GAIS-ÄFF-7

GAIS Julkalender – Lucka 7: Rekordsegern

Idag är det dags att minnas tillbaka till rekordsegern mot Ängelholm i slutet av maj. Och faktiskt också skänka en tacksamhetens tanke till dubbelmötet mot ÄFF som också måste vara någon form av rekord.

Att vara på plats när grönsvarta rekord sätts är såklart något väldigt speciellt. Så GAIS.se hoppas att du var en av de 2495 som var på plats och stöttade Atleterna till sin största seger i Superettan någonsin. Om du var det så minns du säkert varje liten detalj – och om du inte var det får du nu en chans att rekapitulera denna historiska dag…

Fram till och med den åttonde omgången av Superettan 2016 hade grönsvart endast mäktat med att göra sju mål framåt – ett snitt på under ett mål per match. Saken vara bara den att efter matchen mot Ängelholms FF i omgången därpå skulle den målskörden komma att ha fördubblats. Efter en kombination av hypereffektiv och snabb fotboll från makrillarna och ett försvarsspel av Ängelholm som till och med var svagare än klubbens egen balansräkning skrevs segersiffrorna till 7-0 i en match som går till historien på fler än ett sätt.

Rekordvinsten 7-0 mot ÄFF går till historien

Att vinna med 7-0 och att ha 5-0 redan i pausvilan får bara det i sig anses vara relativt remarkabelt, men storsegern mot Ängelholm den 22 maj i år utmärker sig på flera sätt. För det första behöver man gå tillbaka till åren efter millennieskiftet och närmare bestämt till 2002 för att hitta den match då atleterna senaste mäktade med att hitta nätet sju gånger under 90 minuter, något som man lyckades med i dåvarande division 2 Västra Götaland mot Askims IK. Notabelt är dock att den matchen slutade 7-2 (efter att GAIS dessutom legat under med 0-2) och att segermarginalen då ”enbart” skrevs till fem mål.

Därtill är det ett faktum att denna seger mot ÄFF är GAIS största någonsin i Superettan och att GAIS blott två gånger vunnit med lika stor segermarginal i Allsvenskan (7-0 mot IF Elfsborg 1926 samt 9-2 mot Helsingborgs IF 1932).

Här finns ett sammandrag av matchen där kommentatorn ersatts av vacker musik. Att kolla och minnas tillbaka känns väl som ett måste?

Dubbla hattrick-skyttar

Att såväl Luka Miljalevic som Luther Singh hade lyckats bli tvåmålsskyttar innan domaren blåst i sin pipa för halvtid var inte något som stoppade någon av dessa herrar. Båda två lyckades nämligen göra varsitt mål till efter halvtidsvilan, vilket innebar att två gaisare gjort hattrick i samma match för första gången på över 30 år (senast detta skedde var 1985 då både Samir Bakaou och Steve Gardner lyckades med konststycket att göra hattrick i samma match i en match mot Per Gessles favoritlag, IS Halmia).

Första målskytt i matchen och en av hattrickmålskyttarna var Luka Mijaljevic, som ju julkalendern också konstaterat var GAIS skyttekung 2016 (10 mål).

GAIS-ÄFF-1

Den andra hattrick-målskytten var Luther Singh, som vid årets slut delade vinsten i poängligan med Luka (9+2).

GAIS-ÄFF-5

Det sjunde grönsvarta målet – och det andra i matchen – gjordes av Kieron Cadogan.

GAIS-ÄFF-2j

Från matchen bjuder vi gärna också på en firande James Sinclair.

GAIS-ÄFF-4

12-1 över två matcher

Efter den makalösa 7-0-segern på Gamla Ullevi följde GAIS upp höstens möte med en stabil 5-1-seger på Ängelholms IP efter bland annat ett fantastiskt solomål signerat Majornas egen Maradona, Malkolm Moenza, vilket alltså innebar att makrillarna över säsongens två möten mot Ängelholm knep samtliga sex poäng och detta med en målskillnad på 12-1. När hände detta senast?

Klart är hur som helst att möjligheten till att återupprepa detta just mot Ängelholm under 2017 tyvärr inte finns då de gör Ljungskile och Assyriska sällskap ner i division 1 till nästa år. Vi får således helt enkelt hoppas på att någon annan klubb råkar ut för olyckan att bli överkörda över två matcher med liknande siffror mot GAIS i Superettan 2017.

Till sist, så här såg Benjamin Westman ut efter 7-0-matchen. Det var många som lämnade Gamla Ullevi denna kväll som hade ungefär samma leende på läpparna.

GAIS-ÄFF-8

Text: Linus Ahlgren

GAIS Julkalender 2016
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: