gg_2016

GAIS representantskapsmöte – dryga tre timmar frågor och svar

GAIS representantskapsmöte sammankallades till Gaisgården på kvällen den 5/9, med syfte att låta supportergrupper och intressenter mötas och ställa frågor till GAIS organisation och styrelse. Efter den senaste tidens frustration över utebliven information var det många tuffa frågor, men också många uppriktiga svar.

Från GAIS deltog klubbchef Erik Bergkvist, tränare Bosko Orovic, styrelseordförande Glenn Heiman och styrelseledamot Pernilla Andersson. Därtill fanns representanter från GAIS Reunion, GAIS Intressenter, Gamla Gaisare, Grönsvart Göteborg, Makrillnätet, GAIS City Klubb, Spirrklubben, Gårdakvarnen, GAIS Tifo, samt kommunikationsrådet/klubb-tv/media. Här är en del av frågorna och svaren.

Fråga: Vi såg i GP att de andra göteborgsklubbarna får kommunala bidrag, varför får inte GAIS det?

Erik B: Artikeln i GP avsåg specifikt aktivitetsbidragen som är direkt kopplade till antal aktiva mellan 7-25 år och antalet sammankomster som sker i verksamheten. Vi får det bidraget vi är berättigade till utifrån vår storlek som klubb. Att andra föreningar som exempelvis Örgryte IS, Älvsborgs FF eller Önnereds Handbollsklubb ligger i topp är direkt kopplat till antalet aktiva. I Örgryte IS så ingår samtliga föreningar så som friidrott, fotboll osv och fördelas internt därefter. Älvsborgs FF och Önnereds HK har enorma ungdomsverksamheter i respektive idrott och är därmed naturligt fler aktiva och har fler sammankomster vilket ger högre bidrag.

Fråga: Kan ni inte ta ett kort på matchknattarna ihop med spelarna och skicka ut till familjerna?

Stefan (Spirrklubben): Ansvariga från Spirrklubben tar kort och vi försöker få ut det på vår Facebook-sida. Vi försöker kommunicera detta med föräldrarna men det når inte alltid fram. Det har funnits en tanke att skicka ut det men det blir för mycket administration för oss att hantera.

Fråga: Finns det någon tanke eller strategi om hur man gör ett urval av ideer och hur man ska kunna fortsätta driva dem, trots att det är mycket ideellt?

Erik B: Vi har provat att ha den typen av möten där man får komma med idéer men tyvärr är det få som vill eller orkar driva frågorna vidare ideellt. Och även om det finns sådana personer så kan det i de frågor som inte fångas upp bli lite bittert när man måste bromsa projekt på grund av att organisation inte hanterar att agera på allt. Så det som behövs är personer som tar idéer från ax till limpa.

Pernilla A: Vi har ett jobb att göra med att nyttja vårt nätverk på bästa sätt, det idella engagemanget är generellt mycket lägre nu än för tio år sedan.

Fråga: Vad har vi för strategi och vision med akademin?

Bosko: Vi måste förbättra akademin på sikt, vi försöker knyta upp talanger men verksamheten måste förbättras på alla plan. Vi kan inte använda ett trollspö utan vi förstår hur mycket arbete som ligger framför oss. Akademin behöver bra tränare och bra organisation, det som allt annat är finansiellt krävande. Men vi håller trots allt en god nivå i dagsläget som går att bygga vidare på.

Glenn: Min känsla är att vi har gått ner lite i kvalitet i jämförelse med andra klubbar. Vi testar ett nytt upplägg gentemot GAIS intressenter då vi kan erbjuda en sponsor att sponsra specifikt akademin om det är något de är intresserade av. I år har vi också försett akademin med möjligheten att knyta upp spelare i ett, två eller tre år.

Fråga: Finns det konkreta målsättningar för akademin?

Bosko: Målsättningen för mig och Kenneth Gustafsson är att varje år få upp två juniorer som får träna med A-laget. Då får de känna på seniorverksamheten och att de ska se att chansen finns. Självklart vore det idealiskt att kunna plocka 20-30% av spelarna från egen akademi men det kommer ju att ta tid innan vi är i ett sådant läge.

Erik B: Det är som med verksamheten i stort. Små steg framåt och inget man gör över en natt. Vi har kommit en bit på vägen nu och börjar hitta en nivå som är bra. Men det ligger i framtidsplaner att lyfta anläggningen än mer för förbättrade förutsättningar överlag i klubben.

Fråga: Hur är det med damlag?

Erik B: Vi måste i första hand fokusera på att göra det vi gör idag på bästa sätt och nå upp till de nivåer vi vill med det vi i nuläget bär. Det kräver sitt engagemang och att vi har långsiktiga muskler, så frågan om damlag är vilande just nu.

Glenn: Sen är det självklart en jätteviktig fråga som vi måste behandla från år till år. Det finns samarbetslösningar, där damlaget är en extern förening, det skulle kunna vara en brygga.

Fråga: Varför kommuniceras det så lite och dåligt kring spelare som lämnar, till exempel Jonas Lindberg som dessutom värvades med hjälp av supportrarnas och sponsorers extrapengar?

Glenn H: Här har vi varit väldigt dåliga på att kommunicera, vi informerade bara sponsorerna som varit med och köpt in honom.

Bosko: “Myggan” är grym på alla sätt och var en riktig stjärnvärvning för mig. Men vi upplevde det som att saknade hunger och jävlar anamma, något som han också bekräftade i de samtal vi hade. Han presterade inte på nivån vi förväntade oss, och när vi fick ett erbjudande så underlättade det också ekonomiskt eftersom han var vår lönemässigt dyraste spelare. Men det var i samförstånd, jag och Jonas talas fortfarande vid på telefon. Vad gäller Junes Barny så är det mitt fel på grund av att jag gjorde dålig research på en punkt.

Fråga: Men förstår ni att många känner sig respektlöst behandlade när man bidrar till att köpa en spelare och att denna sedan försvinner?

Erik B: Vi har lärt oss enormt mycket av hur fel vi gjort i kommunikationen kring de här frågorna, och precis som ni säger så har ni rätt till mer information än vad vi erbjudit. Självklart ska supportrar kunna känna att de bidrar till långsiktighet även i fortsättningen, även om det inte blev som vi tänkt den här gången.

Fråga: Hur hanteras det generella kommunikationsproblemet, t.ex. fick vi veta att vår sjukgymnast Petra slutat när vi läste det i Kungsbackaposten två månader efter att det hänt?

Glenn H: Det är helt sant, vi är bra på att berätta när det kommer nya människor, men glömmer lätt att berätta när någon lämnar. Det föll mellan stolarna.

Erik B: Det får jag ta på mig. Ibland så är det lätt att den dagliga driften och förändringar inte alltid kopplas till ett informationsvärde, så blev det här. Nu har vi i alla fall identifierat att vi har ett utvecklingsområde och vi försöker genuint göra något åt det. Vi har startat ett kommunikationsråd med flera personer som är engagerade i GAIS mediakanaler som kommer jobba både strategiskt och operativt för att förbättra vår kommunikation. Vi har inte råd att ha en heltidsanställd kommunikatör som är på plats, kanske kan det här vara en lösning tills vidare.

Fråga: Hur jobbar ni med kontinuiteten i truppen, vi ser spelare komma in på sex månader medan duktiga spelare får stå utanför?

Bosko: Vår tanke har varit en tjugomannatrupp. Aiden Harvey är utlånad för att få mer speltid men kan komma tillbaka med fyra dagars varsel. Det har vi bedömt ihop med Harveys som absolut bästa sätt för honom att konkurrera nästa år.

Ajdin tog vi tillbaka från utlånet. Mahmoud Eid var en chansning eftersom vi hade riktigt svårt med målskyttet, och där har vi möjlighet att ta över hans kontrakt från KFF. Karl Bohm var en spelare jag ville ha från början och nu fick vi chansen. Han är en spelare som skulle kunna leverera grymt resultat och dessutom en möjlig försäljning i framtiden. Idag har vi 21 spelare som slåss om alla positioner och jag vill uppnå ett läge där det inte är någon skillnad mellan träning och match. Vi vill ha konkurrens, och ingen kan hävda att de har en gräddfil. Den som tränar bäst och sköter sig under veckan får spela.

Fråga: Borde vi inte separera sportchefsrollen från tränarrollen?

Bosko: Kontaktnätet jag har gör att jag har möjlighet att få hit spelare som annars inte skulle välja GAIS, och till en lägre lön än vad de kunnat få i andra klubbar. Och det fungerar bara om jag har sportchefskontakten. Vad gäller kontakten med spelarna så försöker jag ha den nära kontakten med dem, men de kan också gå till Patrik Ingelsten om de inte vill prata med mig. Med det sagt blir ingen blir gladare än jag om vi når allsvenskan och kan ha en separat sportchef och en tränare.

Fråga: Hur ser kontraktsdiskussionerna ut?

Bosko: Vi vill behålla 13-14 spelare, och släpper kanske 5-6 spelare ur ekonomiskt perspektiv eller för att släppa in juniorer. Ca 4-5 spelare har öppna kontrakt mot att de fick lägre lön, men Edin är inte en av dem. Vi vill förlänga med Edin, men inget är klart. Emin Grozdanic har vi ett år till. Ingelstens kontrakt går ut men vi har möjlighet att förlänga det. Eid har kontrakt ett år till med KFF men om vi vill behålla honom så kommer han gratis.

Fråga: Hur har ni tänkt med loggor på matchtröjorna, det är ingen fröjd för ögat direkt?

Erik B: Det är väldigt svårt att säga nej till pengar när en sponsor vill ha logga i färg och med en specifik placering. Tröjan är väldigt attraktiv för sponsorer och det får vi vara tacksamma för. Helst hade vi förstås velat ha samma peng men fördelat på färre sponsorer och en mer estetiskt tilltalande tröja. Nu gjorde vi en bra affär förra året på bekostnad av det. Men vi är medvetna om problemet.

Fråga: Pratar ni med Pelle Blohm?

Bosko: Pelle är sjukskriven och har varit det ett tag, men vi har haft viss telefonkontakt. Det är svårare eftersom han bor i Örebro och inte är på plats.

Glenn H: Pelle ska vara sportsligt ansvarig i styrelsen och ska ha en tätare kommunikation med Patrik och Bosko än vad som varit. Det är inte optimalt att han sitter i Örebro men å andra sidan kan han ju scouta på annat geografiskt område.

Fråga: Hur fungerar det med scoutingen?

Bosko: Jag scoutar mest själv men ibland använder jag mig av andra scouter. Det finns en scoutinggrupp, det kanske är läge att gå ut med lite information snart om vilka de är och hur de jobbar.

Fråga: Vad händer med GAIS Futsal?

Erik B: Det är en egen förening och de lånar vårt varumärke. Vi behöver förbättra en del saker gällande vårt samarbetsavtal, men på sikt skulle det kunna vara en egen sektion i GAIS om vi och futsalen tycker samma där och då.

Fråga: Vad hände med Framtidsfonden?

Svar: Pengarna gick rätt in i GAIS kassa och de tjänade verkligen sitt syfte. Nu fokuserar vi på Gaisvallen och domänen är ompekad till gaisvallen.se eftersom den inte riktigt fått fart.

Fråga: Går det att skapa ett mer “öppet forum” där alla kan få en inbjudan att delta?

Erik B: Med representantskapsmötet har vi i alla fall börjat någonstans och sen får  vi utveckla det vartefter. Representanterna får också bära informationen för det är en utmaning att  facilitera den typen av stormöte. Vi har också två medlemsmöten per år utöver årsmötet.

Och med detta kom mötet till sitt slut, en omkring två och en halv timme lång sittning med såväl frustration som förståelse. Om du vill veta mer eller själv delta, vänd dig till den supporterförening du känner dig närmast!