GAIS-HIF-8

GAIS redo för rivalmöte i Helsingborg

Nu väntar bortamatch mot topptippade Helsingborgs IF och Bosko Orovic vet vad nyckeln till en seger är – att våga! Trots att avstängningar och skador gör att flera spelare saknas i truppen så menar Grönsvarts tränare att laget är redo för utmaningen.

Rivaliteten mellan GAIS och söndagens motståndare sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under 1900-talets första halva var Grönsvart och HIF två klubbar som tillhörde den svenska fotbollseliten och vid GAIS senaste SM-guld (1954) var det just HIF som var främsta utmanare. Den rivaliteten har varit påtaglig även vid klubbarnas möten i modern tid och vi kan räkna med att respektive supporterläger kommer att fira lite extra om det egna laget går segrande ur striden.

En ytterligare faktor som kan påverka det eventuella firandet är att båda lagen är i starkt behov av poäng. Efter det att skåningarna fått storstryk (4-0) på Vikingavallen har man knappast råd med poängtapp då avståndet till BP och Dalkurd snart blir för stort. För Makrillarnas del så är man stärkta av första segern under Bosko Orovic i förra omgången men det gäller att fortsätta att plocka poäng för att inte det negativa kvalstrecket ska komma för nära.

Förhoppningsvis kan Grönsvart bäras fram av vad som ser ut att kunna bli en bra bortaklack. Bortamatcherna mot HIF har ofta samlat stora skaror fans och söndagens möte lär inte bli något undantag. Både Gårdakvarnen och Makrillarna skickar bussar till matchen och det lär vara många som tar bilen söderut. Så räkna med att hitta många gaisare på plats i det gamla färjeläget.

Morgondagens motståndare leds som bekant av tidigare GAIS-tränaren Peo Ljung som inför matchen kommenterat att laget på senare tid ofta vunnit bollinnehav och skapat fler chanser än sin motståndare, men ändå inte vunnit matcherna. ”Det händer oftare nu än i våras och vi är fullt medvetna om att vi måste ha mer fart och kvalitet i vårt anfallsspel.”, säger Peo till klubbens hemsida. Men han konstaterar också att ”det är stor skillnad på lag som är färdiga och mogna jämfört med oss som är i början av processen” och att han hoppas att laget ska fortsätta att utvecklas.

I våras spelade lagen 0-0 på Gamla Ullvei i en match där GAIS var det bättre laget och låg närmare segern. Men matchen kunde även ha slutat med bortaseger om inte Damir Mehic fint räddat en straff från bortalaget. Nu är det dags att mäta krafterna mot varandra igen och därmed också ge Grönsvart sin första match på ett totalrenoverat Olympia.
Under lördagen genomförde Atleterna sin matchförberedande träning och därefter fångade GAIS.se in Bosko Orovic för att få höra lite mer om läget inför matchen.

Hej Bosko, grattis till första segern i GAIS i förra omgången. Jag gissar att det kändes riktigt skönt?

– Ja, det satt riktigt fint och dessutom var det välförtjänt. Vi är ju mycket bättre än SFC i första halvlek och i andra när de rycker upp sig så kontrollerar vi matchen bra även om de har mer boll. Under sista kvarten när de skulle forcera så fick de väl egentligen bara en bra chans och det kändes som att vi hade koll på läget.

Efter matchen sa du att du framför allt var nöjd med spelet under första timman. Hur långt tycker du laget har kommit vad gäller att spela efter den modell som du vill följa?

– Vi har fortfarande en del att jobba med, så är det. Men vi kör på och tar steg åt rätt håll varje vecka. Man kan väl lite förenklat säga att det som sitter bäst nu är försvarsspelet och det som vi behöver jobba vidare med är hur vi går till anfall. När jag tillträdde så började vi ju att gnugga försvarsspel direkt och det är säkert en förklaring till att vi kommit lite längre på den fronten.

– Sen går det inte att säga i procent hur långt vi har kommit men vi har minst hälften kvar. Men tiden talar för oss och det kommer att bli bättre under hösten.

Vad har ni haft i fokus under träningarna i veckan som gått?

– Vi jobbar vidare efter spelmodellen och försöker att utveckla spelet i alla avseenden. Men vi delar såklart upp träningen i olika moment och en hel del har handlat om hur vi förflyttar boll från backlinjen och fram till en målchans, antingen via ytan framför motståndarnas backlinje eller genom inspel från kanten. Vi tränar på hur vi ska anfalla när vi väl fått fram bollen till vissa givna positioner.

– Hittills har vi inte riktigt nått ända fram i det offensiva spelet och vi måste klara av att skapa 12-14 avslut per match för att vi ska kunna vara nöjda.

Nu väntar nästa tuffa match…

– Ursäkta att jag avbryter men den här matchen är inte svårare än någon annan match.

Ok, det låter rimligt. Men berätta lite om hur din känsla är inför bortamötet med Helsingborgs IF?

– Trots att vi saknar några spelare och trots att det är en bortamatch, som vi ju haft svårt för sen jag kom hit, så är känslan positiv. Vi har bra koll på HIF och har gnuggat vår matchplan och ska fokusera på att sätta vårt spel. Vi känner oss redo för matchen och ser fram emot att ta oss an HIF.

Vilka spelare är det som inte är tillgängliga?

– Ja, till att börja med är ju Anton Wede och Alibek Aliev avstängda och tyvärr får Luka Mijaljevic och Calle Wede också stå över. Luka fick en sträckning i förra matchen och vi tror att han behöver två veckor för att vara tillbaka. Calle Wede halkade i en situation på träningen och har en lättare blödning i låret och vi vill inte ta några risker med honom.

– Dessutom är ju Johan Svahn borta sedan tidigare skada men han har börjat träna och öka belastningen och idag tränade han med boll. Jag räknar med att han kör fullt igen under nästa vecka och att han kommer att kunna vara tillbaka ganska snart därefter. Till sist är ju Alexander Leksell skadad och kommer att vara borta resten av säsongen.

– Men det innebär ju att vi kommer att ge andra spelare chansen och jag förväntar mig att de tar chansen och visar att de ska spela framöver också. James Sinclair är tillbaka efter att ha stått över förra matchen efter sjukdom och även Dan Keat, Ajdin Zeljkovic och Emin Grozdanic är med i truppen.

Hur kommer vi att få se GAIS agera i matchen?

– Vi kommer att spela med hög press för att vinna bollen nära deras mål. När vi vinner bollen ska vi se till att kunna behålla den, få igång spelet och hitta luckorna som vi vet finns i deras försvar. Det kan handla om att överbelasta i vissa ytor, hitta två mot en-situationer och lite andra detaljer också säkert. Sen ska vi se upp med hur de försöker att förstärka centralt i banan och hur de pressar på vår backlinje. Men som sagt, vi är väl förberedda.

Till sist, vad är nyckeln för att vinna på Olympia?

– Nyckeln är att våga! Det är vad spelarna bär med sig inför matchen. Att våga!

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Helsingborgs IF-GAIS.
När: Söndag 20/8 kl. 15.00.
Var: Nya Olympia.
Domare: Per Melin, Kävlinge.
Avstängda: Anton Wede och Alibek Aliev, GAIS.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Daniel Janevski, Carl Nyström, Niklas Andersen, Sebastian Möller, Mavroudis Bougaidis, Emin Grozdanic,  August Wängberg, Daniel Bennassar Nilsson, Erik Westermark, Dusan Djuric,  Dan Keat, Andreas Petersson, Ajdin Zeljkovic, Simon Silverholt och Dardan Rexhepi.

HeIF Away
Åk med och stötta GAIS i Helsingborg på söndag! Gårdakvarnens buss kommer avgå kl 09:30 från Nya Ullevi. Resan ligger på 200 kr för samtliga. Anmäl dig direkt via denna länk.

Åker du med Makrillarna ska du befinna dig på Heden vid Exercishuset senast kl 10:30 då bussen avgår. Priset är 50 kr för dig som är medlem i Makrillarna och 100 kr för övriga. Anmäl dig direkt via denna länken.

Biljetter
Du köper förköp till matchen via denna länk.

Poängligan
Inför matchen mot Helsingborgs IF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 5 poäng:  Luka Mijaljevic (4+1).
  • 3 poäng: Alibek Aliev (3+0) och Dardan Rexhepi (2+1) och Dusan Djuric (1+2).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0,   Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Steven Old (1+0), Simon Silverholt (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1), Anton Wede (0+1) och Niclas Andersen (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Helsingborgs IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén
  • 4 varningar: Calle Nyström, Johan Svahn och James Sinclair.
  • 3 varningar: Dan Keat, Alexander Leksell och Alibek Aliev (avstängd i nästa match).
  • 2 varningar: Dusan Djuric, Erik Jonasson Westermark och Anton Wede.
  • 1 varning: Damir Mehic, Daniel Janevski, Luka Mijaljevic och Dardan Rexhepi.