GAIS-Frej-premiär

Fokus på egna insatsen när GAIS möter Frej

GAIS avslutar på tisdagen Superettans 24:e omgång och för motståndet står IK Frej. Bosko Orovic betonar inför den viktiga matchen att lagets fokus på den egna prestationen – och han kan välkomna två spelare tillbaka in i matchtruppen.

Spelarna har nu haft en vecka på sig för att slicka såren efter förlusten i Trelleborg. Rapporterna från veckans träningar berättar att stämningen gått från dämpad via uppsluppen till fokuserad. Vid dagens matchförberedande träning var det uppenbart att nästa match står runt hörnet – koncentrationen var tydligt och när laget äntrar hybridgräset på Gamla Ullevi ligger fokus på att sätta den egna prestationen.

GAIS.se fick som vanligt ett samtal med tränare Bosko Orovic för att stämma av läget inför matchen mot Täbylaget.

Hej Bosko, låt oss börja med att prata lite om vår förra match. Hur ser du på mötet med TFF så här en vecka senare?

– Jag tycker att vi gör en helt ok match fram till att TFF gör första målet. Vi har ganska bra koll på dem fram till dess och lyckades bra vad gäller att låsa deras forwards. Men sedan går vi ju bort oss i ett par situationer och de får sätta 1-0 och efter det så är vår insats inte tillräckligt vass. Vi får inte alls till något framåt trots att vi gör offensiva byten och det drar såklart ner betyget.

– Sedan är jag ganska självkritisk av mig och jag har såklart funderat mycket på om det var rätt att ändra i formationen. Vi visste ju att det är viktigt att skära av deras anfallare och därför ville jag se till att det var tätt i mittförsvaret, men samtidigt gjorde det att vi inte riktigt kom hela vägen fram när vi hade bollen. Det finns ju inget givet svar på frågan om det var rätt eller inte men det gäller att utvärdera allt vi gör, även den typen av beslut.

Nu väntar nästa match, mötet med IK Frej som just nu ligger på nedflyttningsplats fem poäng efter GAIS. Hur tänker du inför matchen?

– Det är ett bra lag som spelar mer positiv fotboll än vad många tycks tro. De har spelat ut många lag på Vikingavallen och försöker att följa samma mönster även borta. Frej har kanske inte de där fixstjärnorna men som lag är man starka och det är ett gäng som vill spela boll. Var de ligger i tabellen eller hur många poäng som skiljer är dock inget som vi har funderat på när vi tagit fram vår matchplan.

Vad är det istället som ni baserat matchplanen på?

– Vår grundinställning är alltid att vi ska vinna den match som ligger framför oss och så är det givetvis även mot Frej. Vi ska uppträda på det sätt som jag pratat om sedan i somras, vi ska inte ge dem tid att bygga upp sitt spel, vi vill styra matchen genom vårt bollinnehav och allt fokus ligger på den egna prestationen. Jag hoppas att vi får se Bosko-fotboll i morgon!

Det har varit en tuff höstsäsong för GAIS med sämre poängutdelning än vad många hoppats på. Hur är känslan i gruppen nu när det drar ihop sig?

– Vi har en välmående grupp där spelare och ledare trivs och utvecklas ihop. I vårt läge kanske det låter konstigt, men vi har harmoni i truppen under veckorna och mitt jobb är att se till att vi har det när det drar ihop sig till match också. Så vi får avskärma oss från hur tabellen ser ut, vad tidningarna skriver eller teorier om vad som händer vid ett visst resultat. Det viktigaste är att vi håller fokus på den egna prestationen.

– För mig är det solklart, om du går in för att jaga ett resultat så är det stor risk att misslyckas. Men om du kan sätta prestationen i första rummet – och klarar av att göra jobbet – så kommer också resultatet som ett brev på posten.

Om vi skiftar från känslan i gruppen till det fysiska hälsoläget i gruppen. Blir det några ändringar i truppen jämfört med senast?

– Ja, både Simon Silverholt och Sebastian Möller är tillbaka i truppen. Simon blev ju utbytt i derbyt efter en lättare sträckning men är tillbaka igen och det gör att Ajdin Zeljkovic står över mot Frej. Sebastian stod över mot TFF på grund av sjukdom men är tillbaka i matchform igen. Vi har kallat en 19-mannatrupp som vi kommer att minska med en gubbe inför matchen.

– Sedan kan jag meddela att Johan Svahn körde för fullt idag och jag tror att han kommer att vara matchklar till nästa omgång. Då är ju också Niclas Andersén tillbaka efter sin avstängning.

Det talas om att mötet med Frej är en måstematch. Hur ser du på den saken?

– Nej, jag tror inte alls på den typen av beskrivningar. Vi behöver tre segrar till och matchen mot Frej är en av sju chanser att fixa dessa vinster. Att nu börja resonera i banor av måstematcher kommer bara att leda till frågetecken och skulle inte hjälpa oss i något avseende. Gör vi jobbet och sätter vi prestationen så vinner vi – det är den viktiga tanken.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – IK Frej.
När: Tisdag 19/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Nermin Cisic, Värnamo.
Avstängda: Niclas Andersén, GAIS samt Alie Sesay, Martin Falkeborn och Nsima Peter, IK Frej.

Biljetter
GAIS rekommenderar alltid att du köper förköp för att slippa köer på matchdagen. Du fixar enklast din biljett via denna länk och kan sedan få den direkt till din telefon eller för utskrift hemma.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, Sebastian Möller, Mavroudis Bougaidis, Calle Nyström, James Sinclair, Daniel Janevski, August Wängberg, Daniel Bennassar Nilsson, Dan Keat, Erik Jonasson Westermark, Anton Wede, Calle Wede, Dusan Djuric, Andreas Petersson, Alibek Aliev, Dardan Rexhepi, Luka Mijaljevic, Simon Silverholt,

Poängligan
Inför matchen mot IK Frej ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 5 poäng: Luka Mijaljevic (4+1).
  • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1) och Dusan Djuric (1+2).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0), Calle Nyström (2+0), Simon Silverholt (2+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2), Johan Svahn (0+2) och Anton Wede (0+2).
  • 1 poäng: Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Niclas Andersen (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot IK Frej ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén och Calle Nyström.
  • 4 varningar: Johan Svahn och James Sinclair.
  • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell, Alibek Aliev och Erik Jonasson Westermark.
  • 2 varningar: Dusan Djuric och Damir Mehic.
  • 1 varning: Daniel Janevski, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi, Sebastian Möller och Anton Wede (som har en varning med sig från spel i HIF).