Sanny-5

GAIS säger tack till Frank ”Sanny” Jacobsson


Gaisaren, landslagsmannen och Svenska mästaren Frank ”Sanny” Jacobsson har gått ur tiden. Idag är det begravning för en liten men stor lirare som har stor del i klubbens senaste SM-guld.

Sanny började sin karriär i Redbergslids IK men flyttade till GAIS i unga år och debuterade för Grönsvart i Allsvenskan som 19-åring. Han spelade 126 allsvenska matcher för klubben mellan 1950 och 1959 och hann med 24 mål för Atleterna.

Sanny beskrevs under sin karriär som en allround forwardsspelare med förkärlek till platsen som vänsterytter. En liten och teknisk bolltrollare med fin blick för spelet, men också en ettrig närkampsspelare.

Både i GAIS och i landslaget kom han att spela med sin bror, Karl-Alfred Jacobsson. Det var ofta Sanny som från sin vänsterkant såg till att mata brodern med precisa inlägg och därmed bidra till att storebror Karl-Alfred kunde nå sitt unika målsnitt för klubben.

När GAIS blev Svenska Mästare säsongen 1953-1954 bidrog Sanny stort till bedriften. Grönsvart hade då startat säsongen svagt men efter hand hittat rätt i spelet och inför slutspurten stod kampen mellan fem lag, GAIS, Helsingborgs IF, Degerfors IF, AIK och IFK Norrköping.

Med tre omgångar kvar spelade Atleterna en extremt viktig match mot toppkonkurrenten Helsingborgs IF där skåningarna ledde med både 1-0 och 2-1 (efter mål av Karl-Alfred). Men GAIS lyckades vända på steken efter två mål av Sanny och där det avgörande 3-2-målet fick extra uppmärksamhet efter det att han lurat landslagsmålvakten Kalle Svensson åt fel håll två gånger innan bollen satt i nätet.

I omgången efter betvingade GAIS den tippade toppkonkurrenten Djurgården med 2-1 och även i denna match blev Sanny dubbel målskytt. Den sista matchen mot Jönköping Södra slutade 0-0 vilket räckte för att Göteborgs Atlet- & Idrottssällskap skulle bli Svenska Mästare för första gången på 23 år. Sanny var alltså en starkt bidragande faktor till GAIS senaste SM-guld.

Tack Sanny för allt du gjort för klubben! Våra tankar är med familj och vänner och vi delar deras sorg över att en liten men stor Gaisare och fotbollsspelare gått bort. Vila i frid, Sanny.

Sanny-3