IFE-GAIS-4

GAIS kämpar för kvartsfinalplats i Svenska Cupen

Avgörandets stund är här! I Svenska Cupens avslutande match i gruppspelet tar GAIS emot Vasalund IF och vid vinst kan Grönsvart säkra en kvartsfinalplats. Du kommer väl till Bravida Arena för att stötta laget i kampen om gruppsegern?

Det har blivit dags för den tredje och avgörande omgången i Svenska Cupens gruppspel och i Grupp 8 spelas de två återstående matcherna på söndag kl. 15.00. På Borås Arena tar möts de två lag som GAIS tidigare mött, alltså IF Elfsborg och Hammarby IF, men det är såklart matchen på Bravida Arena som tilldrar sig det största intresset. Där tar som bekant Grönsvart emot gruppjumbon Vasalunds IF och hemmalaget räknas såklart som favorit till att avgå med segern.

Självklart räknar vi med att stockholmarna kommer att göra allt för att lugga Makrillarna på poäng och man har stundtals visat prov på god kvalitet i de tidigare cupmatcherna. Men det har ju också GAIS gjort och därmed bäddat för ett fint utgångsläge inför sista gruppspelsmatchen. Mötet med Vasalund är första gången som GAIS spelar en avgörande cupmatch sedan 2014 då vi besegrade laget som då hette AFC United med matchens enda mål.

GAIS hade i den matchen gjort en tämligen blek insats och allt pekade på att det skulle bli en mållös historia. Men i slutet av matchen flyttade dåvarande tränaren Askebrand upp mittbacken Marcus Översjö på topp mellan Fredrik Jonson och Linus Tornblad och han skulle komma att bli belönad för det draget. I matchens skälvande slutsekunder så gick nämligen just Översjö omkull efter en närkamp vilket fick domare Lerjéus att peka på straffpunkten. Klockan hade passerat de tre tilläggsminuter som aviserats när Andreas Drugge i matchens sista spark säkrade en 1-0-seger och avancemang till kvartsfinal för GAIS.

Nu har dagens Grönsvart möjlighet att upprepa den triumfen och avgå med gruppsegern, men det kommer till att börja med krävas att man vinner söndagens drabbning. Om Hammarby vinner i Borås måste Grönsvart dessutom vinna med fler mål än vad Bajen gör för att i så fall gå vidare på målskillnad. Som du ser, det finns alla förutsättningar för ett riktigt spännande cupdrama och vi hoppas att alla grönsvarta supportrar vill trotsa kylan och stötta laget på plats.

GAIS.se fick en pratstund med tränare Bosko Orovic för att kolla läget inför matchen.

Hur är läget inför vår avgörande match i cupens gruppspel?

– Jodå, det är bra. Vi ser fram emot en match som kommer att bjuda en lite annan utmaning än de två bortamatcherna mot Elfsborg och Hammarby. Nu är det vi som är favoriter och vi kommer förmodligen att möta ett lag som inte kommer hit för att försöka att föra spelet.

Hur tror du att Vasalund kommer att spela och hur har det påverkat vår matchplan?

– Jag har sett deras tidigare matcher och tror att de kommer att ha fokus på att försvara. Det kanske är för mycket att prata om att ”parkera bussen” men de kommer helt säkert att försvara sig lägre än vad vi stött på tidigare.

– Så för vår del handlar mycket om att få upp bolltempot, löpa mycket utan boll och att ha tålamod. Vasalund kommer knappast att jaga oss med en hög press som vi kan spela oss igenom, så det gäller att kunna hitta andra vägar att komma till anfall. Men under veckan har vi tränat med fokus på detta och vi har diskuterat mycket inom gruppen, så killarna ska vara redo för uppgiften.

Kan du ge exempel på hur vårt spel kan vara annorlunda i matchen på söndag?

– I matcherna mot Elfsborg och Hammarby har vi kunnat spela igenom deras linjer från backlinjen och därmed slå ut ett antal gubbar på vägen framåt. Nu kommer ytan bakom deras mittfältare förmodligen vara stängd stora delar av matchen och då måste vi hitta andra alternativ, till exempel via kanterna eller genom att söka ytan bakom deras backlinje.

– Vi sätter ju fortsatt fokus helt och hållet på prestation och inte resultat. Det som skiljer nu jämfört med tidigare matcher är att det är en lite annan prestation som förväntas. Självklart vill vi gärna nå kvartsfinal i cupen, men det är inte där killarnas tankar ska vara – utan på att göra jobbet och ta ansvar i sin roll på planen.

Vi var nära att säkra avancemang redan på Tele2, hur ser du på den matchen i efterhand?

– Det är lite dubbla känslor angående det. Jag är väldigt nöjd med våra första 70 minuter, då tycker jag att vi gör en fantastisk prestation och äger matchen i stora stycken. Men på samma sätt är både jag och killarna väldigt besvikna på hur vi avslutar matchen. Då tappar vi boll på helt fel ställen och ger Hammarby lägen att kontra, vi får lägga för mycket kraft på att jaga hem och det gör att vi kroknar och tappar lite i positioner och koncentration.

– Vi behöver bli bättre på att kunna kontrollera spelet även när motståndaren satsar allt på att komma ikapp. Det handlar om att kunna vila med bollen och att få till längre egna sekvenser, få motståndaren att offra några gubbar i försök att vinna bollen. Vi ska kunna anfalla kontrollerat och se till att vi inte säljer oss genom enkla bolltapp – att låta motståndaren jaga istället för att vi gör det.

– Nu blev det lite tvärtom istället och det får jag ta på mig. Jag hade inte varit tillräckligt tydlig med hur jag ville att vi skulle agera under matchens avslutning. Nu frångick vi istället vårt sätt att spela och blev straffade för det, men det här kommer med tiden. Vi bygger efterhand upp smartness i hur vi agerar och killarna har själva identifierat bristerna och hur vi ska undvika dessa framöver.

Blir det några ändringar i truppen inför matchen mot Vasalund?

– Ja, det blir tre ändringar. Erik Westermark är ju avstängd efter det röda kortet senast, Dusan Djuric är sjuk och vi kommer också att vila Niclas Andersén. Men Stefan Ilic och Andreas Östling är tillbaka igen och vi kommer också att ha med talangen Adam Wästlund i truppen.

– Sedan har vi ju som bekant några som är borta under längre tid, Alexander Leksell och Daniel Bennassar Nilsson, och Johan Svahn är inte riktigt redo för att spela match än även om han nu tränar med laget. Tyvärr har vi fortfarande inte fått något riktigt besked angående Daniel Janevski så det är svårt att säga när han kommer att vara tillbaka.

Vad kommer att vara avgörande för att vi vinner matchen och går vidare?

– Jag vill se högt bolltempo, löpvilja och tålamod och att vi som helhet gör en bra prestation. Vi ska hålla oss till matchplanen och vara noggranna i det vi gör – och sedan skulle det ju inte skada med ett tidigt mål såklart.

– Jag hoppas att det kommer mycket folk och att vi kan få lika bra stöd på hemmaplan som vi haft i de två bortamatcherna. Det kommer också att kunna påverka matchen och göra att det blir enklare att bära favoritskapet.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Vasalund IF
När: Söndag 4/3 kl. 15.00.
Var: Bravida Arena.
Domare: Nermin Cisic.

Matchtruppen
1. Damir Mehic
2. Andreas Östlund
4. Marcus Bergholtz
6. Calle Nyström
8. Jesper Westermark
9. Edin Hamidovic
10. Jonas Lindberg
13. Emin Grozdanic
16. August Wängberg
17. Niklas Olsson
18. Junes Barny
19. Ajdin Zeljkovic
21. Stefan Ilic
22. Aiden Harvey
24. Allan Mohideen
25. Adam Wästlund
26. Calle Wede
30. Alexander Nadj

Biljetter
Du som har årskort går självklart in gratis på matchen. Nyligen beställda årskort kan hämtas ut på matchen. Läs mer om det här.

Vi rekommenderar dig som inte har årskort att köpa förköp till matchen via denna länk. Om du ändå vill köpa i biljettkassan på plats så rekommenderar vi att du kommer i god tid till arenan. Räkna med att det kan bli köer.

Så utses gruppsegraren
Inför sista omgången i cupen leder Hammarby gruppen på 4 poäng och +2 i målskillnad. GAIS ligger på andra plats i gruppen på 4 poäng och med +1 i målskillnad. Elfsborg är trea och har 3 poäng och +3 i målskillnad. Gruppsegrare utses alltså baserat på dessa variabler: (1) Poäng, (2) Målskillnad, (3) Flest gjorda mål, (4) Inbördes resultat och (5) Högst ranking.

Försäsongens poängliga
Under försäsongen 2018 har följande spelare noterats för mål eller assist.

  • 6 poäng: Edin Hamidovic (5+1)
  • 4 poäng: Andreas Östling (1+3)
  • 3 poäng: Dusan Djuric (1+2) och Junes Barny (1+2)
  • 1 poäng: Calle Wede (1+0), Marcus Bergholtz (1+0), Erik Westermark (1+0), Ajdin Zeljkovic (1+0), Jesper Westermark (1+0), August Wängberg (1+0), Calle Nyström (0+1) och Stefan Ilic (0+1).

GAIS har vid sidan av ovanstående poänggörare också bjudits på ett självmål.