Frallan-3

GAIS Julkalender – lucka 21: Bergkvists resa

I den 21:a luckan i GAIS julkalender vill vi uppmärksamma utnämningen av Gaisaren Erik Bergkvist till klubbchef och den anmärkningsvärda resa som han gjort från supporter till ansvarig för att leda klubbens verksamhet.

Direkt efter sommaruppehållet stod GAIS inför en ny omorganisation. Bara åtta månader tidigare hade klubben hittat in i en ny organisation efter en turbulent avslutning på säsongen 2015, men nu var det alltså dags igen. Klubben stod inför flera tuffa beslut och den som fick ansvaret för att leda arbetet mot en ännu mer slimmad organisation var klubbens tidigare Kansli- och Marknadschef, tidigare SLO och tidigare supporter Erik Bergkvist.

Vi måste få ut mer av varje krona

– Vill du ha kaffe, frågar han när GAIS.se fick en intervju med honom efter det att den nya rollen blivit offentlig. Vi sätter på några koppar så snackar vi sedan.

Medan kaffet puttrar i bakgrunden berättar han om sin nya roll och utmaningarna som GAIS och han själv har framför sig.

– Att driva elitverksamhet i Superettan med förhoppningen att kunna nå Allsvenskan är en riktigt svår ekvation att lösa. Alla intäktsposter är såklart mindre än i Allsvenskan, publik, från SEF, sponsorer och så vidare och även om kostnaderna också är lite mindre så sjunker de inte lika mycket som intäkterna. Samtidigt är GAIS på väg åt rätt håll på så många fronter så vi måste såklart bara se till att lösa det.

– Så en viktig prioritet för mig som Klubbchef är såklart att jobba med både kostnader och intäkter för att hitta en modell som håller på lång sikt. Vi måste få ut lite mer av varje krona än vad vi fått tidigare och det är ju tyvärr inget man åstadkommer över en natt. Men gör vi bra saker och ser vi en utveckling åt rätt håll så är det i alla fall en bra början.

Under tiden som kaffet rinner igenom bryggaren hinner telefonen ringa ett par gånger, Kenneth Gustafsson springer förbi och växlar några ord och en av de gamla Gaisare som finns i lokalerna kommer in i köket och hälsar. Schemat är späckat och det är många som vill ha den nye klubbchefens tankar om en det ena och en det andra. Men det märks att Erik trivs med tillvaron och han verkar ha ett leende och en minut över för allt som dyker upp.

Pernilla Andersson, som är styrelseledamot i GAIS och ansvarar för personal- och arbetsmiljöfrågor, säger så här om tillsättningen av Erik på klubbchefsposten.

– Det känns som att detta var en naturlig utveckling såväl för klubben som för Erik. Han är ju en av dem som har längst och bredast erfarenhet av att jobba i GAIS och i alla sina tidigare roller har han levererat. Det gäller nu också i den nya rollen så det känns naturligtvis bra. Vi var helt eniga i styrelsen om att vi vill gå denna vägen och jag är glad att Erik accepterade.

Menar du att han var tveksam till rollen?

– Nej, inte alls – snarare tvärtom. Men den som känner Erik vet att han aldrig skulle ta ett jobb för titelns skull och eftersom detta är en ny roll det ganska mycket diskussioner om vad som ingår i tjänsten och hur saker och ting skulle fungera. Så någon tvekan handlade det inte om, mer en klokskap att slå fast hur det ska funka innan man svarar ja.

Just den reaktionen visar för mig också att man är mogen att ta ett sådant steg, för det råder ingen tvekan om att det är ett krävande och ansvarsfullt jobb. Men jag kan säga att jag och hela styrelsen är glada för att det blev just Erik, han har kompetens och rötter i klubben som gör honom till bästa kandidaten.

– Han är rätt man på rätt plats i rätt tid helt enkelt – och han har gjort ett suveränt arbete under hösten.

Som klippt och skuren för att leda GAIS

Ordförande Tomas Andersson har tidigare berättat om att GAIS får kämpa hårt för att klara även fortsatt kunna spela elitfotboll och att klara av de ekonomiska frågorna. Många av orsakerna till de problem som han och styrelsen brottas med idag ligger flera år bakåt i tiden och det finns inga enkla eller snabba lösningar. Det råder ingen tvekan om att detta kommer att bli en hård nöt att knäcka för den nya klubbchefen.

Men så här snart fem månader efter utnämningen är Tomas Andersson mycket positiv till tillsättningen av nya klubbchefen.

– Jag är övertygad om att det här är helt rätt rekrytering. Erik är kunnig och har skaffat sig mycket erfarenhet under de år han varit i klubben. Dessutom är det roligt att jobba med Erik. Det kan vara ganska tuffa dagar och svåra frågor som ska avhandlas för både honom och mig men det kan också skämtas rätt ordentligt i våra kontakter.

– Han har också stark vilja, stor integritet och är engagerad och driftig. Det är tydligt att han vill utvecklas i sin roll och alla vet ju att han är 110% Gaisare. Allt det här gör honom som klippt och skuren för att leda klubben i den dagliga verksamheten.

Efter utnämningen i juli har det varit en tuff höst för klubbchef Erik Bergkvist. Han har jobbat mer än de flesta och haft svårt att hinna med allt som ska göras. Men han har ihop med styrelsen landat flera viktiga frågor som avtalen med Viscus, Stadium och Faktum, förhandlat med GotEvent och förberett försäljningen av årskort, varit aktiv i rekryteringen av Patrik Ingelsten och givetvis förberett allt som ska hända på den viktiga julmarknaden. Dessutom har allt arbete styrts av styrelsens beslutet om att hålla stenhårt i den redan ansträngda ekonomin med få utsvävningar. Något som också präglar arbetet som görs med att sätta ihop en trupp med en begränsad spelarbudget.

En Gaisare som klubbchef är rätt väg framåt

Men när GAIS.se får tag på honom i Nordstan just under julmarknaden ser han dock ut att må riktigt bra. Även här är det många som vill hälsa på honom och byta några ord. Det kan handla om partners som vill prata om nya arenaupplägget, supportrar som vill diskutera gamla minnen eller någon som hjälper till på marknaden som vill veta hur något fungerar. I den stora folksamling som hänger mellan souvenirborden verkar det vara klubbchefen som är spindeln i nätet.

Det har varit en höst med mycket jobb – orkar du med att dra lasset?

– Jo, det känns helt ok – men visst har det varit riktigt mycket att stå i. Men det här är en så oerhört viktig period för GAIS så det har inte varit mycket att välja på. Dessutom tror jag att vi har gjort en del bra saker som kommer att få klubben att må bättre på sikt och då är det ju värt att kämpa på.

Om du tittar lite framåt, vad är det som du kommer att prioritera på det nya året?

– Det viktigaste nu är att lyckas etablera en klubb med en drift som fungerar bra men samtidigt är i ekonomisk balans över tiden. Det är klart att vi ska sikta på att vinna varenda närkamp, varenda match och se till att nå en placering högt upp i tabellen. Men det finns inga genvägar och jag vill tillföra och jobba med hållbarhet för klubben på alla plan.

– En annan utmaning är att få klubben att se realistiskt på tillvaron. Vi har ett arv och en kultur som är en storklubbs, men just nu befinner vi oss i fotbollens kölvatten och våra förutsättningar att nå högt ställda mål på kort tid är trots allt begränsade. Jag vill jobba med är en långsiktig strategi för hur vi ska tillbaka till Allsvenskan och då måste vi först acceptera en självbild som är anpassad till den verklighet som vi lever i. GAIS är på många sätt en storklubb, men i andra avseenden också en ganska liten klubb, just nu.

– Ett exempel är ju att vi har stort behov av att bli fler som bidrar till klubbens utveckling med exempelvis ideella insatser. En del i att nå en drift i balans är att vi inte kan ha lika stor organisation som förr i tiden och ska vi få allt gjort med hög kvalitet så behöver vi hjälp av fler Gaisare inom en rad olika områden.

Vad tror du att det innebär att det är en Gaisare som är klubbchef? Kommer vi att märka någon skillnad mot andra klubbar där det inte är så?

– Det är svårt att säga, men visst hoppas jag det. Jag kommer ju väl ihåg från när jag stod på läktaren bara i rollen som Gaisare att det fanns många som önskade och hoppas på att ha en Gaisare som klubbchef, någon med en historia från läktare och som känner föreningen på alla sätt. Nu är vi där och även om jag inte säger att det är en enkel lösning på klubbens problem så tror jag att det kan betyda en hel del för en klubb som GAIS och kortare vägar till lösningar

Vi avslutar med att fråga Tomas Andersson, som givetvis också är på plats på julmarknaden, om hur han ser på den resa som Erik gjort – från supporter till SLO och evenemangsansvarig (2012), Ansvarig privatmarknad och evenemang (2013) till Kansli- och marknadschef (2015) och nu Klubbchef (2016).

– Ja, det är en anmärkningsvärd resa. Men så är ju också GAIS en anmärkningsvärd klubb.

GAIS Julkalender
Vi har tidigare öppnat följande luckor i GAIS Julkalender: