GAIS-Gefle-3

GAIS ska pressa för att vinna mot Gefle IF

Nu vänder Superettan och GAIS kan i den 16:e serieomgången se fram emot säsongens längsta resa och en revanschsugen tabelljumbo som motståndare.

Atleterna åker på lördag morgon för att möta Gefle IF och det är på flera sätt en utmaning som ligger framför spelarna. Väl på plats gäller det att prestera inom en delvis ny spelmodell, på ett ovant plastunderlag och efter kanske sju timmar i buss. Dessutom kommer man att göra den långa turen utan nye tränaren Bosko Orovic – riskerna med att sitta i en buss så länge efter de operationer som Grönsvarts tränare gått igenom är helt enkelt för stora.

Men från Gaisgården rapporteras ändå väldigt positiva tongångar och att spelarna fortsatt är högmotiverade att ta till sig Boskos nya riktlinjer. ”Det ser bättre och bättre ut för varje dag” var en vanlig kommentar inför fredagens träning, som för övrigt var förlagd till Bravida Arena för att ge spelarna möjlighet att känna på underlaget.

GAIS.se fick en pratstund  med Bosko Orovic under eftermiddagen för att stämma av läget inför matchen.

Hej Bosko, jag får väl nästan börja med att fråga hur du själv mår?

– Haha, just nu känner jag mig rätt slut faktiskt. Men vi är ju precis klara för dagen så det är kanske inte så konstigt. Men jag har varit med på alla pass i veckan och får ju kämpa på lite extra under de förutsättningar som råder. Men annars är det väl bra, det börjar bara bli rätt ”tjötigt” att hela tiden vara begränsad av skada och gips och kryckor och allt vad det nu kan vara.

Om vi tittar tillbaka lite, hur ser du idag på matchen mot Öster? Några nya tankar efter matchen?

– Jag har ju tittat på den flera gånger men får väl säga att intrycket stämmer i stort med den känsla jag hade direkt efter matchen. VI gör det väldigt bra under första timmen och äger ju matchen fram till dess, sedan kan jag väl tycka att vi borde kunnat skapa lite hetare målchanser än vad vi fick till. Jag har för mig att vi hade tio avslut i första halvlek men det var inte tillräckligt många stora chanser.

– Sedan händer det något och vi släpper in Öster i matchen, vi ger dem lite mer tid med boll och de börjar spela lite längre bollar upp på Kapcevic. Jag tror att det delvis var att det började smyga sig in en viss trötthet men också att vi blir lite avvaktande och när Öster sedan får sina mål så kommer också viss ängslan. Så vi är inte nöjda med sista halvtimmen men vi fick ju in ett mål på övertid och det var jäkligt skönt – och dessutom rättvist.

Du började med att prioritera försvarsspelet under första veckan. Vad har ni jobbat vidare med under denna veckan?

– Vi jobbar vidare med väldigt intensiva träningar för att vi ska kunna spela i högt tempo och med den press som vi vill ha under 90 minuter. Spelarna är vältränade men det jag kräver nu är ju att de går upp i energinivå jämfört med tidigare och då gäller det att träna på samma sätt.

– Men om vi tittar på hur vi disponerat tiden så har det varit ungefär 50/50 mellan offensiv och defensiv. Så vi har byggt vidare på det försvarsspel som vi började med förra veckan och sedan lagt till fler offensiva detaljer och mönster. Sedan har vi kört mycket taktik också, inte minst de senaste dagarna när vi kör mer matchförberedande inför Gefle.

Vilken typ av match förväntar du dig mot Gefle och vad blir nycklarna för att vinna?

– Jag tycker att jag har rätt bra koll på Gefle och känner ju deras tränare (Poya Asbaghi) väl sedan tidigare. Om man tittar på vad de gjorde i förra omgången så tycker jag att de var bättre än Varberg under första timmen men släpper sedan in ett mål och så låser det sig lite. Men de gör som helhet en insats som inte alls man förknippar med ett lag som ligger sist i tabellen.

– Vi kommer inte att lägga om taktik eller spelsystem för att vi spelar borta så jag tänker att det kommer att vara två lag som gärna vill bestämma tempot i matchen. Vi vill äga spelet och det vill Gefle göra också, vi vill spela med den typen av press som vi såg mot Öster och Gefle jobbar med liknande mönster.

När man läser intervjuer så finns det stora likheter mellan vad du gör i GAIS och vad Poya Asbaghi gör i Gefle och nu är du inne på samma sak.

– Ja, så är det nog. I alla fall ur ett större perspektiv. Men det är ju en typ av spel som många av de tränare som kommit fram de senare åren förespråkar så det är inte så konstigt. Men det blir ju en kamp mellan lagen som blir intressant på flera plan.

– Men när det gäller nyckel för att vinna så kommer det att betyda mycket vem som lyckas bäst i sitt presspel. Så där gäller det att vi är koncentrerade och vinner vi den kampen så har vi bra förutsättningar i stort också. Men det kommer bli tufft det vet vi, det finns inga enkla matcher i Superettan som alla vet.

Hur ser du på underlaget på Gavlevallen?

– Ja, det är ju ett snabbare underlag jämfört med gräs. Men det ska inte vara något problem för spelarna och vi har ju varit på Bravida för att känna in oss lite inför matchen.

– Skillnaden brukar ju vara att det blir svårare att sätta in pressen på konstgräs och att man behöver starta lite tidigare än vad vi är vana vid. Spelar man på gräs så hinner man oftast in i press även om man är lite sen, men det gör man inte på plast och det är väl den största skillnaden. Men visst, om underlaget gynnar någon så är det väl i så fall Gefle men det där är marginellt och inget vi fäster uppmärksamhet vid. När vi går ut på planen så vet vi vad som gäller…

Blir det några förändringar i truppen som åker till Gefle jämfört med i måndags?

– Ja, mot Öster var det ju för fjärde gången i år en spelare som klev av på uppvärmningen vilket gjorde att vi fick kasta om lite just inför matchen. Så en sak som skiljer är att vi åker med en 20-mannatrupp för att inte åka på några överraskningar när vi är i Gävle. Så jag har kallat samma trupp som förra veckan men lägger också till två av våra ungdomar som backup och det handlar om Emin Grozdanic och Mattias Kano. Sedan minskar vi ner truppen till 18 killar inför matchen men då kan vi vara säkra på att det finns flera handlingsalternativ om något skulle hända.

– Sedan har vi fått lite positiva nyheter avseende Johan Svahn som i och för sig inte var med i måndags. Vi har ju  väntat på besked avseende hur läkningen av hans skada ser ut och med största sannolikhet behövs det inte någon operation. Det gör att konvalescensen blir kortare och om allt håller i sig så bör han vara med igen i slutet på augusti.

Hur nervöst blir det att se matchen på tv istället för att vara med på plats?

– Ja, det kommer säkert att bli en pärs. Men det är fortfarande jag som bestämmer och jag kommer att ha telefonkontakt med lagledningen om och när det behövs. Det blir stor skillnad såklart men läkarna har övertygat mig om att riskerna är för stora och ibland får man väl lyssna på kloka människor i omgivningen och inte bara kämpa på.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Gefle IF-GAIS.
När: Lördag 29/7 kl. 16.00.
Var: Gavlevallen, Gävle.
Domare: Per Melin, Helsingborg.
Avstängda: Inga spelare avstängda till denna match.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Daniel Janevski, Niclas Andersén, Calle Nyström, Alexander Leksell, Sebastian Möller, Emin Grozdanic, Andreas Peterson, Erik Westermark, Anton Wede, Dusan Djuric, Dan Keat, Mattias Kano, Malkolm Moenza, Dardan Rexhepi, Luka Mijaljevic, Ajdin Zeljkovic och Alibek Aliev.

Biljetter
Du kan köpa förköp till matchen via denna länk.

Gefle Away
Gårdakvarnen arrangerar som vanligt resa till GAIS bortamatcher och på lördag blir det en ståndsmässig åktur i limo-buss. Du anmäler dig som vanligt på supporterklubbens hemsida.

Poängligan
Inför matchen mot Gefle IF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 4 poäng:  Luka Mijaljevic (3+1).
  • 3 poäng: Dardan Rexhepi (2+1).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0,  Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Dusan Djuric (1+0), Steven Old (1+0), Alibek Aliev (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Anton Wede (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Gefle IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 4 varningar: Niclas Andersén, Calle Nyström och Johan Svahn.
  • 3 varningar: Dan Keat och James Sinclair.
  • 2 varningar: Alexander Leksell, Alibek Aliev och Dusan Djuric.
  • 1 varning: Erik Jonasson Westermark och Damir Mehic.