GAIS-Frej-premiär

GAIS Julkalender – lucka 22: Sviterna!

Med två dagar kvar till julafton är det dags att minnas tillbaka mot ett antal sviter som GAIS presterade under 2016.

Tittar man tillbaka på GAIS säsong 2016 är kanske raden av oavgjorda matcher en av de saker man minns allra bäst. Men vid sidan av dessa matcher finns det ett par andra sviter som vi troligen minns med större glädje , bland annat en fin svit av förlustfria matcher på hemmaplan och en resultatmässigt stark sommar där segrarna var många till antalet.

Hemmasviten – Gamla Ullevi är GAIS hemmaborg

Faktum är att det skulle dröja nästan 11 månader efter förlusten i mot Sirius i omgång 30 2015 till dess att GAIS ånyo skulle förlora på hemmaplan. Årets första hemmanederlag på Gamla Ullevi kom först i den trettonde och tredje sista hemmamatchen för året då GAIS ställdes mot Ljungskile.

Innan dess var känslan att GAIS närmast var oslagbara på hemmaplan i och med tolv raka matcher utan ett enda nederlag på Gamla Ullevi. Ur ett historiskt perspektiv behöver man gå tillbaka till det förra milleniet och närmare bestämt det fina året 1999 för att hitta en lika lång svit av hemmamatcher utan förlust.

GAIS-99

Därtill ska det sägas att grönsvart endast vid ett tillfälle har haft en längre förlustfri svit på hemmaplan, nämligen 1987 – ett år då GAIS tog sig tillbaka till Allsvenskan från dåvarande Division 1 Södra.

GAIS-1987 (800px)

Obesegrade sviterna – GAIS vägrar förlora

Utöver den fina hemmasviten finns det faktiskt fler anmärkningsvärda resultatrader att titta tillbaka på. Trots seger i premiären blev de fyra första omgångarna ingen större succé då laget sammanlagt bara skrapade ihop fyra pinnar, men bättre skulle det bli. Spelmässigt var vårderbyt mot ÖIS FF kanske ingen höjdare även om Tommi Vaiho stod för flertalet enastående parader men denna match skulle ändå komma att bli den första i en svit på åtta raka matcher utan förlust där det största utropstecknet kom att bli 7-0-skalpen mot Ängelholm i maj.

Om vårens förlustfria svit lovade gott men kanske innehöll lite för många kryss kom sommaren att bjuda på en ny svit av förlustfria matcher där segrarna var desto fler. Mellan 31 juli och 20 september lyckades GAIS nämligen spela nio raka matcher (3-0-segern mot Öster i Svenska cupen inräknad) utan att förlora en enda, fördelat på fem segrar och fyra oavgjorda och detta med en målskillnad på 21-7. Denna svit inföll bland annat i samband med att Dardan Rexhepi anslöt till Atleterna och kom igång med målskyttet direkt.

Anmärkningsvärda segrar under denna period var bland 4-2-segern mot Varberg, 3-1-segern mot Värnamo och 4-0-krossen av Assyriska. Under sommaren stod GAIS verkligen på sin topp och frågan är när GAIS senast spelade så bra fotboll som laget gjorde då?

Derbysviten

Inom GAIS Julkalender har vi ju tidigare skrivit om GAIS överlägsna facit avseende derbymöten mot Öis. Det är nu mer än tio år sedan som GAIS förlorade en tävlingsmatch mot de rödblå. I och med årets två oavgjorda matcher mot Fotbollsföreningen har vi under 2000-talet spelat åtta derbyn och bara förlorat en. Fortsättning följer under nästa säsong!

Läs mer om derbyfesterna här.

12 oavgjorda matcher – GAIS kryssar mest i serien

Som den statistikintresserade kanske minns slutade GAIS på en åttondeplats i serien med en tabellrad bestående av 9 segrar, 12 oavgjorda och 9 segrar – något som innebär att inget annat lag i hela Superettan spelade fler oavgjorda matcher än vad grönsvart lyckades med. Bland dessa matcher hittar vi bland annat några starka insatser som exempelvis dubbel-upphämtningen mot Dalkurd, en fin spelmässig insats mot seriesegraren Sirius och likaså den heroiska kämpainsatsen mot samma motstånd på en allt annat än spelduglig plan på Studenternas IP.

Men den generella eftersmaken när man blickar tillbaka på säsongens alla kryss är ändå ofrånkomligen något bitter eftersom en hel del av dessa karaktäriserades av att GAIS spelade bra fotboll och hade ledningen men tappade i sista stund. Vem minns exempelvis inte den frustrerande 3-3-matchen inför storpublik mot Trelleborg, Syrianskas kvittering i slutminuterna i den tredje omgången eller den sura straffsparken som föranledde 2-2 på övertid mot Assyriska under våren?

Kan Grönsvart bara fixa det där lilla, sista och stänga till matcher där man är i ledning – och konvertera dem till trepoängare har vi förhoppningsvis ett väldigt spännande 2017 framför oss!

TEXT: Linus Ahlgren

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: