HBK-GAIS-1

GAIS ska sätta pressen högt mot HBK

Nu är det dags för årets andra träningsmatch och GAIS beger sig till Halmstad för att ta sig an stadens bollklubb. Med på resan är bland annat Andreas Östling och Daniel Bennassar Nilsson som nu är tillbaka efter att ha stått över förra helgen.

Efter den tämligen bekväma segern mot Utsiktens BK i årets första träningsmatch väntar nu en större utmaning för Atleterna då topptippade Halmstads BK står för motståndet. Bollklubben har en stark och ungdomlig stomme kvar sedan tiden i Allsvenskan och har dessutom kryddat med några namnkunniga nyförvärv till 2018. Mötet på Skedalaheds IP blir helt klart en riktig värdemätare för Grönsvart.

GAIS.se fick en pratstund med Bosko Orovic efter fredagens träning för att stämma av hur tankarna går inför mötet med HBK.

Ska vi börja med att blicka tillbaka mot säsongspremiären mot Utsikten, vad säger du om årets första match med lite distans?

– Jag tycker att första halvlek var helt ok. Vi hade några bra perioder samtidigt som vi emellanåt också tappade vårt presspel. Under stora delar av halvleken lyckades vi hålla intensiteten uppe på ett bra sätt men mot slutet av halvleken tappade vi en del av det. Men jag är inte förvånad över det, vi kör med hög belastning på träningarna och det vore konstigt om det inte skulle märkas av.

– Under andra halvlek så är första tio bra, då flyttade vi boll i bra tempo och kontrollerade matchen. Men därefter så gick vi ner oss och började spela mer omständligt, stundtals blev vi väldigt långa i laget och då tappar vi också spelet. Vi kan bättre än vi visade upp efter pausvilan, men i första matchen kan vi inte ha för höga förväntningar.

Inför matchen så pratade du om att du att fokus var på högt och intensivt försvarsspel och att vi får se vad vi kan åstadkomma i offensiven. Föll det ut ungefär som du tänkt dig?

– Vad gäller försvarsspelet så var det stundtals bra och stundtals sämre. Det blev ju igen tydligt för oss att vi måste sätta pressen tillsammans som ett lag och att det inte funkar att försvara eller pressa en och en. Där har vi en aspekt av spelet som vi jobbar mycket med och som jag hoppas att vi kan se att vi tar ytterligare något steg mot HBK.

– I offensiven så var det ganska bra fram till sista tredjedelen men när vi väl kommit dit så hotar för lite. Vi behöver bli bättre på att nå ytan framför deras backlinje men också hitta fler öppningar i djupled. Tyvärr tappade vi lite fart i spelet efter hand som matchen led och då gör vi det enklare för motståndaren. Så framöver måste vi få till fler hot och på ett varierat sätt, det ska vara via inspel, skott utifrån, instick, bollar i djupled och se till att vi kan skapa fler avslut. Nu har vi ju inte börjat slipa på hur vi ska anfalla i någon större utsträckning ännu så inom detta område kommer vi bli starkare efter hand.

Edin Hamidovic gick direkt in och gjorde två mål och det måste ha varit ett skönt besked.

– Ja, det var det. Men jag är inte förvånad, Edin har jobbat på grymt bra på träningarna och visat att han är en ”killer”. Han är bra på att vara på rätt plats och avsluten sitter i ryggmärgen.

– Jag har haft bra koll på honom ända sedan han spelade i Skövde och han har hela tiden visat stor potential. Nu när han blivit ännu mer proffsig i sin inställning och verkligen får möjlighet att fokusera på fotbollen så ser man ju att han tar nya steg varje vecka.

Och nu har ni kört en träningsvecka till – hur har den sett ut?

– Vi lägger fullt fokus på vårt höga försvarsspel och det kommer vi jobba med till det sitter. Det låga försvarsspelet får komma senare och det är också enklare att få till. Detsamma gäller anfallsspelet som jag räknar med att vi kommer att börja fokusera mer på efter träningslägret. Men nu handlar det om att alla måste veta rollerna och vad de ska göra på planen. Det är jäkligt viktigt att vi får till det för att vårt spel ska fungera.

– Det är många spelare som ser vassa ut på träningarna och stundtals ser spelet och insatserna väldigt bra ut. Men jag vill inte lyfta fram enskilda spelare utan just nu handlar det om att utveckla hela gruppen. Sedan får man väl tillägga att vi också varvar med att göra enklare misstag, men med tanke på belastningen  och att vi är i början av säsongen så är det inte så konstigt.

Nu väntar match mot seriekollegan Halmstads BK. Hur ser skadeläget ut, några spelare som kommer tillbaka eller någon som faller ifrån till denna matchen?

– Ja, det kommer in någon ny och det försvinner någon från förra veckan. Det vi vet är att Leksell, Svahn och Harvey kör rehab och är inte aktuella. Vi hade kunnat spela Jesper Westermark om det varit en tävlingsmatch men har får stå över för säkerhets skull. Dessutom vilar Stefan Ilic efter lite ryggproblem och Daniel Janevski är osäker, vi tar ett sent beslut angående honom.

– Calle Nyström står över av personliga skäl och Alexander Nadj som kom in i veckan får vänta lite på att komma med i matchtruppen. Övriga spelare är tillgängliga och är med i truppen, sedan kommer vi att komplettera med några spelare från akademin och dessutom tittar vi på två provspelare. Dessutom är Andreas Östling tillbaka efter sjukdom och han är med i sin första GAIS-trupp och Daniel Bennassar Nilsson är också ”fit for fight” igen.

Vilka är provspelarna?

– Det är Oscar Iglicar Berntsson som var med även mot Utsikten och så är det Akram Mansour som spelade med Ängelholms FF förra året och gjorde en del mål. Oscar är ju en snabb kantspelare som visade några bra sekvenser förra lördagen och Akram är en spelare som vi tittar på utifrån offensiva kvaliteter.

Hur går det med arbetet med att sätta de sista pusselbitarna i truppen?

Jag kan säga att jag hade väldigt gärna varit klar med arbetet nu. Det börjar bli ganska tidskrävande och svårt att få de besked som vi vill ha. Men vi har fortsatt ett antal spelare som vi pratar med och försöker att komma i mål med. Har vi lite tur så kanske det kan lossna och bli klart inom kort men det skulle också kunna vara så att det dröjer till efter träningsläger. Jag jobbar stenhårt med detta nu och gör allt för att komma i mål så snart som möjligt.

Kan du berätta något om hur vi kommer att ställa upp?

– Javisst, det är inte hemligt i den här fasen av säsongen. Vi kommer att spela 3-5-2 med Damir i mål och en trebackslinje med Niclas Andersén, Niklas Olsson och August Wängberg. Sedan har vi Oscar Iglicar Berntsson och Calle Wede på kanterna medan Marcus Bergholtz, Dusan Djuric och Andreas Östling spelar centralt. Framåt blir det Junes Barny och Edin Hamidovic.

Vilka förväntningar har du på matchen?

– Det handlar främst om det höga försvarsspelet och att hålla intensiteten uppe. Men det är klart att jag också gärna ser att vi kan omsätta bollinnehav i målchanser och avslut. Dock är det viktigt att understryka att vi just nu bara jagar prestation, resultatet är inte viktigt. Har vi gjort en fin insats där vårt spel stämmer och vi kan sätta press på motståndaren och styra matchen så kommer jag att vara nöjd även om vi inte vinner. Det är långt till april och det är då vi ska vara redo.

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: Halmstads BK-GAIS.
När: Lördag 3/2 kl. 15.00.
Var: Skedalaheds IP.
Entré: 60 kr (Swish, kort och kontanter funkar fint).

Laguppställning:
Damir Mehic – August Wängberg, Niklas Olsson, Niclas Andersén – Calle Wede, Marcus Bergholtz, Dusan Djruic, Andreas Östling, Osar Iglicar Berntsson – Junes Barny, Edin Hamidovic.

Ersättare: Marcus Hansen (mv), Emin Grozdanic, Erik Westermark, Ajdin Zeljkovic, Daniel Bennassar Nilsson, Akram Mansour, Adam Wästlund samt Daniel Janevski eller Lukas Isacksson.

Här hittar du tröjnummer för säsongen 2016.

Hitta till arenan:
Om du kommer med bil på E6 så svänger du av vid avfart 44 och kör väg 25 österut. När du kommer till det lilla samhället Brogård ska du svänga vänster mot idrottsplatsen. Här hittar du en karta som visar arenans placering.

Bra att veta:
Det kommer att finns kioskförsäljning vid matchen. Förmodligen tar de bara kontanter i kiosken, då kiosken sköts av annan förening än HBK