tifo-1

GAIS Julkalender – Lucka 6: En fin säsong för GAIS TIFO

Idag minns vi inom GAIS Julkalender en bra tifo-säsong och har med anledning av det pratat med Joel Otterloo som är en eldsjälarna inom GAIS TIFO. 

GAIS som föreningen är både för ett arbete mot laglig och tillståndsgiven pyroteknik efter ett årsmötesbeslut, men också mot användandet av illegal pyroteknik. GAIS.se har ändå gjort valet att lyfta delar av den verksamhet som GAIS Tifo bedriver som en del av en helhet och en subkultur som finns kring grönsvart och fotbollen i stort.
GAIS meddelar också att inga böter har drabbat föreningen under 2016 för pyroteknik.

I lucka 6 finns också bilder på några av årets bästa tifon och en gratulation till jubilerande GAIS TIFO.

GAIS TIFO 10 år

Visst minns vi 2006? Året då framgångarna var stora. Sverige gjorde sitt bästa vinter-OS någonsin, Christer Fuglesang var som första svensk i rymden, och GAIS var tillbaka i Allsvenskan. Vindarna blåste äntligen åt rätt håll på Gaisgården vilket inte bara kändes bland spelare och ledare utan framför allt bland supportrarna. Det var då fyra unga gaisare bestämde sig för att organisera sig och skapa en ny läktarkultur. De kallade sig själva för GAIS TIFO och är förmodligen de som synts mest under GAIS matcher sedan dess.

Nog för att GAIS haft en något turbulent resa de tio åren och på många sätt skapat rubriker, men något som utmärkt GAIS speciellt är nog vår synliga läktarkultur och trogna supportrar. Läktarkulturen i GAIS kom att påbörja en ny era för tio år sedan då fyra unga gaisare med GAIS i hjärtat bestämde sig för att även ta GAIS supportrar till en allsvensk toppnivå. Idag har GAIS TIFO ett trettiotal engagerade ungdomar och man är beredda att ta nya tifon till memoarerna under 2017.

GAIS.se säger grattis på 10-årsdagen och önskar lyckat till under de kommande 10.

Sex stora tifon under året

Under året har GAIS TIFO arrangerat sex rejäla tifon. Den första var under hemmapremiären mot IK Frej då man hade en lång banderoll med GAIS-ikoner som Samir Bakaou och Wanderson Do Carmo (se bilden ovan – observera att den är ett montage av flera bilder på samma tifo).

Det andra var i hemmaderbyt mot ÖIS där man hade en banderoll med texten ”Stil, klass och  Tradition – Sedan 1894” tillsammans med rökig pyroteknik och flaggor i färgerna svart, vitt och grönt.

Tifo-3

Det tredje inträffade i västkustderbyt borta mot Halmstad där texten ”ATLETERNA” syntes framför ett moln av färgglad rök.

Tifo-2

Det fjärde kom i höstderbyt mot ÖIS där man hade banderollen ”KATEGORI GAIS” tillsammans med pyroteknik.

tifo-4

Det femte kom i sista hemmamatchen mot Dalkurd där texten ”GAIS TIFO 2006-2016” lös upp bakom bengalerna (tyvärr har GAIS.se inte någon bild på detta tifo).

1

Det sista tifot var i den absolut sista matchen borta mot Syrianska där det brann rejält på GAIS kortsida.

GAIS har varit i kontakt med Joel Otterloo, ordförande i Gårdakvarnen och högt delaktig i GAIS TIFO, för att få höra lite om planerna inför 2017.

I år är det 10-årsjubileum för GAIS TIFO, kommer detta att firas på något mer sätt än tifot som vi fick se i sista hemmamatchen mot Dalkurd?

– Det är inte alls omöjligt, vi kommer att ha Jubileumsfest för Gårdakvarnen den 9:e december på Musikens Hus och vi kan säkert komma att uppmärksamma GAIS TIFO:s 10-årsjubileum även där.

Något som förmodligen många undrar, hur lång tid tar det att göra ett tifo?

– Oj det är en bra fråga! Det tar såklart olika tid men generellt sett tusentals timmar. Det ska köpas in material, det ska sys, det ska målas på båda sidor, transporteras för att bara nämna några saker. Så det tar definitivt tid kan man säga.

Hur tänker ni inför säsongen 2017 när vi har två klassiska lag, ÖIS och Helsingborg, i Superettan?

– Det är såklart väldigt roligt att ha två så klassiska lag i Superettan. Det är två matcher som kommer locka väldigt mycket publik och vår målsättning är att ha någon typ av tifo till de båda borta- och hemmamatcherna. Superettan 2017 över lag känns väldigt het. Det kommer ju även bli en bortaresa mot Öster på en väldigt fin arena. Sedan slipper vi en lång bortaresa till Södertälje vilket är väldigt skönt!

Slutligen, är det något du vill hälsa alla gaisare?

– Jo, det är att GAIS TIFO önskar sig ett bidrag i julklapp (inbetalningsinfo på gaistifo.se). Sedan välkomnar vi alla gaisare till Gårdakvarnens jubileumsfest, biljetter finns på gaisare.se. Såklart hoppas vi även att alla köper årskort nu så att vi blir många under kommande års tifon.

Tack för en bra TIFO-säsong!

– Tack själv, och till sist vill GAIS TIFO önska alla en god jul och ett gott nytt gaisår!

Text: Philip Morsten

GAIS Julkalender 2016
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: