prem_vid_banner_old

GAIS Julkalender – lucka 4: Många nya som utmärker sig

Idag fortsätter GAIS Julkalender med öppning av lucka 4 där vi hittar några av de nya ansikten som dök upp i Grönsvart under året – och bidrog framgångar på planen.

Även under 2016 blev det många nya ansikten i GAIS. När truppen till slut var komplett och det var dags att sparka igång serien kunde Benjamin Westman räkna in 15 nya spelare i truppen och dessutom ett par nya ansikten i ledarstaben.

Internationella GAIS

Notabelt var också att det nu pratades mycket engelska i omklädningsrummet då GAIS kunde räkna in fyra engelsmän i Cadogan, Sinclair, Davis och Smith samt – anmärkningsvärt nog – tre Kiwis i Old, Henderson och Keat. Man kan sedan ytterligare belägga att GAIS trupp höll internationellt snitt under året genom att till de nämnda spelarna också addera sydafrikanerna Pule och Luther och Tetteh Bangura från Sierra Leone. Som du vet var dock inte Cadogan, Singh och Pule nya ansikten i klubben.

Av de nya spelarna så minns vi gärna att Steven Old utsågs till kapten och tog sig an den rollen på ett utmärkt sätt. Med sin professionella inställning drev han på både sig själv och övriga i truppen såväl på träning som under match. Tack för säsongen, kapten Old!

Nya spelare gör flest matcher och flest mål

Det är såklart också värt att uppmärksamma att den ende spelaren i Grönsvart som spelade alla matcherna i Superettan var Calle Nyström, som också var den som tog kaptensbindeln i de matcher där Old var skadad eller avstängd. Det var det faktiskt bara elva spelare i hela serien som spelade samtliga sitt lags matcher och av dessa var det åtta som var utespelare. Calle gjorde som helhet en fantastisk debutsäsong i GAIS och kom snabbt att bli en favorit på läktarna. Bra jobbat, Calle!

calle n

Vi måste såklart också nämna Luka Mijaljevic som gjorde 29 matcher under säsongen och dessutom blev lagets bästa målskytt med 10 baljor. En klar förbättring efter två säsonger där det räckt med 4 respektive 6 mål för att vara grönsvart skyttekung. Den fina noteringen gjorde också att Luka kom på delad förstaplats i Atleternas interna poängliga på 11 poäng (10+1), samma notering hade för övrigt också Luther Singh (9+2).

GAIS-DFF-8

Sinclair spelar med bruten hand

Ett annat nytt ansikte, James Sinclair, utmärkte sig på planen med sin enastående inställning och aldrig sinande kämpaglöd. Extra uppmärksammad blev högerspringaren då han spelade delar av matchen mot Ljungskile med en fraktur i handen – vilket han meddelande via Instagram. Det var för övrigt andra gången i karriären som Stålmannen Sinclair spelar med brutna ben i kroppen.

Sinclair-1

Under sommarfönstret anslöt ytterligare tre spelare till truppen – och ett antal andra spelare försvann iväg för att söka lyckan i andra klubbar. Dardan Rexhepi, Robin Book och Alibek Aliev gjorde alla fina insatser under hösten och bidrog till att GAIS presterade utmärkt under en längre period efter semestern. Rexhepi och Book gjorde mål och assist redan i debuten och sedan rullade det på, framför allt för den förstnämnde som slutade 3:a i interna poängligan med 9 poäng på 13 matcher. Aliev å sin sida gjorde mål i cupmatchen mot Öster, storsegern borta mot ÄFF och även fick avgöra hemmasegern mot nyallsvenska HBK.

dardan2

Till sist – årets konstigaste rykte?

Även om placeringen i tabellen blev lite sämre än vad styrelse, ledarstab och spelartruppen hade hoppats på så gjorde GAIS en klart bättre säsong i år, jämfört med de två senaste åren. Och det var många av årets nya ansikten som gjorde ett stort bidrag till det.

Till sist i lucka 2 kan vi konstatera att året annars började med ett av de konstigaste transferryktena under året, nämligen att landslagsmeriterade före detta AIK-kuggen Nabil Bahoui var klar för GAIS. Det skulle dock visa sig att den före detta AIK-kuggen inte blev ett nytt ansikte i GAIS, i alla fall inte under 2016, utan i AL-Ahli i den något mer penningstarka ligan i Saudi-Arabien.

Nabil-2

GAIS Julkalender 2016
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: