GAIS-1987 (800px)

GAIS kan slå rekord på hemmaplan

GAIS fina facit på hemmaplan håller i sig och på söndag kan laget tangera rekordnoteringen från 1987 avseende antal hemmamatcher utan förlust. Det är Ljungskile som står för motståndet när Atleterna ska göra sin 13:e hemmamatch för året.

I och med matchen mot AFC förra lördagen tangerade GAIS den fina noteringen från 1999 om tolv raka hemmamatcher utan förlust. På söndag finns chansen till att nå nästa fina rekordnotering avseende hemmasviten och det är att vara obesegrade i 13 matcher vilket Atleterna klarat av en gång tidigare i modern tid och det var under säsongen 1987.

Väl mött på Gamla Ullevi på söndag kl. 15.00 för att stötta Makrillarna till tre poäng mot Ljungskile SK och rekordnotering avseende sviten på hemmaplan.  Köp din biljett här.

GAIS var inte topptippat 1987

Inför säsongen 1987 var GAIS för ovanlighetens skulle inte topptippat i Division 1 Södra. Under 1985 och 1986 hade Atleterna namnkunniga lag som fick bära favoritskapet avseende avancemang till Allsvenskan. Men nu hade klubben tappat sex tongivande spelare och därmed hade supportrarna mer modesta förväntningar – åtminstone inför säsongen.

Skyttekungen från 1986, Uffe Köhl, hade flyttat till Elfsborg och backjätten Niclas Sjöstedt hade försvunnit till ÖIS. Ralf Jansson skulle nu istället spela för till seriekollegan Oddevold medan Mikael Robertsson och Samir Bakaou korsat stan för att representera Västra Frölunda. De fyra förstnämnda var dessutom Makrillarnas främsta målskyttar under den föregående säsongen så det var förståeligt att laget chanser att ligga i serietopp bedömdes som små.

Det enda namnkunniga nyförvärvet var en riktig kulthjälte – nämligen Alan Dodd. En 33-årig mittback som anslutit Makrillarna från Port Vale, men som tidigare spelat i Elfsborg samt hade gjort 500 ligamatcher i England i Stoke City och i Wolverhampton Wanderers. Han lyckades under sin karriär faktiskt avancera i seriesystemet för Stoke, Wolves, Elfsborg och GAIS – kanske det kan vara en lagom knepig fråga i nästa pub-quiz?

Dodd bildade seriens bästa mittlås ihop med Micke Johansson och var en av anledningarna till att GAIS defensiv var så stark under hela säsongen. Sören Järelöv i buren klara faktiskt av att hålla nollan under nio av säsongens hemmamatcher och vid sex tillfällen på bortaplan.

Spännande upplösning på Ullevi

Men under Bosse Falks ledning skulle GAIS snart visa att man var att räkna med även under denna säsong. Laget som under tidigare år hade bestått av mer individuellt skickliga spelare blev nu ännu mer ett kämpande kollektiv – och Atleterna fick en bra start på serien. GAIS var mycket svåra att göra mål på och därmed svåra att slå – och Steve Gardner, Magnus Gustavsson och Ulf ”Larven” Johansson klev fram och ersatte de flyktade målskyttarna. Den sistnämnde vann till och med seriens skytteliga med sina 19 mål totalt.

GAIS och Trelleborgs FF turades om att leda serien och efter hand stod det allt klarare att kampen om seriesegern skulle stå mellan dessa två lag. Båda laget hade chanser att ”rycka” i tabellen under säsongen men turades om att missa dessa tillfällen och när det bara var en omgång kvar låg lagen på samma poäng och GAIS hade ett måls bättre målskillnad än TFF. Så förutsättningarna var tydliga inför sista omgången, Grönsvart måste vinna hemma mot tabelltrean Kalmar AIK med (minst) lika många mål som Trelleborg på hemmaplan gör på klara seriejumbon Skövde AIK.

De 13 702 på läktarna följde självklart matchen med stort intresse men man ägnade också resultattavlan stor uppmärksamhet – och där kunde man se att Skövde tog ledningen i Skåne under första halvlek. Då hade GAIS redan gjort sitt första mål och nu hade man en bekväm situation och lite marginal till Trelleborg.

Men TFF skulle vända sin match och ledde helt plötsligt med 2-1. Som tur var hade GAIS lyckats göra sitt andra mål var därmed fortsatt i förarsätet. Dessutom lyckades Skövde faktiskt få till en kvittering på Vångavallen och ungefär samtidigt gjorde Atleterna 3-0 på Kalmar och saken var därmed klar. GAIS var tillbaka i Allsvenskan. Kramkalas med mycket glädjetårar utbröt på läktaren och festen pågick (minst) hela natten.

Missa inte sammandraget av sista omgången i Division 1 Södra på YouTube.

Fina hemmasviter i modern tid

På söndag siktar GAIS på en bra prestation mot LSK och förhoppningsvis tre värdefulla poäng. Om du inte redan har biljett så fixar du det enklast via denna länk.

Som uppladdning inför matchen kan du ta del av GAIS bästa hemmasviter i modern tid:

  • 1987: 13 raka hemmamatcher utan förlust (vilket motsvarar hela säsongen) i Division 1 Södra.
  • 1999: 12 raka hemmamatcher utan förlust i Division 1 Södra samt vinst i en kvalmatch, alltså totalt 13 matcher. GAIS kom två i serien men avancerade till Allsvenskan efter vinst i Kvalet mot Kalmar FF.
  • 2016: 12 raka hemmamatcher utan förlust i Superettan och totalt 13 matcher utan förlust på Gamla Ullevi.
  • 1982: 12 raka hemmamatcher utan förlust (vilket motsvarar hela säsongen) i Division 3 nordvästra Götaland 1982 och kval till tvåan. Gais vann serien men blev utslagna av Järla i de kvalmatcher som följde.
  • 1971: 11 raka hemmamatcher utan förlust (vilket motsvarar hela säsongen i Division 2, Norra Götaland 1971. Här kan noteras att GAIS dessutom vann samtliga hemmamatcher och tog poängmässig full pott. GAIS blev seriesegrare avancerade till Allsvenskan.
  • 1965: 11 raka hemmamatcher utan förlust (vilket motsvarar hela säsongen) i Division 2 Västra Götaland samt vinst i kvalmatch hemma mot Gefle. GAIS vinner serien och avancerar till Allsvenskan.

Sviten från 1999 förlängdes sedan med ytterligare fyra matcher under året efter och blev det blev under ett drygt år (990509-000522) 17 matcher lång. Det finns också fina hemmasviter från -20, -30 och -40-talet som vi kanske får anledning att återkomma till vid annat tillfälle.