därefter frikostigt bjöd dalmasarna på två mål, varav ett var en vacker språngnick i eget nät. Mot AIK hade man det tuffare och förlorade med tydliga siffrorna 3-0 men nu har man laddat batterierna igen och räknar med att bjuda Makrillarna rejält motstånd. Du kan läsa mer om söndagens motståndare i denna text.

Dags för en bra insats över 90+3 min

GAIS å sin sida har spelat två matcher som haft ett tydligt mönster, nämligen att laget gjort klart bättre andra halvlekar än första dito. Mot AIK hade Atleterna svårt att komma ur hemmalagets grepp under första 45 min, men lyckades sedan flytta upp spelet och sätta press på råttorna från huvudstaden.

I Borlänge fick Makrillarna ta pausvila med ett tvåmålsunderläge efter två situationer där laget tydligt visade att det finns förbättringspotential i defensiven. Men i andra halvlek uppträdde GAIS på ett klart bättre sätt och matchen svängde till Grönsvarts fördel. Till slut gick det som i seriemötet på Domnarvsvallen 2016, det vill säga att GAIS kvitterade i slutet av drabbningen och fick med sig 2-2 hem. Förra året var det Calle Nyström som knoppade in sista målet och nu var det en annan mittback, Alexander Leksell, som säkrade poäng till Atleterna.

Men trots att chansen till avancemang är borta är detta en viktig match i GAIS förberedelser inför seriepremiären. Efter förra årets tre raka förluster i cupen och efter lika många matcher under försäsongen utan vinst är det nu dags att återställa ordningen.  Dessutom är det verkligen läge för laget att visa upp ett spel som håller hög nivå i dubbla halvlekar och ytterligare ett önskemål är såklart att slippa tidiga baklängesmål.

GAIS.se fick ett snack med Benjamin Westman efter lördagens matchförberedande träning i syfte att kolla läget inför matchen.

Vad beror det på att GAIS gjort svagare första och starkare andra halvlekar mot både AIK och Dalkurd?

– Visst, det är en likhet mellan matcherna men det är ändå inte en helt rättvisande jämförelse. Det är en större utmaning att möta AIK inför fullsatt arena än vad det är att spela på Domnarvsvallen och det måste man ha i åtanke när man sätter betyg på insatserna. Sedan är varken jag eller killarna nöjda med hur de första halvlekarna såg ut men det är av olika skäl.

– I mötet med AIK blev vi satta under större press av ett bättre lag, mot Dalkurd startar vi egentligen inte så illa och vi har ju två bra chanser att göra 1-0 efter ett par minuter. Sedan får DFF ta ledningen i en situation där vi uppträder alldeles för mjukt, där det är flera spelare som är passiva inte bara i ett läge utan i tre eller fyra situationer. Under resten av första så spelar vi med för lite energi och tar inte jobbet för varandra, det måste man ändå säga att vi verkligen gjorde mot AIK.

– Så visst, det finns ett mönster att andra halvlekarna har sett bättre ut i båda matcherna. Men orsakerna till att det sett ut så är olika mellan matcherna.

Vad ska vi göra för att prestera på hög och jämn nivå över 90+3 minuter?

– Vi måste komma ihåg att vi är inne i en förberedelseperiod och där vi strävar efter att nå högre och jämnare nivå i våra prestationer för varje vecka. När man går igång med säsongen så kan man förvänta sig att kvaliteten i spelet går upp och ner över 90 minuter och att man kan få till perioder om 15-20 minuter av bättre spel för att sedan kanske falla tillbaka. Nu har vi nått en nivå där vi kan prestera på en bra nivå i 35-40 minuter eller, men jag räknar med att vi ökar på det efter hand och ska snart vara uppe i intervallet 60-90 minuter.

– Men för att nå dit så handlar det såklart om att göra jobbet och att uppträda med mod. Inte avvakta eller backa utan att kliva på, ta kommando och tro på vår idé om hur vi ska spela. När vi spelar ihop laget så är det lätt att man blir lite avvaktande eller ängslig för linjerna sitter inte i ryggmärgen, men vi tar steg framåt hela tiden och ligger lite bättre till nu än för ett par veckor sedan.

Vad kan vi förvänta oss av söndagens motståndare, Kristianstad FC?

– Vi har visat bilder på dem för spelarna tidigare idag och det här är ett bra division 1-lag. De siktar ju uppåt och det tycker jag faktiskt att de har fog för och de hade kunnat vinna mot Dalkurd om de haft marginalerna på sin sida. Det jag förväntar mig är att de kommer att gå ut och köra järnet, framför allt i inledningen och att de kommer hit för att störa oss i vårt spel.

– Men även om vi kan konstatera att det är ett bra lag så vill vi inte lägga för stort fokus på motståndaren. Vi lägger kraften på vår egen prestation och vårt eget spel och om vi sätter det vi ska så har vi naturligtvis möjlighet att nå ett bra resultat.

Blir det några förändringar i truppen?

– Ja, det gör det. Calle Nyström och Arvin Shojaee är tillbaka efter skada respektive sjukdom och de går in i truppen istället för Alexander Leksell som varit sjuk i veckan och Niclas Andersén som fått en smäll och vilar av försiktighetsskäl. Dessutom står James Sinclair över efter att ha fått en smäll i matchen mot Dalkurd.

– Sedan var ju Steven Old och Luka Mijaljevic med i förra truppen med stod över matchen och de är nu båda fit for fight.

Förutom en bra prestation i två halvlekar, vilka besked vill du få i årets sista cupmatch? 

– Jag vill se att vi spelar med större mod och att vi kan prestera bra och ta kommando redan från start. Det handlar också om att se att linjerna i vårt spel blir tydligare, att vi kan hålla i bollen och spela oss framåt till chanser – och gärna också att vi kan vara lite mer kliniska när vi får in bollen i boxen.

– Sedan är det kul att vara tillbaka på hemmaplan efter två bortamatcher. Vi är otroligt nöjda med det stöd som vi fått mot både AIK och Dalkurd och det hade varit roligt om vi kan följa upp det med att vi får se många gaisare på Valhalla mot KFC.

Inför matchen

Köp årskort
På GAIS.se konstaterade vi igår igen vikten av att köpa årskort. Så om du inte redan gjort det, teckna dig för din säsongsbiljett redan idag via denna länk. Du kan också delbetala ditt årskort och då gör du det här. Behöver du hjälp med ditt köp så mejlar du kansli@gais.se eller ringer 031-403690 under telefontiderna 13.00-16.30.

Detaljerna:
Vad: GAIS – Kristianstad FC
Var: Valhalla IP
När: Söndag 5/2 kl. 16:00
Domare: Nermin Cisic, Värnamo

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, Sebastian Möller, Steven Old, Calle Nyström, Johan Svahn, Andreas Peterson, Erik Westermark, Dusan Djuric, Mattias Kano, Daniel Janevski, Pascal Olsson, Malkolm Moenza, Felix Kasper, Arvin Shojaee, Luka Mijaljevic och Dardan Rexhepi.

Formen:
Med en godkänd halvlek i båda mötena mot AIK respektive Dalkurd hoppas GAIS ta möjligheten att på hemmaplan visa upp att laget har kvaliteter att prestera på hög nivå över en hel match. KFC stod upp bra mot DFF men visade större respekt mot AIK och blev klart distanserade.