GAIS-Frej-premiär

GAIS Julkalender – Lucka 5: Seriepremiären

Idag går GAIS Julkalender vidare med seriepremiären – en av årets stora matcher som är värd att tänka tillbaka på av flera anledningar. Välkommen till lucka 5.

Under 2015 lyckades GAIS varken vinna eller ens göra mål mot Richard Spongs IK Frej. Som tur var blev 2016 års facit mot samma lag betydligt bättre då man faktiskt lyckades kamma hem samtliga sex poäng mot samma motstånd, något som det redan lades till grund för i den första omgången efter en spelmässigt ganska svag och nervös men ack så skön premiärseger. Dessutom fick publiken se ett fantastiskt tifo – men just det återkommer vi till en annan dag.

GAIS-Frej-premiär3

Gaisare är inte bortskämda med premiärsegrar

För att hitta den senaste premiärsegern i seriesammanhang behöver man gå tillbaka till 2009 och den första matchen som över huvud taget spelades på nya Gamla Ullevi och den minnesvärda 5-1-skalpen mot ÖIS. Den med gott minne minns även att grönsvart tre år tidigare, i den allsvenska återkomsten 2006, premiärbesegrade samma klubb med 2-0 efter mål av James Keene och Anton Holmberg. Sedan millennieskiftet hade GAIS dock endast mäktat med att vinna fyra seriepremiärer (2003, 2005, 2006 samt 2009) på sexton försök. Det var därmed upplagt för att ta chansen och vinna första premiären på sju år.

Bra jobbat med tanke på försäsongen

Efter en försäsong där insatserna i Svenska Cupen var svaga, där skadorna tyvärr var många till antalet samt en del nyförvärv som blev klara för grönsvart ganska sent kändes det osäkert var GAIS faktiskt stod inför premiären på Gamla Ullevi. Även om spelet kanske inte var det bästa man sett som gaisare var det onekligen såväl väldigt skönt som imponerande att lyckas knipa alla tre poängen. Faktum var att GAIS varken lyckades vinna någon match i Svenska cupen eller någon av träningsmatcherna, och att premiären i Superettan mot Frej därmed inte bara blev första segern i serien utan även årets första seger i alla sammanhang.

”The goal that never was” och Kierons fantastiska dragning säkrade segern

Den här matchen innehöll mycket. Efter Luther Singhs fina aktion och 1-0-mål efter bara någon minut föll GAIS allt längre ner i banan och Frej tilläts ha mycket boll. Vid ett tillfälle fick Frej en frispark som slogs in framför mål och efter visst tumult i straffområdet lyckades man peta in en boll som man i efterhand kunde se klart ha passerat mållinjen. Till de grönsvartas lycka såg domaren dock aldrig detta, utan 1-0 stod sig halvleken ut.

GAIS-Frej-premiär2

Efter att Malkolm Moenza fått sin andra varning och därmed blivit tvingad till att lämna banan slet GAIS förtjänstfullt och i slutminuterna kunde Liam Lloyd Davis göra 2-0 efter ett fantastiskt förarbete av hans kusin, Kieron Cadogan, som med en suldragning (med ryggen mot mål) rullade bollen vid sidan av motståndaren, sprang på andra sidan honom, tog sig förbi ytterligare en Frej-spelare för att sedan friställa den förstnämnde som kunde rulla bollen i mål och segern inför drygt 4000 på Gamla Ullevi var mer eller mindre ett faktum – så skönt!

Carl-Nyström-om-premiärvinsten

Sista träningen är på Ullevi och Håkan Hellström kommer på besök

Som om ett mäktigt premiärtifo och möjligheten till att vinna första seriepremiären sedan Gamla Ullevi invigdes 2009 (och som sagt 5-1-segern mot ÖIS) inte räckte som tändvätska inför Frej-mötet dök ingen mindre än Håkan Hellström upp på den sista träningen inför premiären som hölls på Nya Ullevi. Rockstjärnans kommentar, efter att ha sett träningen, löd ” – Det ser jävla bra ut. Det ser grymt ut” och uppenbarligen var han något på spåren eftersom GAIS också skulle komma att vinna matchen.

HH-3

Text: Linus Ahlgren

GAIS Julkalender 2016
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: